Мобилно меню

30 години специалност "Изящни изкуства" отбелязва с изложба НУИ "Добри Христов"

Експозицията включва творби на водещи преподаватели по изобразително изкуство в училището
30 години специалност "Изящни изкуства" отбелязва с изложба НУИ "Добри Христов"

Осем преподаватели в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще представят свои творби живопис, графика, скулптура, рисунка и фотография по време на изложбата, с която се отбелязва 30-годишният юбилей на специалността "Изящни изкуства" в училището. Експозицията ще бъде открита в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" на 6 април от 18:30 часа.

Изложбата включва творби на осем художници-преподаватели. С живопис участват Красен Бербенков, Васил Пенчев, Цветомира Георгиева и Светлан Стефанов, който показва и цианотипия, с рисунка се представя Миряна Койнова, с графика Георги Кенаров и Йоана Калудова, със скулптура Надежда Антова.

Красен Бербенков, ръководител на специалността "Изящни изкуства" е преподавател в НУИ "Добри Христов" още от създаването ѝ преди 30 години:

"Всеки от нас, преподавателите, показва сега в Градската художествена галерия на Варна нови творби, създадени в последната година. Винаги сме се старали това, което обясняваме в училище, в учебните часове, да намери своето естествено продължение в творческата изява на учителите. В тези наши изложби възпитаниците ни могат да се срещнат поотделно с всеки, да видят какво твори и да го съпоставят с това, което им говори през учебната година. Това ни дава увереност, че по някакъв начин този кръг от познание и творческа работа с материал ще бъде завършен".

Заместник директорът на училището Йорданка Манева разказва историята на създаването на художествените специалности в НУИ "Добри Христов" в интервю за Нина Локмаджиева.

"Началото е поставено през 1992 г. Осъзнавайки необходимостта от въвеждането на нови специалности, в които да се обучават младите таланти на Варна, тогавашното ръководство на училището, в лицето на директора Марко Добрев, прави постъпки пред Министерство на културата и успява да доведе нещата до успешен край.

На 15 септември 1992 г. училището отваря врати за първите ученици в новата специалност "Изобразително изкуство" в VIII клас. Специалните предмети, които се изучават, са рисуване, живопис, скулптура и композиция. От следващата учебна година са въведени предметите графика, пластична анатомия, перспектива, история на изкуството, естетика и декорация. Обучението е съпроводено от ентусиазма на учителите, както и от дарения за обзавеждане на ателиетата. През годините се създават традиции в преподаването на специалните предмети живопис, графика и скулптура, които спомагат за успешното развитие на специалността „Изящни изкуства“.

Професионализмът на учителите - известни варненски художници – тези, които са преподавали в училището и тези, които в момента преподават, е в основата на този успех. Годишните изложби стават лицето на специалността и част от културния живот на град Варна.
Интересът към специалността от страна на желаещите да учат изящни изкуства расте с всяка изминала година. Следващият директор Христо Дипчиков също проявява далновидност и откликна на обществения интерес към специализирано обучение по изобразително изкуство в прогимназиалните класове, като разкрива през 2012 година специалност Изобразително изкуство за ученици от V до VII клас. Още един печеливш ход е разкриването през същата година и на специалността „Рекламна графика“ от професионално направление Дизайн. От 2019 г. под ръководството на настоящия директор Румяна Петрова, художествените специалности се развиват, отговаряйки на съвременните изисквания за образование в областта на изкуството.

За 30 години са завършили 481 възпитаници на училището - по професия „Художник-изящни изкуства“ - 435, а по професия "Дизайнер" - 46. Още от самото начало, постиженията на учениците са оценявани високо на организираните от Министерството на културата ежегодни национални конкурси, както и на международни конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени награди и едногодишни стипендии за дарование. Голяма част от завършилите се реализират повече от успешно в различни сфери на изкуствата у нас и в чужбина".

2023 © Варна е

Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Родените в България Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез представят проекта “Ефектът Люксембург”, откриването е на 14 юни от 18 часа в Градската художествена галерия - Варна
Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, представя от 14 юни до 3 юли художниците Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез с проекта им “Ефектът Люксембург”. Двамата автори имат творческо сътрудничество, започнало по време на техните студентски години в Художествената академия “Мимар Синан” в Истанбул.

Свърза ги и България, където започват жизнения си път.

Джошкун Сами е роден през 1973 в Силистра, а Шевкет Сюнмез - през 1978 в Пловдив. Те са утвърдени артисти от творческото поколение, което навлиза в изкуството през 1990-те.

Работят както в Турция, така и в България.

Имат самостоятелни и колективни изяви в Турция, България, Австрия, и творческо присъствие във Франция - Париж. Изложбата показва техните различни артистични практики в диалог.

И двамата творци са заинтригувани от темата за трансформацията на личните и колективни преживявания, превръщаща се сама по себе си в процес на "сублимация". Картините, параваните и асамблажите на Шевкет Сьонмез, пълзящи и простиращи се в пространството, са пропити с лични спомени. Те предлагат на зрителя провокираща мисълта енигматична рефлексия върху съвременната визуална продукция и рециклирането на образи и символи.

От друга страна, мастилените рисунки и картини на Джошкун Сами навлизат в по-тъмните води на регреса и упадъка, като същевременно поддържат диалог с историята на средата. Наречена на „Люксембургския ефект“ в радиофизиката, където сигналите взаимодействат в йоносферата, отразявайки и пречупвайки радиовълните, изложбата има за цел да създаде подобен резонанс на идеи чрез сливането на различни гласове и изследването на пресечните точки в творбите на художниците.

Двамата автори представят своя проект така:

“Нарекохме тази изложба "Ефектът Люксембург", защото по подобен на радиовълните начин, в разпокъсания пейзаж на съвременното съществуване, понятията и концепциите свободно летят, и чрез объркване на сигналите и значението ние губим поглед върху това, което наистина ни заобикаля. Сред шума процесът на смислено разбиране става неуловим и се появява огромна, неразбираема мрежа, състояща се от така наречените "хиперобекти", като възможно обяснение за днешният житейски опит. Ефектите и проявленията на тези хиперобекти могат да бъдат широко разпръснати в различни местоположения, което прави цялата им форма невъзможна за виждане или усещане наведнъж, предизвиквайки самото понятие за индивидуализъм. Така индивидуалното преживяване избледнява в мъглата на несигурността, ние сме пренаситени с послания и скоро може да се окажем изключени, без никога да разберем защо това се случва с нас.

В днешно време художниците се борят с концепции и феномени, които са огромни, сложни и често надхвърлят човешките мащаби на разбиране.

Как може изкуството, и по-специално живописта, да отрази тези сложни въпроси?”

Изложба е един процес на смесване на две различни индивидуалности, на двама художници, които използват своята алхимия, за да подчертаят крехката структура на образите във връзка с времето, пространството и паметта.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18:00 ч., и ще бъде експонирана до 3 юли 2024 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ГХГ - Варна