Мобилно меню

30 години специалност "Изящни изкуства" отбелязва с изложба НУИ "Добри Христов"

Експозицията включва творби на водещи преподаватели по изобразително изкуство в училището
30 години специалност "Изящни изкуства" отбелязва с изложба НУИ "Добри Христов"
111

Осем преподаватели в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще представят свои творби живопис, графика, скулптура, рисунка и фотография по време на изложбата, с която се отбелязва 30-годишният юбилей на специалността "Изящни изкуства" в училището. Експозицията ще бъде открита в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" на 6 април от 18:30 часа.

Изложбата включва творби на осем художници-преподаватели. С живопис участват Красен Бербенков, Васил Пенчев, Цветомира Георгиева и Светлан Стефанов, който показва и цианотипия, с рисунка се представя Миряна Койнова, с графика Георги Кенаров и Йоана Калудова, със скулптура Надежда Антова.

Красен Бербенков, ръководител на специалността "Изящни изкуства" е преподавател в НУИ "Добри Христов" още от създаването ѝ преди 30 години:

"Всеки от нас, преподавателите, показва сега в Градската художествена галерия на Варна нови творби, създадени в последната година. Винаги сме се старали това, което обясняваме в училище, в учебните часове, да намери своето естествено продължение в творческата изява на учителите. В тези наши изложби възпитаниците ни могат да се срещнат поотделно с всеки, да видят какво твори и да го съпоставят с това, което им говори през учебната година. Това ни дава увереност, че по някакъв начин този кръг от познание и творческа работа с материал ще бъде завършен".

Заместник директорът на училището Йорданка Манева разказва историята на създаването на художествените специалности в НУИ "Добри Христов" в интервю за Нина Локмаджиева.

"Началото е поставено през 1992 г. Осъзнавайки необходимостта от въвеждането на нови специалности, в които да се обучават младите таланти на Варна, тогавашното ръководство на училището, в лицето на директора Марко Добрев, прави постъпки пред Министерство на културата и успява да доведе нещата до успешен край.

На 15 септември 1992 г. училището отваря врати за първите ученици в новата специалност "Изобразително изкуство" в VIII клас. Специалните предмети, които се изучават, са рисуване, живопис, скулптура и композиция. От следващата учебна година са въведени предметите графика, пластична анатомия, перспектива, история на изкуството, естетика и декорация. Обучението е съпроводено от ентусиазма на учителите, както и от дарения за обзавеждане на ателиетата. През годините се създават традиции в преподаването на специалните предмети живопис, графика и скулптура, които спомагат за успешното развитие на специалността „Изящни изкуства“.

Професионализмът на учителите - известни варненски художници – тези, които са преподавали в училището и тези, които в момента преподават, е в основата на този успех. Годишните изложби стават лицето на специалността и част от културния живот на град Варна.Интересът към специалността от страна на желаещите да учат изящни изкуства расте с всяка изминала година. Следващият директор Христо Дипчиков също проявява далновидност и откликна на обществения интерес към специализирано обучение по изобразително изкуство в прогимназиалните класове, като разкрива през 2012 година специалност Изобразително изкуство за ученици от V до VII клас. Още един печеливш ход е разкриването през същата година и на специалността „Рекламна графика“ от професионално направление Дизайн. От 2019 г. под ръководството на настоящия директор Румяна Петрова, художествените специалности се развиват, отговаряйки на съвременните изисквания за образование в областта на изкуството.

За 30 години са завършили 481 възпитаници на училището - по професия „Художник-изящни изкуства“ - 435, а по професия "Дизайнер" - 46. Още от самото начало, постиженията на учениците са оценявани високо на организираните от Министерството на културата ежегодни национални конкурси, както и на международни конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени награди и едногодишни стипендии за дарование. Голяма част от завършилите се реализират повече от успешно в различни сфери на изкуствата у нас и в чужбина".

2023 © Варна е

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
29

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е