Мобилно меню

Арт инсталация разкрива връзки между минало и настояще в Археологическия музей във Варна

Проектът търси символичното значение на златото в различните култури, може да се запознаете с него в зоната за Праистория в музея, в периода от 23 май до 27 декември 2024 г
Арт инсталация разкрива връзки между минало и настояще в Археологическия музей във Варна

Нова изложба "Златен диалог: златната връзка между културите" ще бъде открита в зоната за Праистория на  Археологическия музей във Варна на 23 май. Тя може да бъде посетена до 27 декември 2024 година. Арт инсталацията създава препратки между миналото и настоящето. "В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите", отбелязват организаторите.

Автор на изложбата е Яна Дамс - художник, който създава творбите си въз основа на познанията си по археология, културна история и история на изкуството. 

"Художничката изследва универсалния език на формата, в който златните предмети от различни епохи и култури имат забележителни прилики. Тези предмети често са символи на властта, красотата и божественото, подобно на златните изделия от Варненския халколитен некропол. Като позлатява избрани полистиренови опаковки, творецът прави приликите видими.

Представянето на златните скулптури на Яна Дамс в пряка връзка със златното съкровище от Варна илюстрира естетическите и културните връзки.

Това спомага за по-дълбокото разбиране на формалните предпочитания на миналите хилядолетия и на символичния характер на скъпоценния материал", подчертават от варненския археологически музей.

Яна Дамс е родена през 1972 г. в Котбус, Германия. Днес тя живее и работи в Дрезден. Работата ѝ е свързана с изследване на универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури и разказва истории за човешкия стремеж за осмисляне. С почитта си към миналото тя показва, че изкуството е универсално. Дамс е художник, който създава творбите си въз основа на познанията си по археология, културна история и история на изкуството. Творбите ѝ включват скулптури, инсталации, рисунки, текст и фотография. Тя показва творбите си в контекста на исторически колекции и така разкрива нови начини за разбиране на изкуството. 

Израснала в бившата ГДР, тя се възползва от възможността на обединението на двете Германии, за да придобие широкопрофилно образование. Дамс изучава история на изкуството, история, праистория, ранна история и философия. Тя е завършила Техническия университет в Дрезден. След това Дамс следва изобразително изкуство в Дрезденската академия за изящни изкуства. Тя завършва магистратура в класа на Еберхард Бослет в Колежа за изящни изкуства в Дрезден. Носител е на редица престижни награди, сред които саксонската държавна стипендия за дипломиране и наградата "Марион Ермер". Нейни творби са излагани в Зеления трезор в Дрезден, Държавната художествена галерия в Дрезден, Музея на изящните изкуства в Лайпциг и Музея на модерното и съвременното изкуство в Лиеж. Тя е основател и декан на Факултета по дизайн към Университета за приложни науки в Дрезден. Там тя разработва учебните програми на факултета по дизайн като съвременно продължение на идеите на Баухаус и преподава като професор по концептуална теория и рисуване. Дамс провежда научни изследвания на концепцията за изкуство. Тя работи върху дефиниция на изкуството в диалог с артистичната си практика.

2024 © Варна е / снимки: jahnadahms.com

Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържаща 70 произведения на гениалните творци е под надслов „Модернистите на XX век“ и ще бъде изложена от 27 юни до 27 юли
Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

От 27 юни до 27 юли Градската художествена галерия във Варна ще е домакин на ексклузивна изложба графично изкуство „Модернистите на XX век“. Организатор на събитието е галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5”, под патронажа на кмета на община Варна. Графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще бъдат изложени за месец в Градската художествена галерия на улица ул. „Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя. За първи път от своето създаване Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи своята емблематична изложба от частната си колекция „Модернистите на XX век“ извън българската столица.

В частната колекция намират място 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие "Мурло" в Ню Йорк, което е работило с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство.

В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.

Посетителите на експозицията ще могат да видят някои от литографиите от серията „Балетните танцьори“ с ограничен тираж и ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията “Carnet de la Californie” - портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио Mourlot. Акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период - Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Посетителите на изложбата „Модернистите на XX век" ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали „Божествена комедия", вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 година.

Експозицията съдържа също творби от серията Библия Сакра, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии, създадени през 1963–64 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от италианското студио Ридзоли едишънс – Милано. Любителите на испанския модернист ще имат възможност да видят и творби от серията La Amour de Cassandre (Любовите на Касандра), които той създава като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив. 

По време на изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За публиката във Варна ще бъдат изложени цветни литографии от серията Melоdie Acide - живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

В експозицията Марк Шагал ще бъде представен с част от портфолиото си от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“.

2024 © Варна е / снимките са илюстративни.