Мобилно меню

Благотворителна изложба "Покров" представя галерия "Тереза Зиковска" в Деня на Варна

Значими творци ще изразят подкрепата си за каузите на Съвместната онкологична национална мрежа
Благотворителна изложба "Покров" представя галерия "Тереза Зиковска" в Деня на Варна

С изложба "Покров" в Деня на Варна, галерия "Тереза Зиковска" събира значими български творци, които изразяват своята подкрепа за каузите на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ). Изявените художници представят творби по покана на Фондация "Тереза Зиковска". Картините ще бъдат изложени на 15 август в галерия "Тереза Зиковска" на ул. "Воден" 5 във Варна.

„В чест на празника на Варна, поканих за обща изложба, названа “Покров”, значими български творци, отличаващи се със своята духовна сила, висок професионализъм и неотразим талант. Вярата в сътворението и участието в съграждането на един по-добър свят е дълг на всеки човек, но твореца като такъв е призван на ежедневно съучастие в процеса на духовно израстване.

Варна празнува на един от най-значимите християнски празници - Успение Богородично. Имаме велика покровителка на небето. Мощна защита и дарителка на мир и благост. Живеем в прекрасен град, създаден от талантливи архитекти с много внимание и съвършенство. Наш дълг е да продължим да милеем за красотата му и да съхраним хармонията в него. Нека всички новодошли в града го обикнат като роден!

И позовавайки се на нашата небесна покровителка, завършвам с Нейните думи: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!“ Нека Варна благоденства!“, споделя художничката Тереза Зиковска - основател на фондацията в подкрепа на таланти и управител на едноименната галерия.

За участие в изложбата "Покров" са поканени Албена Коева, Александър Капричев, Атанас Атанасов, Валентин Щинков, Васил Василев, Веселин Начев, Веско Велев, Гергана Минкова, проф. Десислава Минчева, бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев, Краси Тодоров, Мария Чакърова, Нина Русева, Николай Янакиев, Румен Рачев, Селма Тодорова, Станимир Желев. Със свои творби ще се включи и Тереза Зиковска.

Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ) е национална ракова мрежа в Република България. Тя е отворена клъстерна организация, функционираща като екосистема от медицински и немедицински дружества с широк спектър от мултидисциплинарни взаимозависимости в областта на онкологията. Главни цели на СОНМ са синергия в експертните функции на отделните медицински сдружения в България, занимаващи се с фундаментална и/или клинична онкология; оптимизиране на сътрудничеството между браншовите дружества и „триъгълника“ на социалното знание (университети, индустрия, правителство); иницииране и разработване на иновации за онкологични грижи в България, включващи скрининг и превенция, диагноза и лечение, психосоциална подкрепа и качество на живот и дигитализация.

Това не е първата благотворителна акция на галерия "Тереза Зиковска". Навръх Преображение – 6 август, галерията и школата към нея "Слънчеви зайчета откриват нови светове" подпомогнаха кампанията "Аз вярвам и помагам" за детска линейка и капачки за кувьози.

2023 © Варна е / снимки: Галерия Тереза Зиковска

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е