Мобилно меню

Български творец, номиниран за скулптура на годината в Португалия, реди изложба в галерия Графит

Експозицията е в памет на арх. Вили Жечев
Български творец, номиниран за скулптура на годината в Португалия, реди изложба в галерия Графит
125

Изложба скулптура на Димитър Янков ще бъде открита във варненската галерия "Графит" на 12 май. Експозицията е в памет на арх. Вили Жечев. Творбите може да бъдат разгледани до края на май.

Димитър Янков е роден на 14 януари 1952 г. в гр. Добрич. Завършва средното си образование в родния си град. В Добрич получава и първите си познания в областта на изкуството от учителя по рисуване Георги Радилов и от дългогодишния си приятел Петър Недков.

В периода 1973-1976 учи във ВИСИ – София. Това е период на нови познания, контакти и много работа в ателиетата на художници – моделиране, бронзолеене, работа с гипс. От есента на 1976 г. се установява в Добрич. Там изключителна роля за израстването му като художник изиграва ателието на художника Христо Господинов.

Периодът от 1977 – 1983 е време на сериозна школовка за твореца. През 1980 г. за пръв път участва в изложба с три малки бронзови пластики.

Времето от 1980 до 1989 г. е активен творчески период за Димитър Янков, през който той взема участие в много регионални и национални изложби, за пръв път участва в международен пленер.

През 1991 г. Димитър Янков реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Дегендорф, а по-късно и в гр. Аугсбург, Германия. Негови творби стават притежание на галерии в Дегендорф, Аугсбург, Регенсбург, Берлин, Мюнхен, както и на частни колекции.

През 1997 г. проектира и изпълнява в бронз паметника на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич. Това е първото му голямо дарение за града.

През 1998 г. реализира композицията "Времето и ние" в гр. Силистра, която е изработена от стъкло, мрамор и бронз.

В периода от 1999 до 2006 година живее и твори в Португалия. Реализира 7 самостоятелни изложби в Лисабон, Калдаш да Раиня, Фигейра да Фош, Гимараеш, както и две съвместни изложби с керамика Николай Амзов. Участва в съвместни изложби със свои португалски колеги в Португалия и Испания. Получава и изпълнява редица частни и обществени поръчки – композициите "Младост", "Деца на мост", "Семейство", "Фадо", мозаечни пана.

Голямо предизвикателство за него е реализирането на каменната скулптура на светите братя Кирил и Методий в парка пред българското посолство в Лисабон – второто му дарение за България, за което получава правителствена грамота от българския президент.

Творбата на Димитър Янков "Старецът" номинирана за скулптура на годината в Португалия за 2003 година.

2023 © Варна е

Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит

Експозицията разкрива творческите търсения на Весела Динева в сферата на абстрактното изкуство
Изложба живопис "Море мое" представя галерия Графит
29

Изложба "Море мое" на талантливата художничка Весела Динева открива галерия "Графит" на 2 юни. Ето какво разказва авторката за своите творби:

“Изложбата представлява част от проект, свързан с моите търсения в областта на абстрактното изкуство и 3D визуализацията. През годините, голямо впечатление ми прави светът на формите лишени от разказ и обяснение. Целта ми е да провокирам въображението на човека застанал пред моя картина и така тя да придобие една различна, завършена цялост. Заповядайте и открийте магията на "Море мое" в Галерия Графит. Това е вашата възможност да се потопите в безкрайния свят на абстракцията и да откриете красотата във визуалното изкуство.”

Откриването на експозицията е на 2 юни от 18:30 часа. Може да се насладите на творбите на Весела Динева до 10 юни.

Весела Динева твори в сферата на живописта и скулптурата. Работи като художник и дизайнер на костюми в киното. Завършила е моден дизайн в Милано и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Нейно дело са костюмите към някои от най-популярните български филми в последните години – „Игра на доверие“ (2023 г.), „С река на сърцето“ (2022 г.), "В сърцето на машината" (2020 г.), „Диви и щастливи“ (2019 г.). Проектирала е костюми и за театралните постановки "Гласове под наем" (2021 г.), „Лабиринт“ (2020 г.).

2023 © Варна е