Мобилно меню

Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Родените в България Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез представят проекта “Ефектът Люксембург”, откриването е на 14 юни от 18 часа в Градската художествена галерия - Варна
Двама художници от Истанбул представят съвместна изложба във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, представя от 14 юни до 3 юли художниците Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез с проекта им “Ефектът Люксембург”. Двамата автори имат творческо сътрудничество, започнало по време на техните студентски години в Художествената академия “Мимар Синан” в Истанбул.

Свърза ги и България, където започват жизнения си път.

Джошкун Сами е роден през 1973 в Силистра, а Шевкет Сюнмез - през 1978 в Пловдив. Те са утвърдени артисти от творческото поколение, което навлиза в изкуството през 1990-те.

Работят както в Турция, така и в България.

Имат самостоятелни и колективни изяви в Турция, България, Австрия, и творческо присъствие във Франция - Париж. Изложбата показва техните различни артистични практики в диалог.

И двамата творци са заинтригувани от темата за трансформацията на личните и колективни преживявания, превръщаща се сама по себе си в процес на "сублимация". Картините, параваните и асамблажите на Шевкет Сьонмез, пълзящи и простиращи се в пространството, са пропити с лични спомени. Те предлагат на зрителя провокираща мисълта енигматична рефлексия върху съвременната визуална продукция и рециклирането на образи и символи.

От друга страна, мастилените рисунки и картини на Джошкун Сами навлизат в по-тъмните води на регреса и упадъка, като същевременно поддържат диалог с историята на средата. Наречена на „Люксембургския ефект“ в радиофизиката, където сигналите взаимодействат в йоносферата, отразявайки и пречупвайки радиовълните, изложбата има за цел да създаде подобен резонанс на идеи чрез сливането на различни гласове и изследването на пресечните точки в творбите на художниците.

Двамата автори представят своя проект така:

“Нарекохме тази изложба "Ефектът Люксембург", защото по подобен на радиовълните начин, в разпокъсания пейзаж на съвременното съществуване, понятията и концепциите свободно летят, и чрез объркване на сигналите и значението ние губим поглед върху това, което наистина ни заобикаля. Сред шума процесът на смислено разбиране става неуловим и се появява огромна, неразбираема мрежа, състояща се от така наречените "хиперобекти", като възможно обяснение за днешният житейски опит. Ефектите и проявленията на тези хиперобекти могат да бъдат широко разпръснати в различни местоположения, което прави цялата им форма невъзможна за виждане или усещане наведнъж, предизвиквайки самото понятие за индивидуализъм. Така индивидуалното преживяване избледнява в мъглата на несигурността, ние сме пренаситени с послания и скоро може да се окажем изключени, без никога да разберем защо това се случва с нас.

В днешно време художниците се борят с концепции и феномени, които са огромни, сложни и често надхвърлят човешките мащаби на разбиране.

Как може изкуството, и по-специално живописта, да отрази тези сложни въпроси?”

Изложба е един процес на смесване на две различни индивидуалности, на двама художници, които използват своята алхимия, за да подчертаят крехката структура на образите във връзка с времето, пространството и паметта.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18:00 ч., и ще бъде експонирана до 3 юли 2024 г.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ГХГ - Варна

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт