Мобилно меню

Две дами представят творби в галерия Ларго 

Изложбата "Посоки" на Живка Маринова и Стилияна Узунова може да бъде разгледана от 14 март до 3 април
Две дами представят творби в галерия Ларго 

В средата на „женския“ месец март галерия Ларго ще представи една специална изложба. Съвместна изява ще имат две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова и Стилияна Узунова. Експозицията се нарича „Посоки“ и маркира чрез образи и цвят посоките на живота на двете авторки.

Родени в София, Стилияна и Живка са приятелки от деца. Те са съученички в художествената гимназия, после са състудентки в Националната Художествена Академия в София. Свързани са не само с крепко приятелство, но и с професионално такова – от доста години двете авторки работят в екип като професионални художник-гримьори в няколко български риалити формата. За първи път обаче двете авторки се подготвят и ще представят съвместна изложба, специално по покана на галерия Ларго.

Двете художнички показват коренно различно творчество – като начин на работа, като стил и тематика, като себеизразяване. Живописта на Живка е бяла, светла, монохромна. При нея откриваме един непрекъснат стремеж за изчистване на образността, задълбаване в атмосферата и емоционалното преживяване чрез избягване на детайла, обобщаване на формите. Художествените похвати на Маринова „закотвят“ визуалните послания здраво в най-добрите образци на класическата маслена живопис. В картините й има мечтателност, спокойствие и съзерцателност. Предимно пейзажи, творбите на Живка сякаш са застинал миг в безкрайността на времето, сякаш са мимолетен отпечатък от безкрайната многоликост на вселената.

И ако картините на Живка са като „затаено, спряло в гърдите ни дихание“, то творбите на нейната приятелка Стилияна Узунова са като един шемет, вихър, като „възторжен вик, повторен и усилен многократно от ехото“. Защото колкото спокойна и съзерцателна е живописта на Живка, толкова енергична и експанзивна е тази на Стилияна. Гледайки картините на Узунова, зрителят усеща една напрегната, задъхана образност, накъсана от линии и детайли, които сякаш препускат, прескачат се, състезават се за вниманието на зрителя. Самата техника на работа на Стилияна подпомага целите, които тя се стреми да постигне. Използвайки масло, акрил, пастел, акварелни разливания, напластявания, тя успява да постигне една динамика и размах на щриха, уравновесявайки ги в същия момент чрез задълбаване в детайла и експеримент с миниатюризацията и натрупването.

Варненската публика ще има изключителното удоволствие и привилегия да бъде зрител на това специално преживяване. Различни са посоките на творческите търсения, различни са посоките на живота на двете авторки, но в същия момент тези посоки се пресичат по един или друг начин във времето и пространството, създавайки една трайна връзка, едно дългогодишно приятелство, устояло на превратностите на съдбата, типични за всеки един човешки живот. Откриването с участието на авторките ще е на 14 март 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна.

За авторите:

Живка Маринова е родена през 1979 година в град София. Завършва средното си образование в НУИИ “Акад. Илия Петров”, София през 1997 г. В периода 1997 - 2003 година изучава живопис в класа на акад. Светлин Русев в НХА, София. Живка има шест самостоятелни изложби и участия в множество сборни изложби и конкурси, някои от които: пленер и обща изложба „Мостовете на Балканите говорят“, гр. Берат, Албания (2014), съвместна изложба на преподаватели от НХА и Централната академия за изящни изкуства в Пекин „Пътят на коприната: От традицията към съвременността“, Имперски музей на изкуството гр. Пекин, Китай (2018) и др. Носител е на 7 национални награди, сред които Първа награда в Национална изложба „Пролетен салон“, Габрово (2024), Награда на СБХ в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2022), Голяма награда за живопис в Национален конкурс за живопис, скулптура и графика на „Алианц България” (2012), 3-та награда в Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на МФ “Св. Св. Кирил и Методий” (2004) и др. Живее и работи в София.

Стилияна Узунова е родена през 1978 г. в София, България. През 2005 година завършва Национална Художествена Академия в София с магистърска степен в специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" в класа на проф. Владислав Паскалев. Стилияна има осем самостоятелни изложби. Нейни творби са представяни в над 20 сборни изложби и са част от колекции в България, Англия, Германия, Швейцария, Белгия, Австралия, САЩ и др. Носител е на няколко национални и международни награди, сред които Награда на журито, ХГ „Илия Бешков“, Плевен, 9-то интернационално биенале на малките форми (2018), Резиденция в ателиетата на СБХ, Cite Internationale des Arts, Paris (2019), Селектирана в 15-то издание на Festival of Lights, Berlin (2019) с проектиране на творбата „От бъдещето“ на фасадата на Bode Museum, Награда на СБХ, ХГ „Христо Цокев“, Габрово, 2-ро национално триенале (2021), Номинация за живопис в национална изложба Лудогорие - Разград, ХГ „Илия Петров“, (2023) и др. Живее и работи в София.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е