Мобилно меню

Експозиция "Диалози" открива Арт галерия Le Papillon

Изложбата е резултат от творческа провокация към няколко художника и може да бъде разгледана до 19 ноември
Експозиция "Диалози" открива Арт галерия Le Papillon

Екипът на арт галерия Le Papillon отправя творческа провокация към няколко художника, воден от убеждението, че "В диалога хората получават прозрения, които просто не могат да бъдат постигнати индивидуално", както гласи сентенцията на Питър Сенги. В резултат се ражда експозицията "Диалози", която ще бъде открита днес - 1 ноември, навръх Деня на народните будители, от 18 часа. Със събитието арт галерия Le Papillon отбелязва и своите 16 години изложбена дейност.

"Отдавна заплануваният кураторски проект изразява една от основните мисии на галерията да предизвиква, посредничи и реализира диалог, както между самите творци, така и между творци и публика. Осигурявайки творческа среда за разговори, галерията стимулира както мисълта, така и сетивността, защото в провеждането на диалог се убеждаваме, че са важни не толкова въпросите, а отговорите и реакциите."

С тази инициатива галерията провокира признати художници, като всеки от тях избира своя събеседник за съвместен диалог, изпълнен със средствата на изящното изкуство. В така сформираните 5 диалогични двойки по различни теми се разпознават имената на великолепни художници, чиято творческа енергия носи силен заряд.

В настоящото първо издание на „Диалози“ участници са: Атанас Хранов – Милко Божков, Валентин Ангелов – Цанко Цанков, Васил Василев – Красимир Русев, Михаил Лалов – Васил Стоев, Христо Йотов – Николай Алексиев.

"Диалогът в основното си значение е разговор между двама или повече събеседници на конкретна тема при пълна равнопоставеност. В действителност желанието на галерията да инициира действие, тласък, творческа мотивация в художници с огромен и мощен потенциал, предизвика не само множество вербални разговори между самите творци, между галерията и участниците, но и мултиплицира синергията от креативната им вълна в силно въздействащи произведения. Защото диалогът е по-важен от консенсуса и в диалога с другите можем да намерим себе си, излизайки от собствените си човешки граници. И ако на пръв поглед тези диалози са съставени от паралелни монолози, то усещането за разговор, макар и проведен на изящния език на цвета и четката, присъства убедително", отбелязват от Арт галерия Le Papillon.

"На основа разговорите между всеки двама в петте дискутиращи двойки художници се оформиха няколко теми. „Ръцете“ е общата опорна точка в скулптурно-живописния диалог между Атанас Хранов и Милко Божков. Библейският сюжет, тема на силно въздействащите картини на Христо Йотов, се противопоставя на абстрактните композиции на Николай Алексиев. Двамата анализират контрапунктите на посланието, живописността, повествованието и съдържанието срещу интуитивната първичност на цвета, формата, ритъма и композицията, когато използват различен подход в живописта. На сакрална тема е и дискусията между Васил Василев и Красимир Русев, в която Васил сътворява Ева, докато Красимир Русев, също провокиран от библейското докосване разглежда модерна интерпретация на „4 ангели в бедствие“. Ангелите присъстват и в избраната за живописен двубой тема между Валентин Ангелов и Цанко Цанков. Сакралната и ефимерна тематика е обогатена от музикални хармонии, създадени във фина и ювелирна детайлност, където ангелите са или като съновидения или са божествения инструмент, създаващ цветни съзвучия и мелодичност. Вечна е и темата за любовта и преклонението на човека към природата в нейната жизнена еманация, която пресъздават чрез ярки и контрастни абстракции Михаил Лалов и Васил Стоев. Цветът е основен носител на емоциите и мислите, владеещи твореца, но пречупен през друг съзидателен поглед на сътворяващия нови форми, произходни и обобщени в абстрактни композиции на живата или неживата природа", разказват още от галерията.

"Диалогът е безкраен разговор, както е безкрайно многообразието на гледни точки и аргументи, с които ние можем да участваме в един умен разговор. Диалогът не може да бъде разделен на части, защото е безкраен, а безкрайното няма среда. Тези особености на диалога дават повод на Карл Ясперс да каже, че великите философи водят диалог в голямото време на историята. Затова и ние можем да оприличим историята на човешката култура на един разговор с вариации върху вечни въпроси, по които разсъждават емблематични със своето изкуство творци. Будителската дейност на галерията с човешкия си потенциал, но и с този на артистите, свързани с нея, се изразява в стремежа да стимулира и да развива сетива за естетически норми в публиката, като представя и разпространява стойностно изкуство", обобщават от Арт галерия Le Papillon.

Изложбата "Диалози" може да бъде посетена в изложбените зали на Арт галерия Le Papillon до 19 ноември. Експозицията може да бъде разгледана и онлайн на сайта на галерията - artpapillon.com

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е