Мобилно меню

Галерия A&G Art Meeting представя изложбата "Giclée+" на Милко Божков

По време на откриването ще бъде представен и новоиздаденият луксозен, двуезичен албум на художника, който включва 135 творби на Милко Божков от ученическите му години до наши дни
Галерия A&G Art Meeting представя изложбата "Giclée+" на Милко Божков

Варненската галерия A&G Art Meeting открива сезон 2024-та с интересна експозиция – „Жикле+“ на художника Милко Божков. Ще бъдат представени подбрани творби от различни периоди в разнообразна техника, представени като giclée и дорисувани на ръка. Някои от тях все още не са показвани във Варна.

"Giclée" е общоприет термин, описващ технология за висококачествени принтове на художествени произведения или фотографии, използвайки професионален мастилено-струен печат върху архивни материали (100% памук или др.) и качествени архивни пигментни мастила. "Ако приемем, че изображението е от качествен цифров източник, giclée отпечатъкът ще има изключителна яснота и фантастична дълбочина на цветовете, далеч надминавайки качеството на стандартен фотографски или литографски печат", уточняват от галерията.

"За да се осигури оптимално възпроизвеждане на печат, всяко изображение е индивидуално цветово балансирано и коригирано, за да съответства точно на оригиналното произведение по отношение на тона, яснотата и детайлите. За напълно идентичното възпроизвеждане на художествени произведения използваме най-качествените архивни 100% памучни хартии на Hahnemühle" – обяснява издателят Методий Петриков.

Giclée арт принтовете на картини на Милко Божков са с музейно качество и могат да запазят напълно оригиналните си цветове поне 150–200 години.

Част от изображенията са чисти принтове, а други репродукции, те са доработени – авторът е рисувал върху памучната основа на принта, без да променя изцяло визията и смисъла на творбите. Това добавя допълнително значение към картините чрез използване на акрил, акварел, маслен пастел, цветни моливи, на места и перфорация. По този начин всички дорисувани принтове се превръщат в напълно нови оригинали, с доразвити и обогатени първоначални идеи.

"Художникът има това качество - да помни как точно е нарисувал всяка своя творба – помня ги всички четка по четка. Опитах се да вляза отново в този мисловен и емоционален процес и да добавя още нещо към него, така че тези, които са виждали картините, да намерят нещо ново, което да ги заинтригува" – споделя Милко Божков.

По време на откриването на „Жикле+“ ще бъде представен и новоиздаденият албум на художника. Той е луксозен, двуезичен - на български и английски език, и включва 135 творби на Милко Божков от ученическите му години до наши дни. Подборът на произведенията е направен от поета Борис Христов и издателя Методий Петриков, дизайнът е на Иван Домузчиев, фотографиите на картините са основно на Росен Донев, с отделни фотографии участват Николай Трейман и Стефан Каменов. Автор на встъпителното есе е Елица Терзиева, публикувани са и текстове на Борис Христов, Красимир Илиев, Румен Серафимов, Методий Петриков и на самия Милко Божков.

Откриването е на 20 март, сряда, от 18 часа в A&G Art Meeting на ул.“Любен Каравелов“ 8 във Варна.

2024 © Варна е

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е