Мобилно меню

Изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков представя галерия Ларго

Експозицията може да бъде разгледана до 24 октомври
Изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков представя галерия Ларго

Нова самостоятелна изложба на варненския скулптор Венцислав Марков открива галерия Ларго на 5 октомври, от 18:30 часа. Експозицията е озаглавена „Силуети” и в нея авторът ще се представи с живопис и скулптура. Освен пластики от бронз, камък и дърво, Марков е създал серия от картини, илюстриращи и подкрепящи разработената в скулптурите тема.

"Настоящата изява на Венци е пълен контрапункт на последната му изложба „Материя и време“ в галерия Ларго преди две години, когато в експозицията преобладаваха изключително символите на мъжкото начало, темите бяха свързани с борбата, израстването, съревнованието, а енергията в творбите беше мощна и експлозивна. В настоящата изложба Венцислав се е впуснал в изследване на жената, в разучаване и интерпретиране на нейните състояния на духа, които определят и материята в творбите", отбелязват от галерия Ларго.

Художникът споделя, че за цялата си артистична кариера е създал не повече от 4-5 скулптури, интерпретиращи женската фигура. "Сега с един замах той отстранява този „пропуск“. Защото в изложбата зрителят ще види само женски фигури – както в скулптурите, така и в живописните творби", подчертават от галерия Ларго.

"Жените са източник на несравнима красота, нежност и вдъхновение. Те носят в себе си огромен потенциал и сила да променят обществото и да го направят по-добро място. Женската красота е вдъхновявала художниците откакто свят светува. При Марков това вдъхновение се е изразило чрез една сериозна серия от скулптури, 19 на брой и живописни творби. Художникът споделя, че е започнал работата по изложбата, отдавайки се в началото на детайла и визуално по-прецизната интерпретация на женското тяло, но с всяка следваща скулптура е намалявал все повече и повече конкретиката и детайла и е използвал все по-експресивни подходи в обработката на материала. В този експеримент той е воден не само от идеята си за преминаване от простота и точност в естетиката към обобщение и маркиране на детайлите, но и от самият си начин на работа като творец. Всички ценители, следящи неговата кариера и развитие, знаят много добре, че варненецът е изключително въздействащ точно с експресивния си, насечен, фрагментиран пластичен изказ. При Венцислав скулптурите са като един насечен, накъсан, забързан, енергичен взрив от емоции. В пластиките от настоящата изложба ще открием една плавна, деликатна нежност и преклонение към женската красота в мраморната скулптура „Състояние I“, в скулптурата от дърво „Състояние II“, в бронзовите пластики „Тя“, „Докосване“. В друга част от творбите ще усетим една жива, енергична, пълна с движение интерпретация, като в „Хармония“, „Полет“, „Танц I“ и „Танц II“, разказват от галерия Ларго.

Изложбата "Силуети", която представя живопис и скулптура на Венцислав Марков, може да бъде разгледана в галерия Ларго до 24 октомври.

2023 © Варна е

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт