Мобилно меню

Изложба живопис на Калина Мавродиева представя Галерия A&G Art Meeting

Проф. Станислав Памукчиев ще открие експозицията, озаглавена “По билото”, която е част от Фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството"
Изложба живопис на Калина Мавродиева представя Галерия A&G Art Meeting

В първия летен ден варненската галерия A&G Art Meeting тръгва "По билото" заедно с новия си автор Калина Мавродиева. На 22 юни от 18 часа художественото пространство на ул. "Любен Каравелов" 8 отваря врати за една изключително стилна и елегантна изложба живопис, поредната висока точка в естетическите търсения на галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман.

Калина Мавродиева показва няколко серии картини, разработвани последователно през последните години. Чрез тях размишлява колко важни са процесът на съзерцание и кратките моменти, в които мечтаем.

В тези тихи процеси аз откривам един от пътищата, по които човек може да достигне до извисяване на духа и до вътрешната свобода, така необходими за да се живее истински и пълноценно – казва художничката. В търсене на предпоставките за постигане на тази хармония, аз поглеждам към природата, към съхранението на истинността, към същността. В сериите „По билото“ и „След себе си“ отсъства човешки образ. Той съпреживява видяното. Картините представят погледа му/ми, загледан в розово-синьо небе или гледката, когато върви по билото на планината. За мен тези картини са тихи и усамотени. Какъвто е и вътрешният свят на човека. Те са един път в търсене на щастието и красотата.

Образите, които авторката създава, са свързани със срещи с хора и места или усещането и за тези срещи. Често в творчеството си пресъздава спомени, които иска да преживее отново. Понякога избледнели и дори променени от времето, но определящи при формирането на възприятията и.

Автентичността на преживяното и влиянието на образа върху мен засилва творческата ми сетивност по време на работа. Това ми помага да бъда максимално откровена със зрителя.

Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в град Троян, живее и работи в София. През 2014 г. завършва живопис в Националната художествена академия - София. През 2012 г. специализира живопис в Академията за изящни изкуства Брера в Милано, Италия.

От 2011 г. тя представя работата си в самостоятелни и съвместни изложби и участва в кураторски проекти. През 2015 г. Калина Мавродиева е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, като участва в изложбата Diversity of Voices в Музей за съвременно изкуство ESSL в Австрия. През същата година по покана на кураторите Евгения Кикодзе и Антонио Джеуза участва в международната изложба Softnorm в галерия Artplay, Москва. Следват изложбите: Внимание: прясна боя!, куратори: Мария Василева, Даниела Радева и Владия Михайлова, СГХГ, 2015; Арт старт, куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, галерия Credo Bonum, София, 2018; Образ и подобие, Национална художествена галерия, София и Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, 2019 г. и други.

През последната година представя изложбите "След себе си" в галерия Васка Емануилова/СГХГ и "Крачки в паметта" в галерия Капанa/ГХГ Пловдив.

С "По билото" на Калина Мавродиева Галерия A&G Art Meeting участва във Фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството", и ще е експонирана от 22 юни до 15 юли 2023. Изложбата ще открие проф. Станислав Памукчиев.

Откриване: 22 юни от 18 часа; Работното време на галерията: от сряда до събота между 16:00 и 18:30 часа, както и с предварителна уговорка на телефон: 0885 581 437; Адрес: Варна, ул. “Любен Каравелов” 8; 

2023 © Варна е / снимки: Галерия A&G Art Meeting, Фейсбук

Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Самостоятелната изложба „Моята зимна градина“ на известния украински майстор на графиката ще може да бъде разгледана от 25 юли до 13 август
Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Галерия Ларго кани варненци и гости на града на откриването на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво споделя за творчеството на автора изкуствоведът Елена Шостак:

" Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него.

Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява творбите си най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят. 

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни.

Изложбата е озаглавена „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежавю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека.

Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Откриването е от 18:30 часа на 25-ти юли, четвъртък, а експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн на www.largogallery.com.

За автора: Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго