Мобилно меню

Изложба живопис на пловдивския художник Илия Желев реди галерия Ларго

Експозицията може да бъде разгледана от 24 август до 12 септември
Изложба живопис на пловдивския художник Илия Желев реди галерия Ларго

От 24 август 2023 година галерия Ларго за пети път ще представи със самостоятелна изложба обичания пловдивски автор Илия Желев, който е познато име сред ценителите и колекционерите в европейските галерии. Художникът има над 120 самостоятелни изложби от 1988-ма година до днес, като над 2/3 от тях са на европейските сцени – Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург и др.

"В поредната изложба на пловдивчанина в морския град ще се насладим отново на последните му творби, изпълнени в класическата живописна техника, с която Илия работи над 30 години и на серия от характерните за него в последните години модерни колажирани дигитални мозайки в стила и тематиката на поп-арта", отбелязва Нели Вълчева от арт галерия Ларго.  

За творчеството на Желев немският изкуствовед и специалистка по съвременно изкуство Доктор Никола Карола Хойвинкел пише:

„Богатството от малки, цветни квадрати напомнят за картини в картината и сякаш кометите и звездите проблясват за момент и умират, опитвайки се да напуснат платното. Вниманието привличат и архаичните символи в някой от изображенията на Илия Желев. Те не само придават на картините техния динамичен ритъм, а и служат като отправни точки за абстрактните и повествователни композиции. Надниквайки в неговата калейдоскопична вселена, откриваш пространство от цветове и форми с магическо въздействие. Това въздействие може да бъде усетено в повечето произведения на художника и е пряко свързано с техния мистичен и приказен характер. В малките геометрични форми разпознаваш богат асортимент от разнообразни фрагменти като изправени хора, двойки, животни, дъжд, дървета, слънце и звезди, които са метафори за сътворението на Вселената. Също така ще можеш да откриеш и днешната човешка реалност, съставена от сгради, велосипеди, платноходи, сърца и кръстове.“

Известният изкуствовед, културолог и публицист проф. Ули Ротфус казва:

„Със своя колорит, с цветовите си нива, с организацията на символите картините общо си приличат, но при внимателно наблюдаване отново напълно различни, те разказват различни истории, които трябва да бъдат разшифровани от зрителя. Желев го призовава да извлече историите от картините. Художникът проявява търпение при създаване на фигуралните черги, при съзнателното свързване и подреждане на своите светове в миниатюри; така също и зрителят се нуждае от време – тези картини не могат да бъдат разгадани, ако бързо преминеш покрай тях.“

Официалното откриване на изложбата на Илия Желев в арт галерия Ларго ще е на 24 август, от 18:30 часа.

Експозицията може да бъде разгледана до 12 септември, на място в галерията на ул. Хан Крум 8, както и онлайн на largogallery.com.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба