Мобилно меню

Изложба "За незримите неща“ може да разгледате в Арт Галерия Ларго

Живописните творби на Александър Димитров и Василен Васевски са рисувани специално за съвместната им изява в морската столица
Изложба "За незримите неща“ може да разгледате в Арт Галерия Ларго

Изложба за "За незримите неща“ беше открита в Арт Галерия Ларго и може да бъде разгледана до 22 август. В експозицията са включени живописни творби на Александър Димитров и Василен Васевски, които двамата художници са рисували специално за съвместната им изява в морската столица.

Двамата автори са приятели още от студентските си години, въпреки че Васевски още след завършването на Академията в София заминава за САЩ и вече повече от 20 години живее там. Въпреки разстоянието двамата поддържат връзка, обсъждат творчеството си, имат много общи виждания за изкуството и темите, които ги вълнуват. Така възниква идея да направят съвместна изложба, която зрее повече от 10 години, преди да види бял свят за първи път в изложбата им в галерия Ларго.

Ето как представя изложбата Василен Васевски:

"Кога за пръв път разбираме за незримите неща и се замисляме за тях? Може би след като вдъхнем аромата им от книга, песен или картина? И какви по-точно са те, как да ги определим? Дали са спомен и смътно усещане за нещо необяснимо, но изначално близко или само предчувствие за друго, което чакаме през целия си живот? Всеки от нас има своята опитност от срещите с Незримото, всеки от нас носи и своето лично разбиране за нещата, които съществуват зад познатия ред на живота. Но колко често се осмеляваме да говорим за същественото и да го потърсим в другите? „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“, казва Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери. Тази изложба е за тях, онези незрими неща, които не се виждат, но се чувстват и са там някъде дълбоко в сърцата ни.“

"Животът на художника е едно безкрайно взиране и търсене в света на предчувствията, с надеждата, че добротата поражда доброта, че хармонията е възможна. Той вярва в по-добрата страна на човешката природа, заставайки на ръба на световете пред бялото платно. Посвещавам тази изложба на добрите учители, на градивните приятелства и на всеки ценител, припознал себе си като съмишленик.", допълва Александър Димитров.

"Картините на Александър са наситени с много детайли, прецизни и сложни композиции. Цветовете му са сигнално ярки и пулсиращи. Василен предпочита меките пастелни цветове и изчистена, синтезирана композиция. Картините му са като излято на един дъх откровение. Самият Васевски определя стила си като „метафизичен романтизъм“. Можем да кажем, че двамата доста се различават като стил, начин на работа, използвани техники и похвати, колорит. Това, което ги обединява, е тематиката в представените творби. И двамата художници са изкушени от красотата на жената, от нейната скрита природа, от нейните различни душевни състояния", отбелязват от Арт Галерия Ларго.

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр. Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 16 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградите на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.),  Художник на годината на Галерия „Бриз”- Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на Галерия „Ларго“ (2008 – 2018). Създател на Галерия „Бяла Зона”/ Студио „Бяла Зона” и куратор на 26 изложби с участието както на утвърдени артисти, така и на съвсем млади творци. Александър Димитров има реализирани четири изложби в Арт Галерия Ларго – 2013, 2015, 2019 и 2021 година и една съвместна изложба с Юлий Шумарев. Живее и работи в гр. Пловдив.

Василен Васевски е роден през 1969 г. в Сливен. Завършил е Национална Художествена академия, София, специалност „Живопис“ през 1995 година, а през 2003 година се дипломира от Индиана-Пардю Юнивърсити, Форт Уейн със специалност „Комерсиални изкуства“ (2003). Участвал е в множество изложби, някои от които: Национален дворец на културата, София, България (2014), Посолство на България, Брюксел, Белгия (2015), Галерия „АBF”, Трелеборг, Швеция и Галерия „Теа Алба“, София, България (2016), Тера Скул ъф мюзик, Гленвю, САЩ (2017), Галерия „София“, София, България (2019), Арт център, Ню Орлиънс, САЩ (2020), Галерия „Триъгълна кула“, София, България (2021), Галерия „А + С“, Скоки, САЩ (2022), Галерия „Пейпър Мил“, Торонто, Канада (2023) и др. Живее и работи в САЩ.

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е