Мобилно меню

Изложбата ”Тя - красотата на света” подредиха пред входа на Морската градина

Експозицията, посветена на жените, може да се разгледа до 31 март
Изложбата ”Тя - красотата на света” подредиха пред входа на Морската градина

От 16 март, на открито пред хотел Одесос, на входа на Морската градина, е разположена втора част от сборната международна фотографска изложба посветена на жените “Тя – красотата на света”.

В първата част организаторите Varna Open Art представиха глобална хроника за живота на жените, ежедневните предизвикателства пред тях и условията им на живот по света. Във втората част на изложбата са подбрани фотографии, които разказват за красотата на женската идентичност и показват разнообразието от състояния и роли на жените по света днес, видени през обектива на 42 фотографи.  

Фотографиите са автентичен съвременен разказ, обхващащ портрети, сцени и ситуации, заснети през последните години и представя автори от 26 държави на 5 континента.

Обединени в едно пространство от обща концепция, те представят своите документални и артистични подходи към темата в многообразие от различни фотографски жанрове.

Фотографиите са изложени на открито пред хотел Одесос, на входа на Морска градина Варна и са на разположение на посетителите денонощно, до 31 март 2023

2023 © Варна е / снимки: Яков Шустов, Varna Open Art

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е