Мобилно меню

Живопис на Атанас Хранов представя Арт галерия Le Papillon

Експозицията "Дирижабъл" може да бъде разгледана до 7 август
Живопис на Атанас Хранов представя Арт галерия Le Papillon

Последните произведения на талантливия художник Атанас Хранов ще бъдат представени в Арт Галерия Le Papillon във Варна от 3 юли до 7 август в експозицията "Дирижабъл".

"Творчество на Хранов винаги вълнува, привлича и със сигурност оставя следа в съзнанието на всеки, докоснал се до него. Приключението, в което ни въвлича сега този великолепен творец е завладяващо както с майсторската си, дори магична живопис, така и с триизмерното, дори сюрреално усещане на пространството и обектите, които убедително създава. Дали с пластичното им скулптурно вграждане или с изящното им изписване, творбите му са своеобразно извисяване над дребното и конкретното, за да видим важното и значимото в емоционалния космос от взаимовръзки", отбелязват от Арт галерия Le Papillon.

"Хранов ни поставя в теоретично фантазно пространство чрез сложни живописни тонове, релефни напластявания и линии, показващи скрити, кодирани посоки и носeщи белезите на времето и историята.

Намесвайки метафората, авторът ни напомня, че нашето съзнание като един "Дирижабъл" по пътя си събира много спомени, осъществени и неосъществени мечти, въжделения, вълнения.

Този емоционален багаж, прикрит под пъстрия балон на представата на личността за живота, добива почти материална форма на вещи и придобивки. „Дирижабълът“ на Атанас Хранов е колкото сложно превозно средство в пространството, толкова и просто символ и той не лети с хелий, подвластен на божиите въздушни течения, а със средствата на илюзорната живопис и свободното въображение, където информацията от всеки реалистичен обект носи послание за нещо друго. Хранов, в обичайната си роля на пътешественик из познатото и неопознаваемото и на Маг, предизвикващ мисловна и спонтанна реакция, ни води от една цел към друга цел. Всяка негова творба стимулира нашия летеж. И ако последваме дирижабълската алегория и искаме да се издигнем по-високо, се освобождаваме от излишния натрупан багаж от неща, без които можем. В настоящата експозиция за този полет стимулира едноименната му творба, която с мащаба си и фантазността си от разпознаваеми негови символи и образи, мигновено създава физическо усещане за полъх от вятъра", допълват от галерията.

"Веднъж потопили се в примамливия магичен свят на пловдивския художник с неизчерпаема фантазия, смелост и изящни умения, всяка следваща среща с артистичния му талант е очаквана с вълнение и нетърпение от искрени почитатели и любители на стойностното изкуство. А той отново изненадва с нетипичен поглед и още по-нестандартно изпълнение на така характерните за магично-живописния му подход пластични решения за изграждане и вграждане на обекти. На пръв поглед хаотично разположени, без видима връзка помежду си, те всъщност съставляват парченца от имагинерен пъзел, разказващ конкретни случки и емоции" завършват от Арт галерия Le Papillon анализа на творчеството на Атанас Хранов и представянето на изложбата "Дирижабъл".

Атанас Хранов работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете с майсторството на виртуоз. Перфектно владее дървото и го използва както в скулптурните си творби, така и в живописта. Почеркът му е категорично разпознаваем не само с виталната, свободна и изящна живопис, но и със смелата комбинация на пластични решения, често отлети от бронз, сребро или артистично употреба с друга функция на вещи от бита. Отличителен белег е доминиращото присъствие на орнамента, изведен до чист знак. В творбите му усещането за небе и море силно присъства независимо от абстрактния начин на изобразяването им и комбинацията от отчетливи детайли, създаващи многобройни асоциации. Тоновете са нанесени с мекота и с тънки наслоявания на сложни цветове, избистрени и едновременно внушаващи дълбочина и обем на предметите и пространството. Хранов стимулира асоциативната мисъл у зрителя, убедително създава чувството за лекота и ефирност и вдъхновяващо предава емоциите от своите преживявания, философски търсения с намигването от мъдреца.

Изложбата "Дирижабъл" може да бъде разгледана в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, на ул. Драгоман 12 в центъра на Варна до Кукления театър, както и онлайн на сайта artpapillon.com и във фейсбук страницата на галерията.

2024 © Варна е

Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Самостоятелната изложба „Моята зимна градина“ на известния украински майстор на графиката ще може да бъде разгледана от 25 юли до 13 август
Графики на Константин Калинович представя галерия Ларго 

Галерия Ларго кани варненци и гости на града на откриването на самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович. Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график.

Ето какво споделя за творчеството на автора изкуствоведът Елена Шостак:

" Творбите му са увлекателни и провокиращи размисъл, карат ни да се задълбочаваме в детайли, да търсим нови значения. Те често са толкова тъжни, колкото е животът на един мислещ и чувстващ човек, но винаги са изпълнени с усещане за вечна одухотворена красота.

Светът се променя, променя се и това, което знаем за него.

Нещо, което ни е изненадвало преди триста години, сега е добре прието и разбрано; обаче това, което ни се е струвало очевидно, сега е мистериозно. Езикът на изкуството се променя, променя се и обществото. Но изображенията, създадени от древните майстори, продължават да вълнуват нашите съвременници. За художника Константин Калинович тези образи са абсолютно жизненоважни, защото му помагат да разкаже за радостта и болката на живота."

Константин Калинович е изключително утвърден в света на графиката и екслибриса автор. Виртуоз на класическите техники офорт, суха игла, мецотинто и акватинта, той майсторски изобразява творбите си най-фините, въздушни и неземни елементи. Творчеството му отразява идеята, че изкуството е начин да съпреживеем едновременно както радостта, така и болката на художника, докосвайки се до дълбините на съкровения му вътрешен свят. 

Настоящата експозиция, в абсолютен контраст с юлските жеги, е посветена на зимния сезон и магията, която витае във въздуха в студените дни.

Изложбата е озаглавена „Моята зимна градина“ и ни представя композиции от въображението на автора, които ни шепнат за спокойствие, мистерия, меланхолия и лекота. Пейзажите предизвикват усещане за дежавю, напомняйки за далечен сън или мираж, и ни пренасят в неясното минало или бъдеще. Един сюрреалистичен свят, който прилича на нашия, но и е сякаш безкрайно далечен, непознат. Плясък на криле на птици в полет, студен вятър и дребни снежинки, призрачни звуци и ухание на зима. Същества, преминаващи разделението между естественото и свръхестественото, ангели и демони, които ни помилват или осъждат.

Зимната градина на Константин може да се разглежда като контрапункт на Райската градина и падението на човека.

Тя символизира един свят, който е изоставен и изгубен, подобно на Едем след изгонването на Адам и Ева. В този контекст зимната градина се превръща в портал към миналото; към това, което някога е било, но вече не съществува. Това е място на размисъл и носталгия, където миналото и настоящето се преплитат, създавайки усещане за преходност и трансформация.

Откриването е от 18:30 часа на 25-ти юли, четвъртък, а експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн на www.largogallery.com.

За автора: Константин Калинович е украински художник, роден на 9 август 1959 г. в Новокузнецк, Кемеровска област, Русия. Живее и работи в Киев, Украйна. Учи Графика в Украинската академия по печат (1986 - 1992). През септември 1992 г. е избран за член-кореспондент на Кралското дружество на художниците и гравьорите. Има над 30 самостоятелни изложби в галерии, музеи и артистични пространства в Русия, Финландия, Швеция, Германия, Белгия, Италия, Украйна, Китай, САЩ, Нидерландия, Великобритания и др. Лауреат е на 30 международни награди.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго