Мобилно меню

Набират с конкурс млади творци от Варна за дебютни изложби

Участие може да бъде заявено до 18 август, а кандидатите трябва да са на възраст от 15 до 26 г.
Набират с конкурс млади творци от Варна за дебютни изложби

Първите стъпки пред публика са най-трудни и най-вълнуващи. За да подаде ръка на младите творци, Младежка фондация „Аморфа“ стартира конкурс за дебютни изложби за младежи по програма „Аморфа Траектория“. Конкурсът очаква кандидатурите на млади хора на възраст от 15 до 26 г., родени или живеещи във Варна, без значение от националността. Те трябва да се развиват в сферата на изобразителното изкуство и да имат авторски творби, като не е нужно да притежават специална квалификация или образование в сферата на изкуствата.

Желаещите може да кандидатстват до 18 август, като при попълване на формуляра за участие трябва да представят и снимки на поне 4 свои завършени творби. Необходимо е също те да са във Варна за подготовката и откриването на една от изложбите и съпътстващите дейности в периода август – октомври. Кандидатите подават кратка информация за себе си и снимки или визуализации на свои завършени творби чрез формуляра, достъпен на страницата на Младежка фондация „Аморфа“ в интернет на адрес www.amorpha.org.

Избрани ще бъдат осем младежи, по четирима във възрастта от 15 до 18 г. и четирима от 19 до 26 г., които ще бъдат разпределени в четири съвместни изложби. Участниците следва да творят в едно или повече направления на изобразителното изкуство, сред които живопис, скулптура, архитектура и градска среда, графика, илюстрация, моден дизайн, керамика, дърворезба, текстил, дизайн, фотография, инсталации, дигитални изкуства, пърформанс на визуални произведения, улично изкуство и други. Важно изискване е досега да не са осъществявали своя самостоятелна изложба.

Цел на регламента е да обхване и младежите, напуснали морската столица, за да учат или работят в друг град или държава, както и да приобщи новите временни или постоянни жители на града, сред които са както български и чуждестранни студенти, така и младежи, родени в смесени и чуждестранни семейства на хора, пристигнали от цял свят.

Журито на конкурса и екипът на програмата включва утвърдени професионалисти в сферата на изобразителното изкуство и културната дейност, сред които творци, училищни и университетски арт педагози и културни организатори от различни български градове. Сред тях са Ина Валентинова – съвременен художник и арт терапевт от Русе, Ивелина Русева – съосновател на културен клуб „Таралеж“ във Велико Търново, художник и арт педагог, арх. Моника Маринова – архитект с европейско отличие, базирана в Бургас, както и гл. ас. д-р арх. Доника Кирова – художник, архитект, писател и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Към кураторския екип, който ще срещне младите кандидати за първи път със специалистите, въвлечени в осъществяването на една успешна изложба, се присъединява и живеещият във Варна със семейството си бразилски съвременен визуален артист Сезар Пиментел. С негова подкрепа, дебютиращите творци ще научат повече за световните процеси и изисквания към художника, търсещ популярност за творчеството си по света.

Изложбите ще се бъдат подредени в културното пространство на „Аморфа“ при Адвокатската градинка във Варна, на адрес ул. „Драган Цанков“ №10 с вход от ул. „Шейново“ №24.

"Благодарение на изложбите и съпътстващите събития, варненската културна сцена ще се радва на доза обновление чрез очакваната свежа приливна вълна от талант, въображение и младежка устременост", убедени са организаторите от "Аморфа".

Вече близо 15 години младежката организация „Аморфа“ прави възможни първите смели стъпки в творческата кариера на младежи от различни части на страната и света. Тези стъпки започват именно във Варна, а сред тях са дебютни участия на младите артисти в колективни и самостоятелни изложби, първи изяви като куратор или културен организатор, първи участия във фестивали за визуални изкуства, градски трансформации, мащабни визуални проекти, акции и инсталации.

2023 © Варна е / снимка: Младежка фондация "Аморфа"

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба