Мобилно меню

С изложба "Скулптура и други неща 2" галерия A&G Art Meeting открива новия си творчески сезон

Специален гост на откриването на 7 март ще е скулпторът Стефан Лютаков
С изложба "Скулптура и други неща 2" галерия A&G Art Meeting открива новия си творчески сезон
90

Със забележителна експозиция "Скулптура и други неща 2" на Стефан Лютаков галерия A&G Art Meeting започва сезон 2023-та. Изложбата ще бъде открита на 7 март, в присъствието на автора. Интересната експозиция може да бъде разгледана до 2 април. Работното време на галерията, разположена на ул. "Любен Каравелов" 8 във Варна  е от сряда до събота между 16 и 19 часа.

Ето какво разказва Стефан Лютаков за най-новата си изложба:

"Събрах и направих скулптури, обединени не само от идеите или смисъла им, а и от материала – черния метал. Обединява ги материалът чугун и стомана и неговата естествена патина - ръждата. Ръждата върху металния предмет дава информация за време, пространство, природни и човешки въздействия, функция, принадлежност. Струва ми се, че ръждата събира минало, бъдеще и сега в едно. В един миг виждам моите скулптури как изглеждат сега, сега ги виждам, че изглеждат така, сякаш съм ги правил преди да се родя, виждам ги как ще изглеждат и след мен. Често търся онази предметност и достъпност на скулптурата, която провокира да я докоснем, разгледаме с ръка, да я вземем, за да проверим има ли други функции. Някои от скулптурите приличат на кутии, на стари ютии, които се отварят, завъртат се и така се прекомпозират, получават друга визия, живеят така, както живее и един полезен предмет. А нима не трябва или не можем да разровим жарта с една чугунена скулптура. Спомням си преди време колко ме заболя, когато видях моя скулптура до огнище, с която очевидно колекционерът беше разгарял огъня. По–късно бях щастлив, че многоплановият смисъл на тази скулптура навярно беше разбран и тя живееше пълноценно и много близо до своя притежател. Този материал помага в желанието ми да стоя далече едновременно и от комерсиалното, и от елитарното. Така съм близо до природното и човешкото, а често не скулптурните ми теми и сюжети могат по–лесно да намерят своя скулптурен образ. Нарекох тази изложба „Скулптура и други неща 2”, защото изложба с това име правя за втори път. В изложбата от средата на 90-те години, както и в сегашната заедно със скулптурите показвам и работи, които, мисля стоят встрани от познатата жанрова система и не мога да нарека лесно скулптурен релеф, картина или рисунка, макар и да са близо до тях. Скулптурата винаги се дефинира от пространството, затова подбрах и съобразих работите с характера и възможностите на новото пространство на галерия A&G Art meeting, Варна".

Стефан Лютаков е роден на 22. 06. 1955 г. в Пазарджик. През 1974 завършва Средното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София, а през 1980 г. специалност "Скулптура" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Професор е по скулптура във Великотърновския университет и Националната художествена академия в София.

От 1982 г. досега има над 200 реализации, участия в колективни, специализирани, групови изложби, фестивали, биеналета и симпозиуми в България и чужбина – Япония, Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия, Румъния и др.  

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, по-значителни от които: Национална художествена галерия, София ("Лично пристанище"), 2005; Софийска градска художествена галерия, 1996; Музей на камъка – Сакурагава, Япония, 2005; Кунстферайн – Манхайм, Германия, 2000; Културен център "Витгенщайн" – Виена, 1988 и др.

Получил е над десет по-значими награди като: Голямата награда за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005; Голямата награда за скулптура на Алианц – България за 2016; Наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София – 1990; Наградата за скулптура в Международното биеналето на хумора и сатирата, Габрово – 1998; Годишната награда на галерия "Ирида" за най добра изложба – 1997.

Негови творби са в постоянната колекция на НХГ "Квадрат 500"; Арт - център "Юго Вутен", Белгия; колекция "Лудвиг" – Германия; Галерия "Уни-арт" на Нов български университет; Софийска градска художествена галерия; Ателие-колекция Светлин Русев; колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Полша, Австрия, Япония, Румъния, Германия; почти всички галерии в страната (Добрич, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Търговище, Перник и др. Монументални творби на автора са експонирани трайно на открито в Япония – Сакурагава, Китай – Чанчун, Германия – Редницембах, Беринген, Сент Блазиен, в Словакия – Вишне Ружбахи, Австрия – Кайзерщайнбрух, Белгия – Геел, Румъния – Търгу Жиу, в България – Илинденци, Перник, София (Парк „Оборище“), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и др.

Член е на СБХ от 1985 г., член на управителния съвет на СБХ в периодите 1992–1996 и 2016– 2021.

2023 © Варна е

Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба

Живописните творби на българина, който повече от 20 години живее и работи в САЩ, ще бъдат експонирани в галерия Графит във Варна от 8 до 24 юни
Поетичното във взаимоотношенията между хората търси Веселин Куртев с новата си изложба
67

Изложба живопис "VOLUME" на Веселин Куртев ще представи варненската галерия "Графит" от 8 до 24 юни.

Веселин Куртев повече от 20 години живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат свои картини и много талантливи българи. Завършил е художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 се дипломира в специалност "Живопис" във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. През 2002 година заминава за САЩ и 4 години по-късно открива собствена галерия в Ню Джърси.

Произведенията на Веселин Куртев са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, в това число България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.

За творбите си Веселин Куртев споделя:

„Картините ми са посветени на поетичното и лиричното в нашите взаимоотношения. Духовността като висше състояние на личността, ценното и истинското в нашия живот. Човек или е такъв или любовта го прави такъв. Непреходни, вечни и чувствени състояния на духа! Пресъздаването им от страна на артиста е мисия благословена от Твореца!“

Откриването на изложбата „VOLUME“ в галерия Графит ще е на 8 юни от 18:30 часа.

„Пригответе се да бъдете завладени от вълшебството на Веселин Куртев и да се потопите в света на неговите вълнуващи творби“, призовават от галерията всички ценители на изкуството.

2023 © Варна е