Мобилно меню

Съвременно творчество, посветено на Варна и Черно море, представиха във Варна

Четиримата артисти и изследователи прекараха между две и четири седмици в Морската столица и осъществиха на терен серия от изследвания и изложби
Съвременно творчество, посветено на Варна и Черно море, представиха във Варна

Завърши оригинална творческа резиденция, посветена на Черно море, в която се включиха четирима международни артисти. Форматът Critical Moves Research Residency беше представен в Морската столица от екипа на, вече познатия на любителите на културата, фестивал Moving Body, в сътрудничество с пътуващото School of Kindness.

Разработената програма, носи заглавието:

"Водни истории": Казус от Черно море

Митично, но недостатъчно проучено и представено, Черно море е в епицентъра на изследователската територия на проекта. Черно море е взето за пример, за да се разкрият различните му аспекти - изследвани през призмата на (културната) миграция, геополитиката, екологията и изменението на климата. Заедно, различните направления на изследванията на избраните резиденти създават панорамно проучване на историите и разказите, за да се разкрият форми на културна линия, които се противопоставят на доминиращите разкази за това как подхождаме към географията.

Четиримата артисти и изследователи прекараха между две и четири седмици във Варна и осъществиха на терен серия от изследвания.

Едно от арт събитията, което се проведе, бе аудио изложбата на Констант Леон, който извърши на терен социално представяне пред гражданите на Варна с тема “Гьолът”. Серията от интервюта се превърнаха в звуков колаж от различни гласове - в гьола и извън него, разсъждаващи върху това, което “събира” телата във водата. 

Друга част от резиденцията беше аудио-визуалният проект "Водни съзвездия: Axšaina" на Юсеф Ел Идриси. Аудиовизуално изследване на поетиката на Черно море, а именно чрез абстрактни флуиди CGI, пърформанс и звукови пейзажи на Варна и морето, както и разговори с варненци около легенди, традиции и сплотеност отвъд границите на сушата, ума и морето.

По време на работилницата "Движещи се растения" с етноботаника Джон Гейл, гостите се разходиха по дължината на Морската градина във Варна и изследваха някои от бързите миграции или движения на живеещите там растения, свързани с взаимоотношенията им с хората. Бяха разгледани различните начини, по които растенията мигрират, както и значението на градините като планирани природни пространства.

В рамките на фестивала участниците имаха серия от срещи с институции, сред които с представители на Археологическия музей, Ботаническата градина, Института по океанология, както и с независими архитекти и представители на медиите.

2023 © Варна е / снимки: Moving Body Festival

С голяма сборна изложба Арт Галерия Ларго чества 15 години от създаването си

Експозицията е под мотото „Зона на съприкосновение“ и може да бъде посетена от 27 ноември 2023 г. до 20 януари 2024 г.
С голяма сборна изложба Арт Галерия Ларго чества 15 години от създаването си

На 27 ноември 2023 година с голяма сборна изложба галерия Ларго ще отпразнува 15 години от създаването си. Експозицията е под мотото „Зона на съприкосновение“, защото основната мисия и смисъл на съществуването на галерията е именно в това – да бъде мястото, където художниците и техните творби да могат да достигнат до сърцата, умовете и очите на ценителите, на хората, изпитващи необходимост от непрекъснат досег с изкуството.

В експозицията са включени 55 автори от цялата страна – Албена Коева, Альоша Кафеджийски, Бисер Лазаров, Валери Ценов, Василка Монева, Венцислав Марков, Веселин Дамянов – Вес, Владимир Чукич, Галина Александрова, Георги Динев, Георги Лечев, Георги Щърбев, Гита Маркова, Десислава Минчева, Димитър Войнов – син, Димитър Трайчев, Долорес Дилова, Дора Драгнева, Живка Маринова, Живко Дончев, Здравка Василева, Ивайло Мирчев, Ивайло Савов, Иван Чакъров, Илия Желев, Илкер Даналов, Калия Калъчева, Калоян Илиев – Кокимото, Кина Петрова, Любен Генов, Любомир Вутов, Мария Чакърова, Мартина Караиванова, Милена Димитрова – Лена, Милчо Талев, Николай Добрев, Николай Янакиев, Нора Ампова, Петко Петков, Петър Пиронков, Пламен Аврамов, Росен Рашев – Рошпака, Румен Нечев, Румяна Русинова, Светла Косева, Светлин Ненов, Силвия Богоева, Стоян Илев, Сули Сеферов, Татяна Харизанова, Тереза Зиковска, Тони Тодоров, Цветан Казанджиев, Цветан Лазаров и Яна Любенова.

От създаването си през ноември 2008-ма година до днес, галерия Ларго не е затваряла врати по никакъв повод и не е прекъсвала своята дейност. За тези 15 години галерията е организирала 251 самостоятелни и сборни изложби в своето пространство и 40 изложби в други пространства. В тях са представени над 900 автори от страната и чужбина и над 9500 произведения на изкуството – живопис, графика, скулптура, мозайка, керамика, фотография и др.

Галерия Ларго отделя особено внимание на проекти с дългосрочно развитие, които допринасят за създаването на устойчива публика, развитието и привързването ѝ към културните прояви. Галерията е основател и до 2021-ва година е главен организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В петте издания на биеналето от 2014 година до сега са участвали над 750 автори от 48 държави от цял свят и към настоящия момент конкурсът си е извоювал име на едно от най-престижните събития от този род в Европа.

Освен 22 изложби в залите на галерия Ларго, през настоящата година нейният екип и този на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ – фондация, основана на името на един от създателите на галерията, осъществиха 7 различни иновативни проекти, подкрепени от Фонд Култура на Община Варна и Национален Фонд Култура, както и от различни институционални партньори и частни спонсори.

Бяха представени пред варненската публика и в различни градове в страната и в чужбина проектите:

  • „Светът има нужда от младите“ – изложба на дигитални рисунки с добавена реалност, съвместно с търновската арт група Co-Interaction;
  • Пети Международен Екслибрис Конкурс Варна, който гостува и на XXII-то Международно биенале на графиката през август в ГХГ-Варна;
  • „Операта – музикалната живопис“, съвместен проект с Италианското консулство във Варна, гостувал в Балчик, Варна, София и Рим-Италия;
  • „Практическо обучение за млади културни мениджъри“, съвместно с ReBonkers, насочено към младите хора във Варна;
  • „Нощ на музеите и галериите“ през май и „Нощ на галериите“ през септември, съвместно със Сдружение „Таляна“;
  • „Варна Арт Мап“ – хартиена и онлайн карта на музеите, галериите и пространствата за съвременно изкуство във Варна, съвместно със Сдружение „Таляна“;
  • Издаване на книгата на Лора Маринова „Паметна плоча“, посветена на баща ѝ, известният български художник Янко Маринов.

"За 15 години успяхме да създадем вярна на галерията публика, която посещава нашите събития във Варна, но и такава, която ни следи виртуално и очаква с радост нашите събития. За което покорно ѝ благодарим. Два са най-важните, безценни капитала на една галерия – нейните художници и нейната публика. А за нас остава не по-малко важната роля – да бъдем Зона на съприкосновение", отбелязват от Арт Галерия Ларго.  

Изложбата „Зона на съприкосновение“ ще бъде открита на 27 ноември 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум 8 във Варна. Експозицията може да бъде посетена до 20 януари 2024 година.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго