Мобилно меню

Съвременно творчество, посветено на Варна и Черно море, представиха във Варна

Четиримата артисти и изследователи прекараха между две и четири седмици в Морската столица и осъществиха на терен серия от изследвания и изложби
Съвременно творчество, посветено на Варна и Черно море, представиха във Варна

Завърши оригинална творческа резиденция, посветена на Черно море, в която се включиха четирима международни артисти. Форматът Critical Moves Research Residency беше представен в Морската столица от екипа на, вече познатия на любителите на културата, фестивал Moving Body, в сътрудничество с пътуващото School of Kindness.

Разработената програма, носи заглавието:

"Водни истории": Казус от Черно море

Митично, но недостатъчно проучено и представено, Черно море е в епицентъра на изследователската територия на проекта. Черно море е взето за пример, за да се разкрият различните му аспекти - изследвани през призмата на (културната) миграция, геополитиката, екологията и изменението на климата. Заедно, различните направления на изследванията на избраните резиденти създават панорамно проучване на историите и разказите, за да се разкрият форми на културна линия, които се противопоставят на доминиращите разкази за това как подхождаме към географията.

Четиримата артисти и изследователи прекараха между две и четири седмици във Варна и осъществиха на терен серия от изследвания.

Едно от арт събитията, което се проведе, бе аудио изложбата на Констант Леон, който извърши на терен социално представяне пред гражданите на Варна с тема “Гьолът”. Серията от интервюта се превърнаха в звуков колаж от различни гласове - в гьола и извън него, разсъждаващи върху това, което “събира” телата във водата. 

Друга част от резиденцията беше аудио-визуалният проект "Водни съзвездия: Axšaina" на Юсеф Ел Идриси. Аудиовизуално изследване на поетиката на Черно море, а именно чрез абстрактни флуиди CGI, пърформанс и звукови пейзажи на Варна и морето, както и разговори с варненци около легенди, традиции и сплотеност отвъд границите на сушата, ума и морето.

По време на работилницата "Движещи се растения" с етноботаника Джон Гейл, гостите се разходиха по дължината на Морската градина във Варна и изследваха някои от бързите миграции или движения на живеещите там растения, свързани с взаимоотношенията им с хората. Бяха разгледани различните начини, по които растенията мигрират, както и значението на градините като планирани природни пространства.

В рамките на фестивала участниците имаха серия от срещи с институции, сред които с представители на Археологическия музей, Ботаническата градина, Института по океанология, както и с независими архитекти и представители на медиите.

2023 © Варна е / снимки: Moving Body Festival

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е