Мобилно меню

Светлин Ненов разказва "Морски притчи" в най-новите си живописни картини

Изложбата с творби "за рибарски мрежи, слънце и луна" може да се разгледа в Арт Галерия Ларго до 4 април
Светлин Ненов разказва "Морски притчи" в най-новите си живописни картини
655

Изложба живопис на Светлин Ненов, озаглавена "Морски притчи (за рибарски мрежи, слънце и луна)" открива Арт Галерия Ларго. Експозицията може да бъде посетена до 4 април в галерията, която се намира на улица Хан Крум 8 във Варна.

Това е четвъртата самостоятелна изложба на Светлин Ненов в галерията, в която варненският художник за пореден път разкрива магията на творбите си с морски сюжети. Авторът изпитва силна връзка с морето, което за него е непрестанен извор на вдъхновение.

В трите си самостоятелни изложби в Арт Галерия Ларго до момента, Светлин Ненов представя темите за корабите и техния неуморен бяг по вълните („Попътен вятър“, 2014), за малките рибарски градчета, с техните къщи, църкви, малки улички и опънати да съхнат рибарски мрежи („В синьо-бялата омая“, 2017) и темата за Бога, вярата и нуждата от духовно извисяване, в изцяло абстрактната му изложба „Стълба към небето“ през 2019.

Най-новата изложба на Светлин Ненов е истинско и съкровено обяснение в любов към морето, разкриво в 27-те негови картини, включени в експозицията. Според Нели Вълчева от Арт Галерия Ларго любовта на Светлин Ненов към морето не е случайна.

"Истината е, че морето, това прекрасно творение на природата и майката-земя, може да бъде символ и източник точно на това, което човек търси в него. За рибаря морето е неговата прехрана, за моряка то е свобода, за влюбения то е утеха, за художника морето е вдъхновение".

В експозицията Светлин Ненов излива своята любов към морето в почти абстрактни композиции, разказвайки ни своите морски притчи за рибарски мрежи, слънце и луна, за разпилени по плажа чадъри, сбогуващи се с лятото, за лодки, самотно полюшващи се на пристана, за морски фарове, показващи ни пътя към дома.

Любовта си към морето, Светлин Ненов изразява и в стихотворението си "Душата ми на пясъка остава", което е написал през 2015 година.

Мастило синьо морето е разляло

до хоризонта - граница лъжовна

примамва нежно, приласкава,

а душата ми на пясъка остава.

Момчето в мен все още разговаря

с теб Море и твойта синева.

И стари спомени в мрежите лови,

а душата ми на пясъка остава.

Солена свобода ти винаги ми даваш

с прибоя дишаш и въздишаш.

В картини се опитвам да те вкарам,

а душата ми на пясъка остава.

В сънят на лодките нощта се спуска,

а фарът свети пътеводно

и кораби далече ти изращаш,

а душата ми на твоят бряг остава.

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържаща 70 произведения на гениалните творци е под надслов „Модернистите на XX век“ и ще бъде изложена от 27 юни до 27 юли
Творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро в Градската художествена галерия на Варна

От 27 юни до 27 юли Градската художествена галерия във Варна ще е домакин на ексклузивна изложба графично изкуство „Модернистите на XX век“. Организатор на събитието е галерия “Vivacom Art Hall Oborishte 5”, под патронажа на кмета на община Варна. Графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще бъдат изложени за месец в Градската художествена галерия на улица ул. „Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя. За първи път от своето създаване Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи своята емблематична изложба от частната си колекция „Модернистите на XX век“ извън българската столица.

В частната колекция намират място 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие "Мурло" в Ню Йорк, което е работило с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство.

В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.

Посетителите на експозицията ще могат да видят някои от литографиите от серията „Балетните танцьори“ с ограничен тираж и ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията “Carnet de la Californie” - портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио Mourlot. Акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период - Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Посетителите на изложбата „Модернистите на XX век" ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали „Божествена комедия", вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 година.

Експозицията съдържа също творби от серията Библия Сакра, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии, създадени през 1963–64 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от италианското студио Ридзоли едишънс – Милано. Любителите на испанския модернист ще имат възможност да видят и творби от серията La Amour de Cassandre (Любовите на Касандра), които той създава като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив. 

По време на изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За публиката във Варна ще бъдат изложени цветни литографии от серията Melоdie Acide - живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

В експозицията Марк Шагал ще бъде представен с част от портфолиото си от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“.

2024 © Варна е / снимките са илюстративни.