Мобилно меню

Светлин Ненов разказва "Морски притчи" в най-новите си живописни картини

Изложбата с творби "за рибарски мрежи, слънце и луна" може да се разгледа в Арт Галерия Ларго до 4 април
Светлин Ненов разказва "Морски притчи" в най-новите си живописни картини
64

Изложба живопис на Светлин Ненов, озаглавена "Морски притчи (за рибарски мрежи, слънце и луна)" открива Арт Галерия Ларго. Експозицията може да бъде посетена до 4 април в галерията, която се намира на улица Хан Крум 8 във Варна.

Това е четвъртата самостоятелна изложба на Светлин Ненов в галерията, в която варненският художник за пореден път разкрива магията на творбите си с морски сюжети. Авторът изпитва силна връзка с морето, което за него е непрестанен извор на вдъхновение.

В трите си самостоятелни изложби в Арт Галерия Ларго до момента, Светлин Ненов представя темите за корабите и техния неуморен бяг по вълните („Попътен вятър“, 2014), за малките рибарски градчета, с техните къщи, църкви, малки улички и опънати да съхнат рибарски мрежи („В синьо-бялата омая“, 2017) и темата за Бога, вярата и нуждата от духовно извисяване, в изцяло абстрактната му изложба „Стълба към небето“ през 2019.

Най-новата изложба на Светлин Ненов е истинско и съкровено обяснение в любов към морето, разкриво в 27-те негови картини, включени в експозицията. Според Нели Вълчева от Арт Галерия Ларго любовта на Светлин Ненов към морето не е случайна.

"Истината е, че морето, това прекрасно творение на природата и майката-земя, може да бъде символ и източник точно на това, което човек търси в него. За рибаря морето е неговата прехрана, за моряка то е свобода, за влюбения то е утеха, за художника морето е вдъхновение".

В експозицията Светлин Ненов излива своята любов към морето в почти абстрактни композиции, разказвайки ни своите морски притчи за рибарски мрежи, слънце и луна, за разпилени по плажа чадъри, сбогуващи се с лятото, за лодки, самотно полюшващи се на пристана, за морски фарове, показващи ни пътя към дома.

Любовта си към морето, Светлин Ненов изразява и в стихотворението си "Душата ми на пясъка остава", което е написал през 2015 година.

Мастило синьо морето е разляло

до хоризонта - граница лъжовна

примамва нежно, приласкава,

а душата ми на пясъка остава.

Момчето в мен все още разговаря

с теб Море и твойта синева.

И стари спомени в мрежите лови,

а душата ми на пясъка остава.

Солена свобода ти винаги ми даваш

с прибоя дишаш и въздишаш.

В картини се опитвам да те вкарам,

а душата ми на пясъка остава.

В сънят на лодките нощта се спуска,

а фарът свети пътеводно

и кораби далече ти изращаш,

а душата ми на твоят бряг остава.

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Ларго

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна

Прожекцията ще е на 24 март от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център
"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Геро открива София Филм Фест във Варна
64

 

"Добрият шофьор" с Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро и новият музикален проект на Иван Юруков - “Терпентина” откриват 14-ото издание на София Филм Фест във Варна на 24 март - петък. Прожекцията на филма ще започне в 19 часа, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, веднага след откриването на фестивала.

Световната премиера на "Добрият шофьор" беше в програмата на 62-рия МФФ Солун, а непосредствено след това бе представен и пред публиката на 32-рия МФФ в Котбус.

Игралният пълнометражен дебют на майстора-документалист Тонислав Христов пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта Златни пясъци, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено...

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в "Туве"), Амос Бротерус и др. По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представяна на София Мийтингс, работят Каарле Ахо, Константин Божанов и режисьорът Тонислав Христов, а оператор е Орлин Руевски.

В откриването на 14-ото издание на София Филм Фест във Варна ще участват актьорът и музикант Иван Юруков и неговата група - “Терпентина” . Техни изпълнения ще прозвучат веднага след прожекцията на "Добрият шофьор".

“Терпентина” е музикална група, създадена от Иван Юруков (китара, вокал) и Стоян Божкилов (китара), като в нея участват още Мартин Стоянов - Martist (клавишни, вокал), Николай Димитров-Коки (ударни) и Петко Славов (бас, вокал).

С пълната програма на фестивала може да се запознаете във фейсбук страницата на София Филм Фест във Варна, както и на сайта на Фестивалния и конгресен център.

2023 © Варна е