Мобилно меню

Талантливият скулптор Никола Колев представя изложба в Галерия Le Papillon

Експозицията "Паралелни светове" е по повод 60-годишнината на твореца и може да бъде разгледана от 7 септември до 4 октомври
Талантливият скулптор Никола Колев представя изложба в Галерия Le Papillon

От 7 септември до 4 октомври Арт Галерия Le Papillon представя за първи път в самостоятелна изложба пред варненска публика творчеството на талантливия скулптор Никола Колев. Експозицията включва част от цикъла "Паралелни светове", събрал някои от емблематичните творби на автора, представен успешно в Регионалния исторически музей в София през 2022 г. Към селекцията са добавени и най-новите му скулптури, подготвени специално за настоящото си представяне, изпълнени в характерния за автора класически стил, но с по-модерна и раздвижена интерпретация. Изложбата обединява различните теми, които са вълнували автора през годините и е един от начините, с които той отбелязва своята 60-годишнина.

„В живота има хора със способности, които са дадености. Съдбата ми е позволила да бъда част от тях и мога да се пренасям в светове, в които не всеки може. Тези светове наричам „паралелни“. Изключително красиви са, приличат на нашия, но не са.“

Ето как представят от Арт Галерия Le Papillon предстоящата изложба:

„Паралелните светове“ на Никола Колев са неговия начин да пренесе хармония, красота и изящество в „реалния“ свят, но също и начин да отправи своите послания и възхищение от силата и изяществото в живота. Общото свързващо звено в разнообразното му творчество е движението и неговото фино балансиране в пластичността на фигурата. Откриваме го в грациозните, великолепни коне, устремени в бяг или изправени на задните си крака; в силата на внушителните му бикове; в мощта на разперените крила на орлите, присъства дори при фините, нежни и грацилни женски фигури. Движението е навсякъде. Движението, което поражда прогрес, което тласка светът напред и не ни позволява да останем в коловоза на застиналото ежедневие и битие. Динамиката е неизменна част от неговия изказ, без да бъде натрапчиво афиширана, а по-скоро умело превърната в част от същността на неговите скулптури. Никола Колев, при създаване на фигурите си, често използва похват на срязване и изместване на части от обемите, но повторното им съединяване е така премерено, че зрителят е удивен от „реалистичността" на тази несъществуваща в действителността форма. Семплата и дозирана декорация с различни приложни прийоми – текстури, релефни композиции, апликирани върху плътта на коня, придават една обогатена визия, съчетана с майсторската патина и игра на цветовете. Резултатът е една триизмерна композиция в преливащи живописни багри, игра на въображението, пренасящ ни във фантастични мистични светове и измерения.

Майсторки изпълнени, скулптурите на Никола Колев впечатляват с умелата симбиоза между реалистичност и абстрактна стилизация, така характерни за уникалния му разпознаваем пластичен стил. В настоящата експозиция авторът остава верен на любимите си теми, които развива в годините и представя пред публика от кавалетна малка пластика до монументално изпълнени скулптури за открити площи – коне, бикове, ангели, птици.

Стилът, в който твори и се развива е магически реализъм, а произведенията му са пропити с фантастичното и метафизическото. Въпреки това той винаги се придържа към основните елементи на класическата композицията.

Официалното откриване на експозицията "Паралелни светове" на Никола Колев ще е на 7 септември, четвъртък, от 17 до 19 часа, в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12. Творбите може да бъдат разгледани до 4 октомври, на място в галерията, както и онлайн на сайта artpapillon.com.

2023 © Варна е

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба