Мобилно меню

Традиционна сборна изложба "Из Колекциите" откри Арт Галерия Le Papillon

Настоящото издание на инициативата е 15-о поред
Традиционна сборна изложба "Из Колекциите" откри Арт Галерия Le Papillon

За 15-а поредна година Арт Галерия Le Papillon, по традиция през януари, откри сборна изложба "Из Колекциите". Инициативата има за цел да представи пред ценители произведения на обичани, утвърдени и награждавани художници, изразяващи се с различните техники на графиката, на рисунката с въглен, молив, в черно бели нюанси или в цветна литография и акварел. Експозицията може да бъде разгледана до 7 февруари в галерията до Кукления театър в центъра на Варна, както и онлайн на artpapillon.com.

Фокусът в селекцията на 15-ото издание на традиционната изложба е поставен върху утвърдени имена в българското изкуство, доайени в своята област. Ето какви са акцентите в експозицията, посочени от Арт Галерия Le Papillon:

"Много интересни и ценни екземпляри, част от цяла колекция, са няколко рисунки с молив, както и два акварела на Христо Каварналиев, създадени в периода 1943-1947 година. Селекцията включва както няколко портрета с графит и цветен молив, така и скици от различни, любими места – Камен бряг, Балчик, Каварна. Васил Стоилов е включен в настоящата изложба с една творба – прецизно изпълнен „Акт“ с молив, доказващ висок и категоричен талант, рисувачески умения и перфекционизъм във всеки щрих. Отлично доказателство за непреходността на изкуството и това, че класиката може да звучи модерно и да вълнува различни поколения във времето. С една рисунка в туш и акварел е представен и Димитър Казаков – Нерон

Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов ще ни зарадва с офорти от добре познатия на почитателите му цикъл „Echoes“, монографирани в различни печатни издания. Също и офорт, част от илюстрираната с негови произведения стихосбирка на Пенчо Славейков, „Пътуване с риба“, номинирана за награда на международен форум и няколко рисунки. Друг ярък представител на варненската графична школа и „Вулкан“, независимо, че е роден във Велико Търново е Петьо Маринов, включен с един офорт. Варна е представена с още двама емблематични творци – Роберт Баръмов, с няколко офорта и сухи игли и Ванко Урумов с цветен офорт от 1983 година. Свързано с Варна е и името на Милко Божков, чийто офорти от 1982 година от цикъл „Огледало“ и цветни литографии са селектирани за експозицията.

Разнообразното творчество на Любен Диманов е представено чрез няколко офорта в разпознаваемия за автор стил, както и „Изход“ и „Глава със сълзи“, монографирани в изданието „Съвременна българска графика“. За радост на почитателите, в селекцията са включени и няколко творби на Стоян Цанев – три офорта от 1984 година и три прекрасни цветни литографии от 90-те години, внасящи много настроение, свежест и цвят в преобладаващата черно-бяла експозиция. Цветни, както обикновено, са и литографиите на Димо Колибаров, разказващи за полета на мисълта и силата на човешкия дух, чрез символните послания, закодирани в композициите му. Жизнерадостно и празнично настроение носят литографиите на Недко Итинов от цикъла "Карнавал“, като участващите произведения ни позволяват да преоткрием автора и в графичното поприще. Многообразието на графичните техники е допълнено с две творби, изпълнени в техниката суха игла на проф. Петър Чуклев, дал основите на голяма част от българските графици като преподавател в НХА след 1990 година. Именно той получава специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България.

Освен доайени в графичното изкуство, в селекцията попадат и именити творци на съвременното изкуство като цяло, какъвто е Георги Чапкънов – Чапа, силно разпознаваем автор в областта на скулптурата, а почеркът му е също толкова автентичен и в рисунката. В типичния му провокативен маниер на осмиване и критика към човешки качества са изпълнени и двете участващи литографии. Изненада може би ще бъдат и включените рисунка с въглен на акад. Светлин Русев – „Дамски портрет“ от 1986 година, както и един „Акт“, изпълнен с акварел от 1965 година.

Живко Мутафчиев е автор, чието творчество следим с любопитство и обикновено представяме в графичната изложба с най-новите му творби, които имат своята своеобразна премиера пред публика. Той отново присъства и в тазгодишната селекция, но в унисон с фокуса на това издание, са включени и негови литографии от 1998 година, интересно допълнение към цялостния обзор на неговото творчество. Анна Тихонова – Йорданова е включена с два „златни“ нежни офорта, а Юлиян Йорданов с офорт в типична и разпознаваема за автора тематика.

Убедени в силата на творчеството да приобщава нови и да събира стари приятели на изкуството, в пространството на Арт Галерия Le Papillon ще представим произведения на следните автори: Анна Тихонова - Йорданова, Ванко Урумов (1941-2020), Васил Стоилов (1904-1990), Георги Чапкънов, Димитър Казаков - Нерон (1933-1992), Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Любен Диманов (1933-2023), Милко Божков, Недко Итинов (1956-2021), Петър Чуклев, Роберт Баръмов (1966 - 2021), Петьо Маринов, Светлин Русев (1933-2018), Стоимен Стоилов, Стоян Цанев (1946-2019), Христо Каварналиев (1894-1951), Юлиян Йорданов"

2024 © Варна е

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е