Мобилно меню

Традиционната си годишна сборна изложба бижута откри Арт Галерия Le Papillon

Ювелирните произведения на изкуството, включени в експозицията "Пътуващи пейзажи" може да бъде разгледана до 10 март
Традиционната си годишна сборна изложба бижута откри Арт Галерия Le Papillon

За 14-и път Арт Галерия Le Papillon представя своята Годишната Бижутерска Сборна Изложба, утвърдена като традиция. През тази година експозицията носи името "Пътуващи пейзажи" и може да бъде разгледана до 10 март в изложбения салон на галерията, на ул. Драгоман № 12 в центъра на Варна, както и онлайн на artpapillon.com.

Годишната Бижутерска Сборна Изложба на Арт Галерия Le Papillon е обичана, очаквана и желана традиция за много почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство.

"Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, предизвиквайки спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема. А целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба -  да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата", подчертават от Арт Галерия Le Papillon.

И в настоящото 14-о издание на Годишната Бижутерска Сборна изложба, традиционно се следва първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство.

"Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп в Националната Художествена Академия, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон. Гл.ас.д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулирането на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна. Ще проследим, как предизвиквайки себе си, всеки творец ще създаде своите ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ – това, което го е впечатлило по време на някое пътуване или измислени пейзажи, пресъздадени в материя. Пътувайки ние се обогатяваме както с всичко различно от нашето ежедневие, което виждаме, така и емоционално, възхищавайки се на хармонии от колорит и форми. Често искаме да съхраним и запечатаме по-дълго този възторг и да можем да се връщаме към това чувство в друго време", анализират от Арт Галерия Le Papillon.

"Предизвикателството в това издание е всеки автор-бижутер да се превърне в творец на своя пейзаж или да трансформира това, което обзора на очите му е запечатал и всеки да създаде своите бижута посредством таланта да се укротява материята. Възприемането на природата, урбанизираната или неурбанизираната среда с нейната топография, архитектура, културни и природни измерения, действа като активатор на определени, фини емоции и асоциации, стимулиращи въображението и отключващи мистичното, креативно зрение на възприемащия. Идеята е да се предизвика изследване на влиянието на външната среда и формите на географията върху съзнанието, емоциите и поведението на хората под формата на  бижута, съхраняващи информация за ПЕЙЗАЖИ, които да се превърнат в ПЪТУВАЩИ, чрез желанието да бъдат носени. Гъвкавостта и адаптивността на всеки от нас в ежедневието ни налага бижуто, като мини скулптура да не е само носител на концентрирано съдържание, но да е и част от нашият индивидуален еволюиращ израз", отбелязват от Арт Галерия Le Papillon.

"Участниците в  ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ тази година са 49 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златева. А разнообразието от материали, както обикновено е впечатляващо: благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас и др.", допълват от Арт Галерия Le Papillon.

Участниците в 14-тото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема "Пътуващи пейзажи" са: Адриана Узунова, Александра Попова, Ангелина Цветкова, Анна Гюдюлева, Анна Медарска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борис Пращилски, Борислав Кръстев, Ваня Колева & Димитър Стоименов, Вараздат Айрапетян – Вари, Велислава Божилова, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Радоев, Галeна Стефанова, Гергана Бернардова, Грагат Айрапетян - Грант,  Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Денелин Георгиев, проф. Димитър Делчев, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, д-р Елена Кафеджийска, Ивенчев & Рая, Ирена Ганчева, Йордан Цанков, Йосиф Йосифидис – Iosif,  Калина Филчева, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Карина Амбарцумян, Катя Лазарова, Катя Чолакова, Мартина Драгова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Николай Сърдъмов,  Симеон Шомов, Снежана Нейкова & Лена Старибратова, Стефания Мангърова, Тео Хвърчилков, Теодор Лулчев, Теодора Николова.

2024 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон

Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Експозицията "Цветна фантазия" на Диян Златев може да бъде разгледана до 6 юни
Творби, постигнати с рядка и загадъчна техника, представят в галерия Графит

Изложба ебру на Диян Златев, озаглавена "Цветна фантазия", открива тази вечер варненската галерия Графит. Експозицията, в която творбите са постигнати с рядка и загадъчна техника, може да бъде разгледана до 6 юни. 

"Със своите прекрасни цветове и невероятни форми, тези произведения на изкуството ви ще отведат в свят на въображение и красота" отбелязват от галерия Графит.

Ето какво разказва за произведенията си Диян Златев:

"Рисуването е не просто моята страст, а начинът, по който изразявам себе си. От най-ранните ми дни се занимавам с изобразителното изкуство, а днес с гордост ви представям третата си самостоятелна изложба.

"Цветна фантазия" е не само заглавието на изложбата, но и описание на това, което ще видите.

Творбите, които ще срещнете, са създадени с древната техника на рисуване "Ебру". През последните девет години съм разучавал тази техника, която ме вълнува и вдъхновява с неизчерпаемия си потенциал за изразност". 

Авторът подчертава, че уникалната техника ебру е не просто начин за рисуване. "Това е изкуство, което произлиза от дълбоката история на Средна Азия, като е тясно свързано с красотата и символиката на цветовете. Всяко ебру е уникално и неповторимо, както всеки миг от живота ни. Заповядайте да се потопим заедно в този цветен свят на фантазията, където цветовете танцуват във вода и се сливат в единство. Ще се радвам да споделя този магически момент с вас и да ви запозная с творбите си, които отразяват моите собствени вътрешни светове", допълва Диян Златев.

Ебру или на японски Суминагаши е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа.

Тази техника от векове е популярна в източна и централна Азия, а също в ислямския свят. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ. 

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисункът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти. 

2024 © Варна е