Мобилно меню

Юбилейна изложба на Христо Христов представя Градската художествена галерия във Варна

Експозицията включва над 25 скулптури и около 40 платна живопис
Юбилейна изложба на Христо Христов представя Градската художествена галерия във Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, представя от 18 май до 6 юни изложба на един от утвърдените варненски автори в съвременното българско изкуство - Христо Христов. Творецът е популярен, както с живописните си произведения, така и със своите скулптури. Повод за експозицията е 60-годишният юбилей на художника. В Градската художествена галерия ще бъдат изложени над 25 скулптури и около 40 платна живопис, а повечето творби са реализирани през последните 10 години.

"Исках да покажа повече по-нови неща - от това, което създавам в момента. Искам в тази изложба да се види какво работя сега. Много малко са старите произведения - тях ги пазя за по-нататък, за другите годишнини...", споделя с усмивка Христо Христов в интервю за Нина Локмаджиева.

Творчеството си в последните години авторът определя като по-цветно и по-абстрактно.

"Вместо да укротявам с годините, аз по-буйно взех да рисувам! Интересен ми е цветът, много ми е интересен. Преди отделях внимание повече на рисунката, повече на формата, а сега - на цвета. В скулптурата процесите са по-бавни, там е по-сложно. Ако се проследят работите от студентския ми период, има промени, но след това наистина следвам една линия."

Христо Христов подчертава, че се чувства щастлив с това, което прави и признава, че всеки ден няма търпение да пристигне в ателието си, за да продължи работата си по поредната творба. Той е категоричен, че с удоволствие редува живопис и скулптура, което поддържа непрекъснато жив порива му да се изразява с различни художествени средства.

"Всичко може да ти повлияе, за да направиш една работа. Една детска игра може да ти даде идея да направиш скулптура. В последните години добрите отношения ми действат много положително на работата, има ли отрицателни емоции, не мога да работя. Когато всичко е спокойно, идва ти по-силно желание за работа."

Макар и любител на различните изразни средства в изкуството, Христо Христов е убеден, че "...рисунката е в основата на всичко. Докато си пиеш кафето, една рисунка може да ти даде идеята. Тя е спонтанна, не я мислиш, ръката те води сякаш от само себе си".

Авторът признава, че една от най-трудните задачи в работата му е да поставя заглавия на творбите си.

"Някои работи се раждат със заглавията си, това става спонтанно, но при други - процесът е дълъг и сложен..."

Христов признава, че често недовършени картини в ателието му заживяват съвсем различен живот от първоначалния замисъл, с който ги е започнал.

"Даже имам картини, които са били на изложби, но като ги извадя по-късно, откривам, че не мога да ги гледам и започвам да ги рисувам отново - отгоре - получават се работи, които нямат нищо общо със старите. А напред не знам какво ще следва, то ако знаех..."

Навръх 60-годишния си юбилей, Христо Христов е категоричен: "Работи ми се, това е!"

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982 г. завършва Специализираното училище за художествена обработка на камъка в село Кунино. През 1994 г. завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

От 1994 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 г., в столичната галерия „Макта“, представя своята първа самостоятелна изложба. Автор е на статуетката на годишните награди „Спортен Икар“ на фондация “Български спорт“, които изработва от 1977 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо“ за принос към българската култура. Участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми“ (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. През 2002 г. негови пластики са включени в общата изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптура, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София. През 2019 г. бронзовата пластика „Полет“ на Христо Христов е поставена на площад "Атлантическа солидарност" в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Творбата е част от колекцията „Музей на открито“ в морския град.

Христо Христов е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България“ за скулптура 2010, както и на Първа награда от Биеналето на малки форми в Плевен.

2023 © Варна е / снимки: Градска художествена галерия "Борис Георгиев"

17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

Експозицията може да бъде разгледана до 27 юли
17-и Международен Фотографски Салон Варна с изложба на входа на Морската градина

В изложба, експонирана на открито, ще бъдат представени 124 подбрани фотографии, участвали в 17-и Международен Фотографски Салон Варна

Официалното откриване пред публика на селекцията от наградени фотографии ще се състои на 13 юли, от 18:30 ч. във Варна, на площад Антон Новак, пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. За радост на всички любители на фотографията, жители и гости на града, изложбата ще може да бъде разгледана до 27 юли.

Участници от рекорден брой държави участват тази година в конкурса, съобщават организаторите от Варна Оупън Арт.

Получихме 6197 фотографии на 373 автора от 56 държави, които се състезаваха в 6 раздела.

"Почетно експертно международно жури в състав Адела Лия Русо (Румъния) EFIAP/g, PPSA, Aphrodite GPU, Crown** GPU Харжанто Сумауан (Индонезия) FIAP/b, EPSA, ARPS, AFPSI*** и  Мирослав Момински (България) EFIAP/g, оцениха всички снимки в периода от 5 до 16 юни и разпределиха 124 престижни индивидуални и клубни награди. И тази година интересът на фотографски групи и клубове от Европа, Азия, Африка, Австралия и Америка беше сериозен и това много ни радва", разказа председателят на салона Димитрина Василева.

Купата на салона за най-добре представил се фотоклуб, тази година бе присъдена на Фотоклуб Евразия (Русия), а отличието за подгласник отиде при India International Group.

Най-добър автор в конкурса, награден с официалната светлосиня значка на FIAP е Маурицио Трифилидис (Италия) AFIAP EFIAF/b I.APS/b E.NPS.

Общо 40 родни творци с 515 фотографии взеха участие и спечелиха 11 престижни награди за България.

Секция Цветна фотография: Любомир Аргиров -  Златен Медал FIAP, Явор Мичев - Златен медал на салона, Минко Михайлов - Сребърен медал на салона, Христо Димитров - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“, Костадин Маджаров - Награда на Журито;

Секция Монохромна фотография: Христо Стефанов - Почетен диплом PSA, Минко Михайлов - Награда на Журито;

Секция Портрет и тяло: Явор Мичев - Почетен диплом FIAP, Красен Белев - Почетен диплом от Фотографска Aкадемия “Янка Кюркчиева“;

Секция Пейзаж: Христо Димитров - Златен Медал GPU, Емил Енчев - Награда на журито.

Останалите държави, към които ще пътуват наградите от Салона са: Румъния, Русия, Турция, Кипър, Хърватия, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Люскембург, Англия, Шотландия, Ирландия, Италия, Испания, Индия, Оман, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Израел, Китай, Тайван, Макао, Индонезия, Малайзия, Австралия и Канада.

Международен фотографски салон Варна е най-старият и престижен международен фотографски конкурс в България. Той представя всяка година творбите на световни авторитети и заема през последните 7 години достойно място сред десетте най-престижни форуми на световната фотографска културна сцена.

Провежда се по международни критерии, с партньорството и под патронажа, стриктните правила и регулации на най-големите световни фотографски организации FIAP (Fédération Internationale de L'Art Photographique), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Union), IAAP (International Association of Art Photographers) и Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева“. Салонът всяка година генерира културен и творчески обмен между Варна и света.

Събитието се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

2024 © Варна е снимки: Варна Оупън Арт