Мобилно меню

Юбилейна изложба на Иван Обретенов открива Градската художествена галерия във Варна

Живописни творби на автора, рисувани през последните 2 години, може да бъдат разгледани до 26 ноември
Юбилейна изложба на Иван Обретенов открива Градската художествена галерия във Варна

Юбилейна изложба на утвърдения варненски художник Иван Обретенов ще бъде представена в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 7 ноември до 26 ноември 2023. Изложбата е по повод 75-ата годишнина на твореца и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Експозицията показва творби живопис - маслена и акрилна, създадени предимно през последните две години. Включени са и някои акцентни произведения от по-ранни творчески периоди на художника. Ценителите ще се насладят и на характерните за изкуството на Иван Обретенов композиции на границата на абстрактното, в които човешките фигури са появяват като знаци в условността на мисловни пейзажи и поетични пространства.

Макар изложбата да е юбилейна Иван Обретенов преценява да не прави ретроспектива на творчеството си, а да представи най-новите си произведения. Авторът е категоричен, че обича по-свободните изяви в изкуството. 

"В моите картини фигурите са като символи в пространството, имат обобщено, условно присъствие, конкретността не е моето нещо. Самата картина е конкретна - тя е предмет, но изображението в нея е многопланово - не блъска в една точка, не ти внушава някаква определена идея, позволява множество прочити. Обичам свободата в рисуването и свободното тълкуване на нещата, защото хората са различни, всеки вижда по свой начин. Дори съм забелязвал как една и съща картина влияе по различен начин на един и същи човек в различно време. Според мен това е качество."

За Иван Обретенов заглавията на картините са по-скоро поетична добавка към изобразеното, затова са и кратки, с по една дума, най-много с две - “Някъде”, “Един следобед”, “Двама”. И наистина предизвикват размисъл, защото заглавието допълва настроението, което излъчва картината. "Макар че съм пишещ човек, аз избягвам да включвам “литература” в моите заглавия, въпреки че понякога се налага", допълва той. 

Интересна част от изложбата са портретите, които са от по-ранните години в творчеството на Иван Обретенов. Те са на на д-р Асен Матеев, на Антония Йовчева, на пианистката Хатия Буниатишвили, както и детски портрет на сина на художника - Пламен. "Тогава малкия ми син ми позираше, а позирането е много скучна работа, и момчето започна да придрямва и ме попита - Тате, да изляза ли да си набера ябълки? - Бягай, бери! - викам му, а той отиде и се върна с една ябълка. Сложи я на стола и в този момент аз го нарисувах с тази ябълка - ябълката постави точка на цялото", разказва Иван Обретенов. 

В експозицията е включен и автопортрет. "Той пак е в този стил - не рисувам натурно, а всичко е една мъгла, в която личи, че съм аз, с тази отсечена фигура - страхотна самота излъчва. По повод на този автопортрет се сещам за едно мое старо стихотворение, в което основната идея беше за идването и отиването. А чудесна редакция даде добричкият поет Сашо Серафимов, мой приятел, който разгада много точно мисълта, която ме водеше в работата по тази картина и я изрази в няколко думи: “Като се връщам, отивайки”. Тези думи казват всичко за моята юбилейна изложба."

Иван Обретенов е роден през 1948 г. във Варна. Завършил е философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е член на Съюза на българските художници. Има самостоятелни изложби и участия в колективни международни изложби, сред които в Берлин, 1983, Москва, 1983, Гданск, 1986, Прага, 1987, Аоста, 1988, Торонто, 1989, 90, 91, галерия „Gagliardi design”, Лондон, 1992, „Drouot”, Париж, 1991, Дом Витгенщайн, Виена, 1997. Участва на пленера в Илинденци. Включен е в нидерландската колекция „1001 Reasons to Love the Earth”. 

Откриването на изложбата е на 7 ноември от 18 ч. на ул. “Любен Каравелов” 1.

Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

2023 © Варна е / снимки: Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Откриването е на 22 февруари от 18:30 часа  
Галерия Ларго представя изложбата “Квадрати на зимата” на Мартина Караиванова

Галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба на търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията е наречена “Квадрати на зимата” и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактната живопис, ползва в работата си различни техники и материали, за да получи търсените визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил или хартия. 

За концепцията на изложбата Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Откриването с участието на автора ще е на 22 февруари 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, на ул. Хан Крум 8 във Варна. 

Мартина Караиванова завършва Факултета пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

2024 © Варна е