Мобилно меню

Юбилейна изложба "Размисъл" на варненския творец Христо Христов представя Арт Галерия Le Papillon

Експозицията е по повод 60-ата годишнина на автора и може да бъде разгледана от 22 май до 14 юни
Юбилейна изложба "Размисъл" на варненския творец Христо Христов представя Арт Галерия Le Papillon

Арт Галерия Le Papillon ще представи творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник - Христо Христов в експозиция, посветена на 60-годишния му юбилей. Изложбата, озаглавена "Размисъл" ще бъде открита на 22 май и може да бъде разгледана до 14 юни в залата на галерията до Кукления театър във Варна. Тя включва най-новите произведения на автора, изпълнени в бронз и цвят.

"Размишленията му върху платното показват неуморния дух на Христо и неговите понякога експлозивни, понякога, спокойни като река, търсения на формите на цвета, тяхното смесване в сложни тонове, контрасти и напоследък наслояване от тъмно към светло. Можем да забележим, че докато в скулптурата Христов търси изчистената лекота на силуета, то в живописта той все повече се отдалечава от фигурата и търси нейното абстрактно присъствие в пространството, като в разминаващи се координатни системи. В действителност колкото по-абстрактна и обобщена става живописта му, толкова повече усещаме ритъм и музикални хармонии, които обикновено абстракционизма извиква в ума", отбелязват от Арт Галерия Le Papillon.

Христо Христов е не само утвърдено име в съвременното българско изкуство, но е и признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил. "В живописните му търсения през последните години се откроява дързост, смелост, енигматичност с цветни акценти. Картините изразяват прекрасна абстрактна живопис, разгръщаща цветните наслоявания в душата на творец, завладян от формата и нейната линия. Типичният за автора стил да се изразява върху платното с твърдост, преплетена с линиите на силуети, образи, знаци, кодове и релефи, утвърждава независимостта, свободата и автентичността на живописта му, но и показва взаимовръзката и препратките към типичните му форми и фигури на скулптурите му. Христов внушава разсичане на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения. И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Платната му имат абстрактно звучене в успокояващ колорит с ярки акценти, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко пробужда асоциативни внушения и въпроси в зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва", разказват още от Арт Галерия Le Papillon.

През годините творчеството на Христо Христов завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша не само в изложби, но и чрез присъствието на негови произведения в редица чуждестранни колекции и доказва, че не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

"Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, монолитност, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история. Човекът е главният герой на неговото творчество, а емоциите му, вградени в бронза или в платното, ни разкриват устрема на Човека, от който не само твореца се вдъхновява. Виждаме загатнато пресъздадени общочовешки мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествена радост от живота и от сбъднати постижения. В скулптурата му пластичността, движението, линията и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби", допълват от Арт Галерия Le Papillon.

Изложбата "Размисъл" може да бъде разгледана и онлайн на Artpapillon.com. Както ВАРНА Е ви информира, експозиция по повод 60-годишния юбилей на Христо Христов, е изложена и в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна.

2023 © Варна е / снимки: Арт галерия Le Papillon

Годишна изложба на възпитаници от Училището по изкуствата откриха в Градската художествена галерия

Сред творбите може да се види всичко - от графика, живопис, скулптура, графичен дизайн, лога и плакати, до дигитално създадени и принтирани 3D скулптури
Годишна изложба на възпитаници от Училището по изкуствата откриха в Градската художествена галерия

Годишната изложба на учениците от специалност "Изящни изкуства" и "Рекламна графика" от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" бе открита в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - гр. Варна. Сред творбите може да се види всичко - от графика, живопис, скулптура, графичен дизайн, лога и плакати, до дигитално създадени и принтирани 3D скулптури.

2024 © Варна е