Мобилно меню

“Закъсняло лято” завладява Арт Галерия Le Papillon от 10 август

Изложбата на Валентин Ангелов може да бъде разгледана до 6 септември
“Закъсняло лято” завладява Арт Галерия Le Papillon от 10 август

Талантливият художник Валентин Ангелов разказва за своето "Закъсняло лято" в поредица от 17 творби, които ще бъдат експонирани в Арт Галерия Le Papillon от 10 август до 6 септември. Картините са създадени през последните месеци, специално за изложбата във Варна. Те разкриват различните посоки в многообразното му творчество.

„Валентин Ангелов е любознателен творец, който обича да пътешества и да описва своите впечатления или с детайлната, реалистична, фина линия на майстор илюстратор, или с експресивната, различна четка или шпатула, но винаги с ведрост, настроение и загадъчна усмивка, скрита в сюжетната линия. Редуването на плътни и велатурни полета, създават живописно усещане и внушение за бликащ живот. За богатството на въображението му разбираме от сюрреалните му, почти сънувани разходки с летящи лодки, ангели или пазителки на морски съкровища. Бурната му дълбока емоционалност долавяме в нажежените понякога ярки тонове със смели контрасти и плътност на цвета в изразителните му развълнувани пейзажи. Кобалтовото му синьо ни спира за кратко пред малък храм в "Миконос", огрян от мистична светлина, контрастиращ на фона на почти драматично небе, но го срещаме и в "Юлската нощ" в Пиза. Нежно розовите полутонове ни връщат чувството за безвремие на спокойно и горещо "Пладне" из малки, но колоритни улички в южен град или при залеза "Там някъде". Творбите му ни задържат вниманието и подсъзнателно ни подканват да направим пауза от ежедневието, за да посрещнем лятото. Без значение кога ще дойде то, то като че ли винаги е "закъсняло". Лятото - онзи събирателен образ на време за свобода, топлина, приключения и споделеност. Лятото - алегория на по-добри времена, на хубави дни, на постигнати желания и силни емоции. Лятото - като кулминация на всичко, очаквано с нетърпение“, коментират от Арт Галерия Le Papillon по повод изложбата "Закъсняло лято" на Валентин Ангелов.

„Възхитително е лекотата и майсторството, с което успява да побере не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в едно платно. Достатъчен е един "Прозорец" или "Ветрило" и умелата му четка повежда въображението на зрителя на "Разходка във времето", създавайки убедително една нова реалност. Там цветовете си играят със светлината и сянката, а ние с удоволствие оставяме съзнанието да премине отвъд ежедневието. Не липсват и провокации, фино вплетени в сюрреални композиции, в които всеки предмет, дори привидно случайно попаднал там, е всъщност натоварен с конкретен смисъл и често придава цялостна завършеност на сложния сюжет. Символика, повдигаща общовалидни или философски въпроси за началото и битието, за тежестта на мислите и за различните гледни точки“, допълват от Арт Галерия Le Papillon.

Експозицията може да бъде разгледана в изложбената зала на галерията на ул. Драгоман 12, до кукления театър, а също и онлайн на сайта artpapillon.com. Откриването ще е на 10 август, от 17 часа.

 

2023 © Варна е / снимки: Арт Галерия Папийон

Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Авторът на емблематичните за Варна скулптури "Рибаря и златната рибка" и "Звездоброец" си отиде внезапно на 69 години
Напусна ни скулпторът проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров, съобщават от Техническия университет във Варна. Той е скулптор, дългогодишен преподавател в учебното заведение, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия.

“Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров изказват своите най-искрени съболезнования за загубата към семейството, близките и приятелите му.”

Проф. Венелин Божидаров е изтъкнат скулптор, член на Съюза на българските художници. Неговите пластики „Рибаря и златната рибка“, „Звездоброец“,  „Портал: Въздух и вода“ са част от съвременната скулптура, която оформя облика на Варна и културно наследство за града, посочват от университета.

Венелин Божидаров е роден на 7 октомври 1955 г. във Варна. Завършил е скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 2009 г. е професор в Технически университет - Варна. Има множество самостоятелни изложби, участия в национални изложби и пленери. Негови творби са притежание на колекции у нас и в чужбина. 

Опелото в памет на проф. Божидаров ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища.

2024 © Варна е