Мобилно меню

Значими дарения постъпиха във фонда на ГХГ през изминалата година

От галерията благодарят на всички благодетели за отношението им към изкуството
Значими дарения постъпиха във фонда на ГХГ през изминалата година

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, изпраща 2023 г. с благодарност към своите дарители, които допринесоха музейният фонд на културния институт да бъде обогатен със стойностни произведения на съвременното изкуство.

Вълнуващ беше благородният жест на изтъкнатия български галерист Борис Стателов -  създател на първата частна галерия в България след промените - варненската Галерия 8. Тази година той получи признание от Община Варна - Почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен. Наградата беше връчена за приноса му в създаването и утвърждаването на Галерия 8 в продължение на 35 години като институция, която работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства и издига авторитета ѝ като културна столица. Паричната равностойност на тази награда Борис Стателов дари на Градската художествена галерия - Варна, за да бъде откупена голямоформатната живописна творба на варненската художничка Албена Коева със заглавие „Изгубен“.

“Има много добри хора, много благотворителни каузи, в които се помага на деца, на бедни, на болни - споделя Борис Стателов. Аз реших да даря средствата от наградата си за изкуство,  защото то е моята слабост. Моят живот от 50 години насам е свързан с изкуството - 35 години от тях са с Галерия 8. Радвам се, че произведение на съвременен български автор ще остане във фонда на Градската галерия на Варна.”

Този дарителски жест насърчи и самата художничка Албена Коева, която дари друго свое произведение живопис - „Навътре“. Благодарение на дарението на Борис Стателов и Албена Коева и двете картини станаха част от фонда на ГХГ - Варна. Така автор и галерист допринесоха за обогатяването на музейния фонд на Галерията.

Още редица значими дарения постъпиха в музейния фонд на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, през изминалата година, която изобилстваше на благородни лични жестове.

Преди светлите коледни празници екипът на Градската художествена галерия във Варна се обръща с признателност към своите дарители, без които художественият музей не би имал забележителните постижения на настоящата година. Екипът благодари на художниците и на галериста Борис Стателов за това, че са извървели заедно пътя на изключителната изложбена програма. Благодари за доверието и за даренията, с които музейният фонд се обогатява с произведения, за може да бъде представена пред публиката по възможно най-пълноценен начин историята на съвременното българско изкуство. 

Още в началото на изминаващата година веднага след своята забележителна съвместна изложба “ЗафТра” знаковите фигури във визуалните изкуства Димитър Трайчев и Мария Зафиркова дариха произведенията „Стълба към небето“ на Трайчев и „Колело“ на Зафиркова.

Красимир Русев, който гостува със самостоятелна изложба - селекция от най-популярните му проекти от последните години  “Меланхолия” и “Това не е Америка”, дари две свои произведения  - „Меланхолия“ и “Носталгия по изчезващото изкуство“.

Георги Тодоров, гостувал в ГХГ-Варна с изложбата си „Години на странстване“, дари платното „Храмът“.

Силвио Томов дари химиграмата „Силуети“.

Светлин Савов, гостувал с изложба дигитална графика, дари своята работа „Абстрактно“.

Двама автори, участвали в общата изложба на фестивала “Август в изкуството”, също направиха дарения - Илия Янков - художествената инсталация „Светлинен ритъм“ и Пламен Братанов - две голямоформатни рисунки „Порив“ и „Метаморфоза“.

Гостът от САЩ Франк Уърдън, който представи изложба художествена фотография, направи парично дарение, което послужи за Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна. Той дари също и фотографиите „Връзки“/“Connections“, „Изгубен Превод“/“Lost translation“, „Гоблен“/“Tapestry“ и „Невидими Рани“/“Invisible Wounds“.

Д-р Иван Войнов, съпруг на напусналата ни тази година обичана варненска художничка Маргарита Войнова (1952-2023), остави като памет за нея в музея колажа, изпълнен в акварелна художествена техника, „Композиция-2“.

Художествена фотография от различни периоди дари на Галерията признатият варненски автор Александър Маринов Николов - „Гонг“, „Спомен“ и „Гледна точка“.

Екипът на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, вярва, че за музея предстои една вълнуваща 2024 година, в която изкуството, художниците и публиката ще бъдат отново заедно.

2023 © Варна е / снимки: Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Откриването на експозицията ще е на 1 март, от 18 часа
С живописната изложба "Имагинерно", галерия Графит посреща пролетта

Сборна изложба живопис, озаглавена "Имагинерно", представя галерия Графит през месец март. Експозицията ще бъде открита на 1-ви от 18 часа. В изложбата са включени избрани творби на Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet.

"Ще ви представим фигурални композиции и абстрактни платна с възможни вариации на прочит."

Творците, включени в "Имагинерно" са "обединени от потребността на душата от въображаеми светове и свободното изразяване на идеи", отбелязват организаторите от галерия Графит. Изложбата може да бъде разгледана до 23 март.

2024 © Варна е
Още по темата: Варна Графити Изложба
Още по темата: Варна Графити Изложба