Мобилно меню

145 години от Освобождението си чества Варна на 27 юли

Тържествата ще започнат в 9 часа в Просветно-духовния център "Св. Архангел Михаил"
145 години от Освобождението си чества Варна на 27 юли

 

145 години от Освобождението на Варна от турско робство ще бъдат чествани на 27 юли. По традиция тържеството ще започне в 9 часа с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника в Просветно-духовния център "Св. Архангел Михаил". Организатор на честванията е Община Варна, с подкрепата на ВМС и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 20.30 ч. е предвиден празничен концерт с участието на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера - Варна. В програмата ще има арии, дуети и ансамбли от композиторите Румен Бояджиев – син, Моцарт, Бизе, Верди, Карлос Гардел, Йохан Щраус и др. Диригент: Григор Паликаров. Концертът ще се проведе на площад "Независимост".

2023 © Варна е

Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 1 март, а крайният срок за записване е 23 февруари
Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Музеят за нова история на Варна и Учебният музей към РИМ - Варна организират исторически куиз по повод националния празник на България - 3 март.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да включва от 3 до 5 състезатели. Инициативата е насочена към ученици от 8 до 11 клас

Състезанието ще протече в три отделни кръга. Всеки кръг ще е с продължителност 20 минути и ще се състои от 10 въпроса, обхващащи: периода на Българското възраждане; периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България; важни моменти от новата и най-новата история на гр. Варна. За участниците в играта са подготвени изненади.

Срокът за записване на отборите е 23 февруари 2024г.

За записване и информация: 052/681 060; 0883 403 371

Дата и час на събитието: 1 март 2024 г. (петък)

Място: Учебен музей при РИМ - Варна

2024 © Варна е