Мобилно меню

Варна отбелязва Деня на народните будители

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина
Варна отбелязва Деня на народните будители

С молебен и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина, Варна почете Деня на народните будители. Сред официалните лица бяха изпълняващият длъжността кмет на община Варна Пейчо Пейчев, областният управител Андрияна Андреева, представители на Военноморските сили, на ОД на МВР - Варна, на политически партии, граждански сдружения и неправителствени организации. В празника се включиха много деца, ученици и студенти.

Както ВАРНА Е ви информира, празникът се отбелязва и в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" със специална изложба и дарение на книги от евродепутата Емил Радев

Честванията за Деня на народните будители във Варна продължават в 17 часа, когато историкът Кольо Хубенов от Музея на Възраждането ще разкаже интересни факти пред изложбата с ликовете на национални и местни народни будители, която се намира на пл. "Независимост". Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори - Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна