Мобилно меню

Вход свободен във Военноморския музей във Варна за 6 май

Музеят посреща деня на храбростта с тематичната изложба "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)"
Вход свободен във Военноморския музей във Варна за 6 май
35

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей откри изложбата "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)". В нея посетителите могат да се запознаят с образци на лично хладно оръжие от почти всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Изложбата свидетелства за воинския дух на българина през годините, като проследява различните периоди, националните традиции и влиянията, оказани от другите армии. Освен изложените саби, шашки, шпаги и кортици посетителите ще имат възможност да се запознаят и как е изглеждал българският офицер в униформа с представително оръжие, благодарение на богатия графичен материал, който разказва и за промените в символиката на декорациите на хладното оръжие.

В изложбата са показани генералска и дипломатическа сабя, а един от малкото образци, на които е гравирано името на притежателя е сабята на генерал-майор Константин Кирков.

Изключителен интерес буди личната сабя на контраадмирал Вариклечков с изящната си изработка и с позлата на орнаментите.

Освен флотското оръжие, което се отличава със специфични морски мотиви, в изложбата са представени саби и кортици на артилерията, кавалерията, пехотата, въздушните войски и противопожарната служба.

На откриването на изложбата "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)" присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан II ранг Алберто Росати, представител на ВМС на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, колеги и приятели на Музея.

В празничния 6 май, изложбата и постоянната експозиция на Военноморския музей може да бъдат разгледани с вход свободен от 10 до 18 часа.

2023 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна

Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм

Призът беше присъден по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол
Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм
79

Община Варна спечели Голямата награда на журито - „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2022 г“. , в националния конкурс „READ & TRAVEL”. Форумът се провежда ежегодно в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Община Варна бе удостоена с престижната награда за интересната програма, организирана съвместно с Регионалния исторически музей по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол и най-старото обработено злато в света, съобщиха от дирекция „Туризъм“ към община Варна.

По този повод през 2022 година бяха проведоха  множество събития и инициативи, обединени под надслова: „50 години нови хоризонти в праисторията“. Най-значимите сред тях бяха изложбите, организирани в Археологическия музей, в Народното събрание и пътуваща изложба в над 10 града в България, издаване на фотоалбум „Златната древност на Варна“, изработване на филм „Варненски неолитен некропол – зараждането на цивилизациите“, валидиране на пощенска марка и др. Кулминацията на честванията беше международната научна конференция „50 години нови хоризонти в праисторията", в която участие взеха учени и археолози от 6 държави.

2023 © Варна е