Мобилно меню

Отиде си обичаната варненска писателка Красимира Кубарелова

Авторката на "Розов храст и сладко от смокини", "Верчето, Надежда и Любов", "Стари шлагери и крем брюле", "Кръстина и райските ябълки" е починала на 64-годишна възраст
Отиде си обичаната варненска писателка Красимира Кубарелова

Обичаната варненска писателка Красимира Кубарелова е напуснала този свят на 64 годишна възраст. Тъжната новина съобщиха в социалните мрежи издателите ѝ от Сиела.

"Жената с най-вкусните рецепти за питателна литература се присъедини миналата година към нашето голямо книжно семейство, но сякаш винаги е била част от него. Така и не разбрахме как грабна сърцата ни като хала. Човек с яростна жажда за живот, лудетини и хубави думи, дамата, която така носеше в себе си красотата и финеса на героиня от стар български филм, Краси ще остане завинаги "орисницата на женската душа".

"Благодарим ти за Верчето, Надеждата и Любовта, Краси! Всеки розов цвят ще разцъфва за теб!", пишат от Сиела.

Красимира Кубарелова е родена през 1958 г. във Варна. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и работи за кратко като учител по руски език и литература. По-късно се ориентира към частния бизнес. Работи в дирекция "Морска администрация“ във Варна. Омъжена е и има едно дете. През 2008 г. излиза първият й роман "Розов храст и сладко от смокини".

Тя е автор на "Верчето, Надежда и Любов", "Стари шлагери и крем брюле", "Кръстина и райските ябълки".

Опелото ще се състои на 25 юли 2023 г. от 11 часа в църква "Св. Николай", Варна. Погребението ще се извърши от 12.30 часа в Централни гробища – Варна, информира chernomore.bg.

2023 © Варна е

"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Излезе луксозно издание с 11 нови глави и илюстрации на бестселъра на Изабел Овчарова – Изи, в него са засегнати теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава
"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Четири години след като за пръв път почитателите на популярната създателка на съдържание и писателка Изабел Овчарова – Изи се докоснаха до магията на дебютния ѝ роман "Причината", книгата, накарала хиляди деца и възрастни да открият любовта към четенето, се появява в ново допълнено издание, благодарение на ИК "Сиела".

Сега вече 24-годишната авторка на бестселъри като отличения в конкурса "Бисерче вълшебно" - "Слънчеви лъчи в мрака", с почти половин милион последователи в TikTok и над 370 хиляди в Instagram допълва сюжета на "Причината" с 11 нови глави от гледните точки на различни персонажи и добавя отзиви на свои почитатели, открили себе си сред страниците на романа.

В луксозно издание с твърди корици и над 20 невероятни илюстрации на художничката Цвета Петрова "Причината" подканва нова вълна читатели да съпреживеят историята на Леон и Леа - две деца, които на пръв поглед никак не си приличат, а всъщност се допълват така, както слънцето допълва месечинката на луната.

В духа на обичани романи за израстването като "Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски, "Причината" смело засяга теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава.

Проследявайки живота на главния герой Леон от детството с мирис на палачинки в двора на баба до тийнейджърските години, когато ръбовете на света сякаш оставят отворени рани в душата, Изабел Овчарова създава пристан в морето от притеснения. Разказ, който ни припомня, че за всичко има Причина – и за доброто, и за лошото, и за всички онези "сиви" моменти помежду им, които тепърва ще разцъфнат в най-красиви цветове.

Допълнителните глави от гледните точки на майката, бащата и бабата на Леон, Леа, а дори и учителя господин Зорев добавят нови пластове към историята и надникват в света на отделните персонажи. Техните чувства и спомени доказват, че добри и лоши герои няма. Само истински деца и възрастни, които имат нужда да бъдат видяни, разбрани, оценени и обичани.

Хвърляйки спасителен пояс към всеки, който плува сред бурните вълни на тъгата и депресията, Изабел подтиква читателите свободно да говорят за емоциите си, да поглеждат през очите на другия, да бъдат честни на първо място със себе си, а после и с околните.

Топла като прегръдка с аромат на шоколадови бисквити, "Причината" е книга за малките вселени, които оставяме зад себе си с всяко ново начало, и големите вселени, които ни предстоят. Само трябва да имаме смелостта да преследваме мечтите си с отворени сърца без да се страхуваме, че те може да бъдат разбити. Защото "шансът мечтите да се сбъднат е толкова безкраен, колкото е и небето", убедена е авторката.

2024 © Варна е / снимки: ИК "Сиела", Фейсбук