Мобилно меню

Съвременни български пътеписи представят във Варненската библиотека „Пенчо Славейков“

Третата среща на клуб „ЧИТАТЕЛница“ отново е с вход свободен за всички желаещи
Съвременни български пътеписи представят във Варненската библиотека „Пенчо Славейков“

На 10 януари Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна посреща Наталия Бояджиева, автор на „Лицата на Филипините“ и Васил И. Попов, автор на „Следвайки слънцето. 1311 дни през трите океана“ в третата среща на клуб „ЧИТАТЕЛница“. Библиотечният дискусионен клуб бързо се превърна в любима инициатива на читателите, а в първия месец от 2024 г. съвременните български пътеписи ще предизвикат участниците да пропътуват четирите посоки на света чрез творчеството на знакови родни автори.

Тази сряда „ЧИТАТЕЛница“ събира двама варненски пътешественици.

Наталия Бояджиева, преподавател и журналист на свободна практика, ще представи книгите си „Светлина от Изтока” (с разкази за Китай) и „Лицата на Филипините“. 

Дискусията няма да пропусне и морските приключения. Васил И. Попов ще разкаже какво е да направиш околосветско пътешествие с яхта за 1311 дни и да прекосиш три океана. През 2020 г. именно книгата му „Следвайки слънцето“ печели наградата „Тинко Трифонов“ за журналистика на морска и ветроходна тематика.

Срещата „С атлас в ръка“ ще представи пътеписи и на четирима от най-популярните съвременни писатели, журналисти и изследователи – Йордан Радичков („Малка северна сага“), проф. Христо Пимпирев („Антарктически дневници“), Изабела Шопова („Подир сянката на кондора“) и Георги Милков („Истории от ръчния багаж“). Чрез творчеството им участниците ще научат не само интересни факти, но и ще открият какви са различните похвати при създаването на пътепис.

Третата среща на клуб „ЧИТАТЕЛница“ отново е с вход свободен за всички желаещи. Форумът „С атлас в ръка“ ще се проведе на 10 януари от 18:00 ч. в читалнята „Регионална история“ в Основна сграда на библиотеката (бул. „Сливница“ № 34).

2024 © Варна е

Излезе на български романът, обявен за „Книга на годината“ в Швеция

„Хората, които сеят в снега“ на Тина Харнеск ни запознава с колоритния народ на саамите
Излезе на български романът, обявен за „Книга на годината“ в Швеция

През 2023 г. шведската писателка от саамски произход Тина Харнеск направи своя смайващ литературен дебют с топлия и вълнуващ роман „Хората, които сеят в снега“, който се превърна в моментален бестселър и спечели престижната награда „Книга на годината“ в Швеция.

„Аз съм част от народа саами, при който, подобно на други коренни народи, устното разказване на истории заема централно място. Израснала съм с духовити, лирични, загадъчни и проницателни истории, спомени и уроци от моите предци, разказани по начина, по който само онези, които ги носят в кръвта си, могат да ги разкажат. Единственият коренен народ на Европа по традиция е народ, който не пише, който чрез древното изкуство на йойка (вид поучително, описателно пеене, често без текст) е предавал нашата литература от поколение на поколение“, разказва Тина Харнеск.

Тази красива и лирична история излиза и у нас в превод на Анелия Петрунова и ни отвежда към далечна Лапландия. Там читателите ще се запознаят отблизо с културата и традициите на саамите – единственото признато коренно население в Европа и един от най-колоритните и непознати народи. 

„Мисля, че човек никога не спира да тъгува за мястото, където е домът му. Какъвто и да станеш и където и да се озовеш, сърцето ти има корен.“

Никой не може да определя как ексцентричната 85-годишна Мариджа ще си замине от този свят – особено що се отнася до рака, тръгнал по петите ѝ. И никой не бива да научава за страшната диагноза – особено съпругът ѝ Пиера, който сам води тиха битка срещу мъгливите спомени.

Макар традициите в затвореното общество на саамите да повеляват хората да създават големи семейства, Мариджа и Пиера живеят сами. Но това не винаги е било така. Някога домът им е бил озаряван от вълшебната светлина, която синът им Хеайка-Йона е носил в живота им. Преди той да бъде отведен далеч от тях и да се превърне в болезнена незарастваща рана в душите им.

Решена да се бори докрай и да намери кой да се грижи за Пиера, когато тя си отиде, Мариджа решава, че е крайно време да издири Хеайка-Йона. Единствената следа, която старицата има, е, че порасналият Хеайка-Йона носи униформа. Ето защо Мариджа се заема с наглед абсурдната задача да привлече вниманието на колкото се може повече униформени. 

С помощта на услужливата Сире – далечен глас, носещ се от проклетия телефон, Мариджа ще предизвика истински хаос за местните власти. А един застрелян лос и една запалена плевня са само началото… 

Черпейки вдъхновение от удивителната съкровищница с разкази на саамите и чудните поверия, с които самата тя е израснала, Тина Харнеск изплита остроумен и сърцераздирателен разказ в духа на обичаните романи на Фредрик Бакман и с чувствителността на книгите на Мюриел Барбери.

Забавен и драматичен, но тих и нежен като безветрено снежно утро, „Хората, които сеят в снега“ е роман, който чете на глас от книгата на незаписаните истории на живота. Роман, в който домът и корените оставят неизменен отпечатък в човешкото сърце.

2024 © Варна е