Мобилно меню

Маестро Марио Хосен и млади музиканти от Европа изнесоха концерт на пристанище "Карантината"

Поредицата класически концерти продължават в курорта Св. Св. Константин и Елена
Маестро Марио Хосен и млади музиканти от Европа изнесоха концерт на  пристанище "Карантината"

Концерт на открито с млади музиканти от различни европейски страни с ментор маестро Марио Хосен бе проведен за първи път на панорамната тераса на рибарското пристанище „Карантината“. Събитието е част от проекта Sounds of the Free Breeze в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято" и се реализира в партньорство с Международната музикална академия "Орфеус" от Виена.

Публиката се наслади на изпълненията на Марио Хосен - цигулка, Атила Пастор - виолончело, Ейприл Клейтон - флейта, Марио Карбота - флейта, Михаел Фришеншлагер - цигулка, Илиян Илиев - кларинет, Мичико Дате - пеене, Лиляна Кехайова – виолончело, Божидар Николов - оперно пеене и техни студенти.

Концертите на открито продължават на различни локации до 12-и август.

Програма

9 август 20:30 ч. - Търговски център "Приморски", КК “Св. Св. Константин и Елена”, сцената с часовниковата кула

10 август 20:30 ч. - Комплекс Морско казино, Морска градина

11 август 20:30 ч. - Търговски център "Приморски", КК “Св. Св. Константин и Елена”, сцената с часовниковата кула

12 август 17:00 ч. - Бутиков концерт на професорите, Открита сцена Аквахаус хотел, КК “Св. Св. Константин и Елена”

12 август 20:30 ч. - Гала на младите виртуози, открита сцена Аквахаус хотел, КК “Св. Св. Константин и Елена”

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна