Мобилно меню

Музикалното Варненско лято стартира на 22 юни

Фестивалът ще бъде открит с концерт на Симфоничния оркестър на Държавната опера – Варна с диригент Константин Илиевски
Музикалното Варненско лято стартира на 22 юни

Екипът на Международния музикален фестивал "Варненско лято" и неговият артистичен директор маестро Марио Хосен представиха програмата на тазгодишното издание на фестивала. Няколко концерта бяха откроени като акценти за 2024 година, както и наситената кросоувър програма и съвместните прояви с Международния театрален фестивал.  

Маестро Хосен е убеден, че и тази година фестивалът има своето сериозно присъствие на европейската фестивална карта с богатата си и разнообразна програма. Световноизвестният солист открои концерта на Симфоничния оркестър на Държавната опера – Варна с диригент Константин Илиевски, като едно от най-значимите спектакли и събитието, с което ще бъде открит фестивалът на 22 юни. Програмата на концерта е реверанс към белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз с дебют на пианиста Саркис Балтаян на фестивала. Ще бъдат изпълнени още "Рапсодия Вардар" на Панчо Владигеров по повод 125-годишнината на композитора, творби на Гершуин и Мануел де Файя.

"Варненско лято" е емблема на града и една от основните традиции тук. Няма почитател на музиката в България, който да не познава фестивала и да няма прекрасни спомени от него, коментира кметът Благомир Коцев. Той увери организаторите, че Община Варна ще работи за надграждането на фестивала и ще съдейства за подготовката и провеждането му през 2026 година, когато се навършват 100 години от неговото основаване.

С голямо удоволствие Маестро Хосен представи и програмата на заключителния концерт от фестивала на 5 октомври. За първи път от 40 години той ще изпълни произведение на Концерт за цигулка и оркестър на Юлиус Конюс под диригентството на Георги Димитров.  

В съвместната програма на музикалния фестивал и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ акцент е участието на Юджийн Чаплин, син на Чарли Чаплин. За първи път в България той ще представи концерта-спектакъл „Чаплин пианисимо“, посветен на живота и творчеството на великия актьор.

Международният научен симпозиум в рамките на фестивала ще бъде посветен на музиката на дунавските народи. Вечерните концерти, включени в него, включват камерни творби на композитори от Австрия, България, Германия, Румъния и други дунавски държави. В специалната програма Марио Хосен е събрал на една сцена талантливи млади музиканти и утвърдени имена в класическата музика.

С пълната програма на Международния музикален фестивал "Варненско лято може да се запознаете ТУК.

2024 © Варна е

DARA и Венци Венц’ с обща песен

"Змия" има потенциала на тотален хит
DARA и Венци Венц’ с обща песен

DARA е изпълнител, чиито успехи отдавна прескачат границите на България. Само преди месец тя бе сред гостите на голямо събитие на Rihanna и Puma в Лондон, а няколко дни по-късно фенове заляха социалните мрежи с видеа от улиците на Бусан, Южна Корея, където песента ѝ „In My Head” звучи по местно радио. „Устрем“, „характер“, „страст“, „невероятен талант“, „дисциплина“, „уникално момиче“, „звезда“, „изумителен артист“ – това са само част от коментарите, които DARA предизвиква за себе си, където и да се появи.

Точно преди големия финал на танцовото предизвикателство Dancing Stars, в което DARA ще се бори за победа, изпълнителката представя нов музикален проект, озаглавен „Змия“.

Песента идва след любовния сингъл „Само мой“ и е знак за творческото любопитство на DARA и вкуса ѝ към нестандартните неща. „Змия“ е с потенциал на хит. В него по покана на DARA се включва и Венци Венц’, с когото празнуват над 10-годишно приятелство. По музиката, текста и аранжимента двамата работят с румънския продуцент Alex Parker и Preyah, с които искрено се забавляват докато създават парчето.

„Змия“ излиза освен с аудио, и със супер впечатляващо видео, режисирано от Бойко Щонов. Клипът е вдъхновен от позитивната енергия на парчето, лекото намигване в текста и самодивското излъчване на DARA.

2024 © Варна е