Мобилно меню

Обичаният Орлин Горанов празнува 66-и рожден ден

Публиката във Варна очаква с нетърпение да го аплодира в мюзикъла “Бодигард” на 18 август, в Летния театър
Обичаният Орлин Горанов празнува 66-и рожден ден

Любимият на поколения българи изпълнител Орлин Горанов празнува днес 66-ия си рожден ден. Роден е на 8 август 1957 г. в Берковица. Великолепните гласови данни на един от най-добрите български изпълнители са открити от композитора Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г.

Още при дебюта си на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. печели "Първа награда" – с представената от него песен „Интимно“ по музика на Стефан Диомов.

През следващите няколко години се утвърждава сред водещите певци в българската популярна музика. За създаването на елегантния му стил допринася и сътрудничеството му с Александър Бръзицов.

През 80-те и 90-те години особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова. Реализирал е също дуети с Маргарита Хранова, Васил Петров, Петя Буюклиева и др. През последните години записва  красиви дуетни песни с Мариана Попова, Тони Димитрова и др.

Една от емблематичните песни на Орлин Горанов е "Светът е за двама" по музика на Мария Нейкова и текст на Димитър Точев. Много харесвани от публиката са също "Мъжка песен", "Да започнем отначало", "Пропуснат миг", “Заминават си птиците”, както и българската версия на италианската балада "Ancora" с великолепния български текст на Михаил Белчев.

Орлин Горанов е носител на много международни отличия, сред които и голямата награда на "Златния Орфей", както за изпълнител, така и за песен. Отличен е също с „Първа награда“ на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, „Трета награда“ на „Интерталант“ в Прага и др. Осъществява концертни турнета в много европейски страни.

Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други.

Завършва Музикалния факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на Констанца Вачкова и започва да съчетава кариерата си на популярен изпълнител с изяви на оперната сцена. Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др.

През 2010 г. участва във филма „Мисия Лондон“ като Президентът, един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите-тамплиери.

От 7 септември 2020 г. е водещ на куиз предаването "Последният печели", излъчващо се по БНТ 1. Представя и редица нови песни, които веднага се харесват на публиката - "И", "Дихание", "Дали", "Тунел от самота" и др.

Римейк на песента му “Да започнем отначало”, изпълнен с Орлин Павлов, е официален саундтрак към филма “Завръщане 2” на Ники Илиев.

През последните години участва в поредица мюзикъли на Борис Панкин, сред които "Човекът от Ла Манча" и най-новият - "Бодигард", в който Орлин Горанов изпълнява ролята на бодигарда. Първото представление на мюзикъла на Държавна опера Варна препълни Летния театър в морската столица. Публиката с нетърпение очаква да аплодира своя любимец и във втория спектакъл на "Бодигард" на 18 август.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е