Мобилно меню

Обичаният Орлин Горанов празнува 66-и рожден ден

Публиката във Варна очаква с нетърпение да го аплодира в мюзикъла “Бодигард” на 18 август, в Летния театър
Обичаният Орлин Горанов празнува 66-и рожден ден

Любимият на поколения българи изпълнител Орлин Горанов празнува днес 66-ия си рожден ден. Роден е на 8 август 1957 г. в Берковица. Великолепните гласови данни на един от най-добрите български изпълнители са открити от композитора Стефан Диомов по време на военната му служба в Ансамбъла на ГУСВ, чийто солист остава до 1985 г.

Още при дебюта си на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. печели "Първа награда" – с представената от него песен „Интимно“ по музика на Стефан Диомов.

През следващите няколко години се утвърждава сред водещите певци в българската популярна музика. За създаването на елегантния му стил допринася и сътрудничеството му с Александър Бръзицов.

През 80-те и 90-те години особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова. Реализирал е също дуети с Маргарита Хранова, Васил Петров, Петя Буюклиева и др. През последните години записва  красиви дуетни песни с Мариана Попова, Тони Димитрова и др.

Една от емблематичните песни на Орлин Горанов е "Светът е за двама" по музика на Мария Нейкова и текст на Димитър Точев. Много харесвани от публиката са също "Мъжка песен", "Да започнем отначало", "Пропуснат миг", “Заминават си птиците”, както и българската версия на италианската балада "Ancora" с великолепния български текст на Михаил Белчев.

Орлин Горанов е носител на много международни отличия, сред които и голямата награда на "Златния Орфей", както за изпълнител, така и за песен. Отличен е също с „Първа награда“ на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, „Трета награда“ на „Интерталант“ в Прага и др. Осъществява концертни турнета в много европейски страни.

Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други.

Завършва Музикалния факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на Констанца Вачкова и започва да съчетава кариерата си на популярен изпълнител с изяви на оперната сцена. Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: „Травиата“, „Трубадур“, „Аида“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди, „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и др.

През 2010 г. участва във филма „Мисия Лондон“ като Президентът, един от главните герои. Орлин Горанов е ангажиран и с обществена дейност. През 2009 г. става член на Ордена на рицарите-тамплиери.

От 7 септември 2020 г. е водещ на куиз предаването "Последният печели", излъчващо се по БНТ 1. Представя и редица нови песни, които веднага се харесват на публиката - "И", "Дихание", "Дали", "Тунел от самота" и др.

Римейк на песента му “Да започнем отначало”, изпълнен с Орлин Павлов, е официален саундтрак към филма “Завръщане 2” на Ники Илиев.

През последните години участва в поредица мюзикъли на Борис Панкин, сред които "Човекът от Ла Манча" и най-новият - "Бодигард", в който Орлин Горанов изпълнява ролята на бодигарда. Първото представление на мюзикъла на Държавна опера Варна препълни Летния театър в морската столица. Публиката с нетърпение очаква да аплодира своя любимец и във втория спектакъл на "Бодигард" на 18 август.

2023 © Варна е

Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.
Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

На 29 юли, понеделник от 14:00 ч., в музеен комплекс “Аладжа манастир” ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов:

„Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.

Диригент – Евгения Григорова

Солисти – Светлана Рафаелян, Надежда Ортодоксова, Любомир Григоров

2024 © Варна е / снимка: храм “Св. Атанасий” Варна