Мобилно меню

Цветана Манева на старта на "Варненско лято: Обичам Варна!

С бурни аплодисменти зрителите изпратиха първото представление в програмата на фестивала - "Великденско вино" на Народния театър "Иван Вазов"
Цветана Манева на старта на "Варненско лято: Обичам Варна!

При голям интерес от страна на публиката, във Варна започна 32-рото издание на театралния фестивал "Варненско лято". Официалното откриване беше с разтърсващата постановка "Великденско вино" на Народния театър "Иван Вазов". Публиката изпрати с бурни аплодисменти актьорът Владимир Пенев, превъплътил се в ролята на поп Кръстьо и Павлин Петрунов в ролята на Гечо Немия — лудият клисар.

Преди началото на вълнуващия спектакъл на Явор Гърдев, с емоционално послание към публиката се обърна актрисата Цветана Манева, която е сред инициаторите на фестивала. Тя благодари на Варна и на Драматичния театър "Стоян Бъчваров", че вече 32 години е основен домакин на театралното Варненско лято. Обичаната актрисата изтъкна, че варненци са традиционни ценители на културата, като подчерта, че сградата на драматичния театър, която тя толкова обича, е изградена с помощта на дарения от будни варненци, които наред със средства за прехрана, отделяли и пари за бленувания театър.

Обичам Варна, заяви Цветана Манева в края на вълнуващото си слово, а думите ѝ бяха посрещнати с бурни овации от публиката. Припомняме, че Цветана Манева беше обявена за почетен гражданин на Варна заради значимия ѝ принос към театралния живот в града като артистичен директор на Международния театрален фестивал "Варненско лято", както и за ролите ѝ в българските кино и театър.

В официалното откриване на 32-рото издание на фестивала се включиха също министърът на културата Найден Тодоров, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на Българска асоциация за театър Ириней Константинов, директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, артистичният директор на драматичен театър "Стоян Бъчваров" Веселина Михалкова и директорът на фондация "Виа Фест", която е организатор на МТФ "Варненско лято" Николай Йорданов. С поздравителен адрес, успех на фестивала пожела и областният управител на Варна Андрияна Андреева, която също беше сред зрителите на "Великденско вино".

Тазгодишното издание на МТФ "Варненско лято" продължава до 15 юни. В програмата му са заложени над 40 събития, сред които някои от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна