Мобилно меню

Две събития в програмата на фестивала Варненско лято за 7 юни

Музика за театър от Кирил Дончев ще бъде представена в Градската художествена галерия в морската столица
Две събития в програмата на фестивала Варненско лято за 7 юни

Концерт, озаглавлен "ПУФ – ПАФ, ПУФ – ПАФ, ТУ – ТУУУ…!" представя част от музиката за театър на композитора Кирил Дончев, написана за постановки на някои от най-значимите български режисьори като Леон Даниел, Вили Цанков, Красимир Спасов, Иван Добчев и др. Концертът ще е на 7 юни, от 21 часа, в Градската художествена галерия във Варна. Той е част от програмата "Интермецо", която всяка година е своеобразен преход между международния театрален и международния музикален фестивал "Варненско лято".

Композиторът Кирил Дончев е роден през 1936 г. в Бургас и е автор на музиката за над 240 театрални постановки, над 65 игрални и повече от 30 документални филма. Възпитаник е на Българската държавна консерватория и до 1962 г. работи като диригент на Бургаския духов оркестър. През по-голямата част от 60-те години на ХХ век е композитор към театър "Българска армия", а през 70-те – към театър "София". От 1989 г. е композитор на Народния театър, но пише музика за постановки в цялата страна. През 2008 г. е удостоен с "Аскеер" за цялостно творчество.

В концерта "ПУФ – ПАФ, ПУФ – ПАФ, ТУ – ТУУУ…!" той излиза на сцената заедно със своите синове Антони Дончев и Георги Дончев, също изявени музиканти, както и с известния тромпетист Росен Захариев и барабаниста Димитър Семов, който работи с редица джаз формации.

На 7 юни, от 18:30 часа ще е второто представление пред варненска публика на спектакъла "Племе" на театър "Българска армия". Той ще се играе на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" продължава до 15 юни.

2024 © Варна е

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest