Мобилно меню

Какво ни очаква във втория ден на театралния фестивал "Варненско лято"

Програмата на 2 юни започва в 18 часа с постановката "С гръб към залеза"
Какво ни очаква във втория ден на театралния фестивал "Варненско лято"

По традиция международният театрален фестивал "Варненско лято" беше открит на 1 юни. Началото на Основната българска програма постави спектакълът на театър „Българска армия“ – „Престъпление и половина“. Международната селекция в 31-вото издание на фестивала беше открита със зрелищния цирков спектакъл на „Пънк Шоу Пропан“ – копродукция на чешките трупите Монстервил и  Blackout Paradox. По-рано през деня, в центъра на Варна шества парад от големи кукли, по инициатива на театър V.O.S.A. – Чехия. Парадът беше голяма радост за най-малките жители и гости на морската столица в международния ден на детето – 1 юни. По традиция на 1 юни запазено място в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ има и Държавният куклен театър във Варна. През тази година те се представиха с цветния спектакъл „Трите феи“.

Три събития са предвидени в програмата за втория ден на фестивала – 2 юни.

От 18 часа, на основна сцена на Драматичния театър ще започне спектакълът „С гръб към залеза“ на „Контраплан и Арт Театър“. Той е част от паралелната програма на фестивала. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, а в главните роли са Юлиан Вергов, Петър Антонов, Александра Сърчаджиева и Ива Тодорова. Постановката е по текст на Яна Борисова – един от най-популярните съвременни български драматурзи. Нейни пиеси са отличени с наградите „Икар“, „Аскеер“, „Златно перо“ и др. Пиесите й са поставяни и издадени в България, Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия.

„С гръб към залеза“ разказва две любовни истории през погледа на всеки един от участниците в тях. Действието ни среща с четирима герои – професионален готвач със собствен ресторант и телевизионно шоу; неговата асистентка, по която той е силно увлечен; световно известен пианист; писателка, която издава бестселър. Благодарение на новата книга съдбите на четиримата се преплитат. Те започват да общуват и споделят всичко, което всеки от тях смята за истина и за свое емоционално право. Това поражда нелепи, неудобни и вълнуващи ситуации и мечтания. „С гръб към залеза“ е история  за красивата страна на тъгата, за залезите, танцуването и готвенето като изкуство.

Драматургични текстове на Яна Борисова са в основата и на театрално-музикалния пърформанс „За любовта…“, който ще бъде представен от 20:30 часа на 2 юни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Режисьор отново е Димитър Коцев – Шошо, а музиката е на Милен Кукошаров. В спектакъла участват именитите актьори Цветана Манева, Юлиан Вергов, Петър Антонов, Дарин Ангелов и музикантите Милен Кукошаров и Велислав Стоянов.

„За любовта…“ е театрално-музикално преживяване, което събира на една сцена актьори с различни интерпретации на познати и нови текстове на Яна Борисова, един от най-известните и успешни български драматурзи. Те се представят в съчетание с музиката на Йосиф Цанков в изпълнение на Милен Кукошаров и Велислав Стоянов.

Спектакълът прозвучава като нежна, смешна и покъртителна изповед на няколко души, които ежедневно се борят за правото си на любов и с ужаса от самотата. Героите на Яна Борисова говорят свободно за своите чувства и ни въвеждат в своя налуден, объркан и хаотичен любовен живот и в разсъжденията им за него.

„Любовта е свързана с оцеляването, с вдъхновението от живеенето, с дишането, с радостта и с концепцията за щастие. Тя е сериозна работа и не е за всеки. Това е може би единствената безпогрешна формула досега, която е спасявала човечеството. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Която единствена превръща хората в богове и обратното!“ - Яна Борисова.

От 21:30 часа на площад „Независимост“ пред Драматичния театър ще започне завладяващото шествие „Посетителите“, по идея на Якуб Ведрал, Арт Пром – Чехия. То е съвместен проект с Light Lab, V.O.S.A. Theatre, Blackout Paradox. „Посетителите” свързва света на театъра и визуалните изкуства със съвременните технологии. Гигантски кукли на обитатели на подводния свят са осветени от 6,5 км оптични влакна и 3500 LED светлини.

Някога светът е бил много малък, хората са познавали само непосредствените си съседи и пътуването до най-близкия град е отнемало часове, понякога дори дни. Днес вече сме проучили всички континенти и знаем, че живеем на третата планета от Слънчевата система. Летим до звездите и наблюдаваме далечни галактики, но наистина ли сме опознали всички жители на нашата планета и дали се отнасяме с уважение към тях?

Светещите кукли с морски животни са създания на нощта – те са незабележими на дневна светлина и блестят в целия си блясък само в тъмното. Те се издигат във въздуха грациозно и величествено.

Спрете за момент и се пренесете в дълбините на океана, там,  където пеят китовете.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е