Мобилно меню

Какво предлага програмата в третия ден на "Варненско лято"

Предвидени са три събития за ценителите на театъра
Какво предлага програмата в третия ден на "Варненско лято"

На 3 юни, в третия ден от 32-рото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято", в програмата са включени три събития. От 19:30 часа е второто представление на наградения с Икар спектакъл на Народния театър "Иван Вазов" - "Хага" на режисьора Галин Стоев. 

За ценителите на най-доброто от британския театър на киноекран, са предвидени две прожекции на моноспектакъла с участието на Андрю Скот по прочутата пиеса на Чехов "Вуйчо Ваньо". Те са част от международната селекция в основната програма на фестивала. Прожекциите ще са във Фестивалния и конгресен център във Варна, от 16 и 19 часа.   

Младият, но получил вече широко признание режисьор Сам Йейтс поставя  прочутата пиеса на Чехов за любов, изкуство и опит за убийство в свежата адаптация на Саймън Стивънс, който е сред водещите британски драматурзи. В нея е заложено всички персонажи да се изпълнят от един актьор и Андрю Скот, когото зрителите познават основно от филмовите му роли ("Флийбег", "Всички сме непознати"), демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли. Неговото изпълнение въвлича в калейдоскоп на човешките емоции, като разчита на силата на връзката между актьор и публика, за да навлезе по-дълбоко в човешката психика.

"Можете ли да си представите, че е възможно да промените изцяло начина, по който живеете живота си? Да погледнете на всичко до настоящия момент и се запитате какво бихте направили, ако старият ви живот приключи. И след това да вземете това, което е останало от истинския ви живот, и да го изживеете както трябва. Как мога да направя това, Майкъл? Откъде да започна?"

Сам Йейтс е награждаван театрален и филмов режисьор. Изданието Screen International го обявява за изгряваща звезда, вестник „Гардиън“ – за „голям талант“, а The Observer го описва като „режисьор с необичаен талант“. Йейтс е известен с разнородната си работа с актьори-звезди. Освен с Адрю Скот е работил с Рут Уилсън, а през 2024 г. е премиерата на негов филм с Дейзи Ридли („Междузвездни войни“) в главната роля.

Спектакълът "Вуйчо Ваньо" е записан на сцената на Duke оf York’s Theatre, Лондон. Той е на английски език и ще бъде излъчен със субтитри на български.

Спектакълът е отличен с награда "Оливие" 2024 за най-добра адаптация. Носител е и на приза на WhatsOnStage 2024 в същата категория.

В дигиталното издание на фестивала "Варненско лято" е предвидено излъчване на видео запис на зрелищния спектакъл "Двойното непостоянство", който режисьорът Галин Стоев създава за Градския театър в Тулуза. Видеото ще е със свободен достъп за гледане на територията на България от 19 часа на 3 юни до 19 часа на 6 юни, на viafest.org.

Премиерата на "Двойното непостоянство" е през 2019 г. В спектакъла Галин Стоев предлага съвременен прочит на класическата комедия на Пиер дьо Мариво от 1723 г., съотнесен към дискусионните теми на днешното време.

"Арлекин и Силвия непоклатимо се обичат и това е доста голям проблем за влюбения в Силвия Принц. Той не може да си позволи насила да раздели двойката. Но има форми на насилие, които могат да бъдат коварно нежни …"

Режисьорът Галин Стоев разглежда връзката на влюбените като своеобразна „опитна мишка“, върху която се експериментира, докато онези, които ръководят лабораторията, постигнат желаните резултати. Кое е истина и кое не, щом като истинската любов, тази, която е „най-искреното“ и „естествено“ чувство, може да попадне в капан?

Спектакълът има номинации за наградата на френските театрални критици 2020 г. за спектакъл на годината, за сценография (Албан Хо Ван), за театрално откритие (за изпълненията на Мод Грипон и Тибо Прижон) и за най-добра актриса (Мелоди Ричард).

В дигиталното издание на фестивала "Варненско лято" той ще бъде излъчен на френски език, със субтитри на български.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна