Мобилно меню

Константин Соколов получи АСКЕЕР за главна мъжка роля

Актьорът от трупата на Варненския драматичен театър е отличен за образа на Петър в "Ботушът"
Константин Соколов получи АСКЕЕР за главна мъжка роля

В празничния 24 май за 33 път бяха връчени театралните награди АСКЕЕР. Призът за главна мъжка роля беше присъден на актьора от варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Константин Соколов. Той беше отличен за образа на Петър в "Ботушът" с режисьор Стоян Радев Ге.К. Припомняме, че спектакълът по текст на Лило Петров получи и награда Икар за драматургичен текст. Премиерата на "Ботушът" беше през пролетта на 2023 година. Спектакълът разказва за времето след 40-те години на миналия век у нас и за убийствата, без съд и присъда, извършвани в този период. 

Още един актьор от "Ботушът" беше номиниран за АСКЕЕР, но Недялко Стефанов не получи отличието за поддържаща мъжка роля. Призът в тази категория отиде при Иван Николов за ролите на Леонардо, Игор и Издателят в "Петрови в грипа и около него" по Алексей Салников, реж. Боян Крачолов, Народен театър "Иван Вазов" и ролята на Николай Иванович в "ПЛАТОНoff" от А. П. Чехов, реж.Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато". 

Отличието за главна женска роля заслужи Мария Стефанова за Розовата дама в "Оскар И Розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит, реж. Стефан Спасов,  Театър 199 "Валентин Стойчев". Приза за поддържаща женска роля беше връчен на Маргита Гошева за ролята на Пития в "Едип и пророците" по Софокъл, реж. Диана Добрева, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив. 

За най-добър спектакъл беше обявен „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева, Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора.

Отличието за моноспектакъл беше присъдено на "PRIMA FACIE" от Сузи Милър, консултант Светлана Янчева, сценография и костюми Ванина Цандева, с участието на Елена Телбис – продуцент: БАЗА Х. "PRIMA FACIE" e част от програмата и на тазгодишния фестивал "Варненско лято", който е едно от най-очакваните театрални събития в морската столица. Зрителите във Варна ще имат възможност да гледат отличения моноспектакъл на Елена Телбис на 4 и 5 юни, от 20 часа, в Градската художествена галерия "Борис Георгиев"

АСКЕЕР за режисура получи Веселка Кунчева за "Преображението" от Франц Кафка, Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград. Наградата за драматургия беше присъдена на Борис Кръстев за "Кулата", Театър 199 "Валентин Стойчев". Отличието за сценография заслужи Мариета Голомехова за "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър "Рачо Стоянов" – Габрово и за "Преображението" от Франц Кафка, Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.

Приз за костюмография получи Елена Нацариду за "Крали Марко – последната балканска легенда" от Владимир Левчев, реж. Анастасия Събева, Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе. АСКЕЕР за театрална музика беше присъден на Емилиян Гацов – Елби за "Игри в задния двор" от Една Мазия, реж. Николай Поляков, Театър "София". 

Отличието за изгряваща звезда отиде при Сдружение "Шум и Бяс" за "Кино "Лента" от Мария Страшилова, Кино "Влайкова". 

Фондация "А'Аскеер" удости с почетен АСКЕЕР за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство актрисата Мимоза Базова. АСКЕЕР за цялостен принос към театралното изкуство беше присъден на актьора Руси Чанев

От Фондация "А'Аскеер" изтъкват, че наградите АСКЕЕР са единствени по рода си, които се дават "от артисти – за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 33-годишната си история фондация „А‘Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли, а за настоящата церемония са включени представления, чиято премиера е била в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 година. Отличията са инициатива на театър "Българска армия" и според регламента в номинациите не се включват произведения на театъра. Носителите на наградите са излъчени след обсъждане и тайно гласуване на членовете на фондация "А'Аскеер". 

2024 © Варна е / снимки: Театър 199, БНР, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Драматичен Театър "Рачо Стоянов

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest