Мобилно меню

Най-награждаваният театрален спектакъл на 2023-та, "Орфей" гостува на "Варненско лято"

31-вото издание на фестивала ще се проведе по традиция от 1 до 10 юни
Най-награждаваният театрален спектакъл на 2023-та, "Орфей" гостува на "Варненско лято"

Двадесет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени по време на 31-вия Международен театрален фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 1 до 10 юни. Едно от най-очакваните културни събития в морската столица ще бъде открито с "Представление и половина" на театър "Българска армия" - на 1 юни от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър. С представлението си режисьорът Стоян Радев изразява своето преклонение към Федерико Фелини по повод 60-годишнината от излизането на емблематичния филм "Осем и половина". Музикално-театралният спектакъл "Представление и половина" е по текстове на действащите лица – всички 14 актриси от трупата на театъра "Българска армия".

"След края на поредното представление актрисите остават в театъра. Те не искат да напускат сцената и на нея нахлува техният живот. Представлението ни разхожда из техни преживявания и размисли. Те отвеждат в свят, наречен "реалност", както и в онази половина, наречена душа, талант и вдъхновение."

"Представление и половина" се случва като празнична церемония, в която актрисите разказват лични истории, забавни анекдоти, танцуват и пеят известни музикални хитове, за да ни накара да възприемем по различен начин както сцената, така и живота и връзката между тях.

Най-награждаваният театрален спектакъл за 2023-та "Орфей" на Ириней Лоренци е един от основните акценти в програмата на 31-вото издание на "Варненско лято". Представлението ще е на 5 юни от 19:30 часа, на Основна сцена на Драматичния театър. "Орфей" спечели награда "Икар" за най-добро представление и за режисура, както и отличието на публиката, а Деян Донков беше номиниран за водеща мъжка роля. В спектакъла участват още Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Валентин Ганев, Ненчо Костов, Биляна Петринска и др. Спектакълът е откроен от театралната критика като най-значимото събитие на българската сцена през настоящия сезон.

За своя авторски спектакъл отличеният с престижната Европейска театрална награда "Нови театрални реалности" режисьор Ириней Лоренци отново се обръща към произведение от античността, като избира мита за Орфей и неговата красива съпруга Евридика, която умира в деня на тяхната сватба, ухапана от змия. Изпълнен със скръб, Орфей се спуска в подземния свят, решен да я върне обратно сред живите. И тук Йерней Лоренци проявява своето майсторство да преведе на съвременен език мит от древността и да го свърже директно с чувствителността на съвременния човек.

В програмата на "Варненско лято" ще бъдат представени и два спектакъла на хитовия режисьор Стайко Мурджев. На 3 юни от 19:30 часа на Основна сцена може да се види съвременна версия на класиката на Шекспир "Укротяване на опърничавата", която Мурджев реализира за Драматичен театър - Пловдив, а ден по-късно в Градската художествена галерия от 20:30 часа ще се играе едно от най-новите представления на режисьора - "Дебело прасе", провокативният спектакъл е осъществен с Младежки театър "Николай Бинев".  

По игрив и изпълнен с хумор начин спектакълът "Укротяване на опърничавата" извежда като основна тема заредената със страст война между половете и търси нейното примиряване, като избира за арбитър любовта. В тази постановка режисьорът Стайко Мурджев демонстрира своя талант да работи с артистичен размах и да създава наелектризиращо сценично действие. Той пренася сюжета на пиесата върху цирков манеж, на който изпълнителите всеотдайно изпълняват всякакви номера на фокусници, акробати, жонгльори и дресьори. Така сцената се превръща в едно надреално пространство, в което постепенно всеки открива истинската си същност. Спектакълът "Укротяване на опърничавата" е носител на награда Икар през 2022-ра за Майсторско техническо осъществяване.

Представлението си "Дебелото прасе", режисьорът Стайко Мурджев изгражда по текст на американския драматург Нийл Лабют, определян като "хроникьор и анализатор на съвремието". Пиесата разказва историята на Том – млад професионалист от големия град, който бързо губи интерес към обичайните жени, с които излиза. Случайна среща в ресторант го отвежда в неочаквана и непозната любовна територия – Том се захласва по самоуверена библиотекарка с тегло „много над нормата“. Как Том ще се справи със социалния натиск, шушукането зад гърба, интригите в офиса, подигравателните погледи и какъв избор ще направи – ще се откаже от любовта под ударите на общественото мнение или ще застане срещу всички, оставайки с новата си приятелка, която колегите му наричат с нелицеприятното определение от заглавието? В ролите са  Анастасия Ингилизова, Койна Русева, Александър Хаджиангелов и Георги Гоцин.

Сред интересните заглавия в афиша на 31-ото издание на "Варненско лято" е и спектакълът "Дишай" на режисьора Марий Росен за Театрална работилница "Сфумато". Той ще бъде представен на 5 юни от 17:30 и от 20:30 часа на сцената на кукления театър във Варна. В ролите са двама от най-харесваните млади актьори на родната театрална сцена Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Написана през 2011 г. от британския драматург Дънкан Макмилан, "Дишай" е забавна и актуална пиеса за двойка, изправяща се пред големите дилеми в съвременния живот. Режисьорът Марий Росен освобождава сцената за наелектризиращата игра на Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Вместо декори и реквизит има игра на светлосенки, а действието следва ритъма и поезията на учестеното дишане, с което живеят тези герои на днешния ден.

Актуални теми са в основата и на представлението на режисьора Явор Гърдев "Това не го казвай", с участието на Теодора Духовникова и Захари Бахаров. Спектакълът е по хитовата пиеса на френската авторка Саломе Льолуш, номинирана за театралната награда "Молиер" 2022 за най-добра комедия и за най-добър автор.

Семейна двойка се оплита в мрежа от противоречия и безконечен спор, обхващащ широк диапазон от провокативни съвременни теми – от политиката и социалните мрежи до пластичната хирургия и семейните ценности. Докато усилено защитаваме свободата на словото, има неща, които вече не могат да бъдат казвани. Кой какво може да казва? Кога? При какви обстоятелства?

"Това не го казвай!" е безпощадна словесна битка с еротични обертонове, изиграна от двама актьори от висока класа. В програмата на "Варненско лято" спектакълът ще бъде представен на 4 юни от 20 часа, на Основна сцена.

Ценителите на театъра във Варна ще се насладят на представлението на Диана Добрева за Драматичен театър - Пловдив, "Коприна" по романа на Алехандро Барико. Спектакълът е на 7 юни от 19:30 часа на Основна сцена. Красивата и чувствена история пренася в 19-и век и разказва за една невъзможна любов, разделена между два континента.  Платоничната връзка между френския търговец на копринени буби Ерве и безименно момиче, живеещо в японско владение, разгръща метафората на пътя, свързващ различни цивилизации. Всеки от героите преживява някакъв вътрешен катаклизъм; всеки страда в тишина, която обгръща живота им. Красотата на любовта като голямата цел на човешкото пътуване през живота е основната тема на спектакъла на Диана Добрева. Представлението "Коприна" е първата българска постановка, включена в официалната селекция на световната Театрална олимпиада, която през 2023 г. се провежда в Унгария. Спектакълът е отличен с награда "Аскеер" през 2022-ра година за режисура, сценография (Мира Каланова) и костюми (Марина Райчинова).

На 8 и 9 юни, съответно от 19:30 и 20 часа, зрителите във Варна ще имат възможност да се запознаят със спектакъла на Ивайло Христов "Чест" за Театър 199. Представленията ще са в зала Европа на Фестивалния и конгресен център. В ролите са Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска. Написаната с хумор и изящество пиеса "Чест" на една от най-популярните австралийски авторки Джоана Мъри-Смит деликатно и смело изследва изпитанията, през които преминава едно семейство в ситуация, застрашаваща го от разпад. Постановката на Ивайло Христов създава на сцената поглъщащо интимна среда и откроява извънредността на ситуацията, извеждайки като основна тема човешката ранимост и загубата като житейско изпитание.

С пълната програма на 31-вото издание на театралния фестивал "Варненско лято" може да се запознаете ТУК.

Един от домакините на международния театрален фестивал "Варненско лято" - драматичният театър "Стоян Бъчваров" ще участва в програмата с две от най-новите си представления - "Ботушът" на 3 юни от 17:00 ч. и 20:30 ч. в The Center и "Юн Габриел Боркман" - на 6 юни от 19 часа на Основна сцена. Заглавието от репетроара на Държавния куклен театър във Варна, което по традиция ще бъде включено в програмата на МТФ "Варненско лято" на 1 юни е "Трите феи". Представлението ще е от 11 часа, на сцената на кукления театър.

Билети за спектаклите вече се продават на касата на Фестивалния и конгресен център, както и онлайн. От 15 май ще бъдат пуснати в продажба и на касите на Драматичния театър във Варна. Билети за някои събития от програмата може да бъдат закупени и в мрежата на eventim.bg. 

2023 © Варна е / снимки: Младежки театър Николай Бинев, Народен театър "Иван Вазов", Театрална работилница "Сфумато", Артвент, Драматичен театър Пловдив, Театър 199

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest