Мобилно меню

Военноморските сили отбелязаха 6 май

Празнични събития по повод Деня на храбростта имаше във Варна и Бургас
Военноморските сили отбелязаха 6 май

Празникът на Българската армия и Ден на храбростта - 6 май, беше отбелязан от Военноморските ни сили със специални събития във Варна и Бургас. Тържествено бяха издигнати флага на флота, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на всички кораби от ВМС.

На площад "Антон Новак" пред Фестивалния и конгресен център във Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили, представи пред жителите и гостите на морската столица новата хореография на своята запазена марка шоу-спектакъл "Вълни".

Както ВАРНА Е ви съобщи, днес Военноморският музей Ви очаква с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа (влизането е до 17:30 часа), където ще може да се разгледа изложбата “Светци – воини и покровители на бойното поле”.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в Катедралния храм

Заветното "Христос Воскресе!" носи надежда за спасение, то е извор на светлина и радост
Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в Катедралния храм

И тази година стотици варненци и гости на града се събраха в катедралния храм "Свето Успение Богородично", за да посрещнат най-светлото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. Пасхалната полунощница беше отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията, съобщава Радио Варна.

В първите минути на новия ден прозвуча и заветното "Христос Воскресе!", носещо надеждата за спасение и радост. 

Възкресение Христово е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

По-късно през деня Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика.

На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света, отбелязва Радио Варна.

В храма на богослужението присъстваха румънски и гръцки туристи, както и украински семейства, които пребивават в морската столица.

2024 © Варна е