Мобилно меню

Във Варна тържествено отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа

Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметника-мемориал на Осми приморски полк
Във Варна тържествено отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа
103

С военен ритуал и полагане на цветя и венци пред паметника-мемориал на Осми приморски полк във Варна започна честването на 9-ти май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. В знак на признателност пред паметта на героите венци бяха поднесени от кмета на Варна Иван Портних, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областния управител Марио Смърков, директора на ОД на МВР ст. комисар Атанас Михов, представители на районните администрации, граждани.

По-късно пред сградата на Община Варна по традиция бяха тържествено издигнати флаговете на Европейския съюз и на Република България под звуците на националния химн и на химна на обединена Европа.

По повод Деня на Европа и по случай 25-годишнината от създаването на Академичния танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ от 19 ч. в зала "Конгресна“ на Двореца на културата и спорта ще бъде изнесен концерт-спектакъл „Традиции в ритъм и творчество". Както ВАРНА Е вече ви информира, в него ще участват повече от 350 изпълнители от различни възрасти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет. Всички билети за концерта са разпродадени, съобщават от висшето учебно заведение.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна

Кметът Иван Портних изрази признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза
С многохилядно шествие отбелязахме 24 май във Варна
31

С многохилядно шествие беше отбелязан 24 май във Варна. В парада се включиха 125 делегации с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти.

Празникът започна с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 часа тържествено бе издигнато българското знаме, а слово произнесе кметът на Варна Иван Портних. 

"Честит празник на българската писменост и култура! 24-ти май е нашият най-светъл и необикновен български ден! Ден, в който се прекланяме пред силата на словото и на българските букви! Дълбок поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици! Признателност към българските учители, към всички, които са приели просветата, културата и науката за своя кауза! Успех на всички деца, ученици и студенти, тръгнали по пътя на знанието! 24 май е празник на всички светли умове!

Няма друг празник, който така да обединява българите. Затова, нека красиво и силно отново да звучи:

"Напред! Науката е слънце, което във душите грей!

Напред! Народността не пада, там, дето знаньето живей!"

Поздравления отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Празникът продължи с фолклорна композиция с участието на над 600 ученици и студенти, а в небето полетяха балони с българските букви и бели гълъби.

Веднага след това, под звуците на химна "Върви, народе възродени" започна пъстрото шествие, което премина по бул. "Мария Луиза" и продължи няколко часа. Организатори на събитието са дирекциите "Образование и младежки дейности" и "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна