Мобилно меню

Подкрепете вековния чинар от Аспарухово в конкурса "Европейско дърво на годината"

Гласуването продължава до края на февруари
Подкрепете вековния чинар от Аспарухово в конкурса "Европейско дърво на годината"
91

Гласуването за "Европейско дърво на годината" стартира на 1 февруари и ще продължи до края на месеца. Българският представител в конкурса е вековният чинар от варненския квартал Аспарухово, който спечели националната надпревара, както ВАРНА Е ви информира. За приза "Европейско дърво на годината" се борят 16 държави

"Моля, отново да дадем своя глас!", призовава в профила си в социалните мрежи кметът на варненския район Аспарухово Ивайло Маринов, на територията на който расте внушителното дърво.

Вековният чинар е най-старото дърво във Варна и един от символите на Аспарухово.

За участие в конкурса "Дърво с корен 2022" чинарът е номиниран от възпитаниците на училище "Петко Славейков" - Борис, Боян, Виктор, Даниел, Елица, Кристиян, Стасиян, Теодор и от техния учител Мария Стефанова. 

Вековното дърво вече е на повече от 1050 години, високо е 18 метра, а обиколката на ствола му е над 9 метра.  Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас.

Подкрете Вековния чинар от Аспарухово в конкурса "Европейско дърво на годината" ТУК!

2023 © Варна е

Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски

Станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден, призовават от Историческия парк
Прекрасни лилии разцъфтяха в езерото на Историческия парк край село Неофит Рилски
122

Нежни водни лилии изпъстриха езерото на Историческия парк край варненското село Неофит Рилски. Впечатляващата гледка на красивите цветя е още една причина много българи и чужденци да посещават атрактивния Исторически парк.

„Елате и вижте каква красота са създали обединените българи. Да сме българи е титла, с която трябва да се гордеем всеки ден. Да прославяме България и да бъдем достойни за нея. Ние от Исторически парк от много години работим за това и резултатът вече е налице“, призовават от Историческия парк.

„Елате и попийте от вдъхновението тук и почувствайте силата си. И разбира се, станете част от хората, които правят България по-красива с делата си всеки ден“, допълват те.

2023 © Варна е / снимки: Исторически парк Неофит Рилски