Мобилно меню

Българин е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света

Николай Тодоров – Ник ще се изправи срещу 11 конкуренти на 20 септември на Световната купа във Валенсия
Българин е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля. Николай Тодоров – Ник се впуска смело в световната надпревара и на 20 септември ще се изправи срещу още 11 претенденти за Световната купа във Валенсия, Испания.

World Paella Day Cup e кулинарно световно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие.

В полуфиналите, след национално гласуване, Ник Тодоров успя да се пребори с 44 кандидати от 25 страни. За този успех бяха важни, както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

Николай Тодоров – Ник е известен и като създател и идеолог на концепцията за алтернативен градски начин на живот и магазини "На Тъмно". Името му се свързва и с организирането на едни от най-мащабните кулинарни събития и фестивали в страната, сред които SPICE MUSIC FESTIVAL, HILLS OF ROCK, Фестивал на Рибата и Виното, STREET FOOD FESTIVAL и др.

Кулинарията е едно от хобитата му, а паелята е негова страст от години.

Първата му среща с ястието е преди 25 години и до момента е сготвил стотици паели на събития от всякакъв мащаб – фестивали, партита, демонстрации, работилници.

На финала на World Paella Day Cup Николай Тодоров ще трябва да представи своя авторска рецепта за паеля, по която вече работи.

Рецептата, която Ник разработва включва продукти, които може да се намерят само в България и на Балканския полуостров.

"Идеята ми е да покажем на Света местни продукти и подправки, които са част от кулинарното наследство на нашата страна. В комбинация с традиционните практики за приготвяне на паеля, които изследвам години наред, ще приготвя ястие, която ще бъде достойно за Световна титла!“, заяви колоритният варненец.

"Обичам да пътувам по Света, да опитвам локални ястия, храни и напитки. Испания е една от любимите ми дестинации, а Валенсия е един от градовете, които ме вдъхновяват истински", споделя още Ник.

Преди да отпътува за финалите в Испания от 17 до 21 септември, Николай Тодоров – Ник ще организира няколко демонстрации на живо в България. Те ще се проведат на 7 септември – Пловдив, Station Street Festival, на 8 септември – Бургас, Фестивал на Рибата и Виното и 15 септември – Варна, VARNA Street Food Park.

2024 © Варна е

От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие ще е на 31 май - събота, от 17 часа
От Варненския екопарк канят ценители на чаша вино в Розариума

Второ издание на специалното събитие "На чаша вино в Розариума" ще се проведе тази събота - 31 май, от 17 часа, в Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. Инициативата се организира съвместно с Черноморската регионална лозаро-винарска камара. 

Гостите на събитието ще имат възможност да дегустират бутикови вина, както и млечни и месни деликатеси от местни производители, както и да разгледат розариума на ботаническата градина - едно от най-известните места за изнесени ритуали в гр. Варна с

богата колекция от над 2500 рози от 80 сорта.

В програмата е включена и изложба постери на тема "Розата - кралицата на цветята". За доброто настроение на гостите и класата на събитието ще допринесе и специалното участие на класическо трио "Elegance"

Входът за инициативата "На чаша вино в Розариума" е 12 лева, а таксата за паркинг е 6 лева. От Екопарк-Варна напомнят, че входът е от ул. “Веселина Цанкова”. 

2025 © Варна е
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк
Още по темата: Рози Вино Варна Екопарк