Мобилно меню

Българин е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света

Николай Тодоров – Ник ще се изправи срещу 11 конкуренти на 20 септември на Световната купа във Валенсия
Българин е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля. Николай Тодоров – Ник се впуска смело в световната надпревара и на 20 септември ще се изправи срещу още 11 претенденти за Световната купа във Валенсия, Испания.

World Paella Day Cup e кулинарно световно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие.

В полуфиналите, след национално гласуване, Ник Тодоров успя да се пребори с 44 кандидати от 25 страни. За този успех бяха важни, както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

Николай Тодоров – Ник е известен и като създател и идеолог на концепцията за алтернативен градски начин на живот и магазини "На Тъмно". Името му се свързва и с организирането на едни от най-мащабните кулинарни събития и фестивали в страната, сред които SPICE MUSIC FESTIVAL, HILLS OF ROCK, Фестивал на Рибата и Виното, STREET FOOD FESTIVAL и др.

Кулинарията е едно от хобитата му, а паелята е негова страст от години.

Първата му среща с ястието е преди 25 години и до момента е сготвил стотици паели на събития от всякакъв мащаб – фестивали, партита, демонстрации, работилници.

На финала на World Paella Day Cup Николай Тодоров ще трябва да представи своя авторска рецепта за паеля, по която вече работи.

Рецептата, която Ник разработва включва продукти, които може да се намерят само в България и на Балканския полуостров.

"Идеята ми е да покажем на Света местни продукти и подправки, които са част от кулинарното наследство на нашата страна. В комбинация с традиционните практики за приготвяне на паеля, които изследвам години наред, ще приготвя ястие, която ще бъде достойно за Световна титла!“, заяви колоритният варненец.

"Обичам да пътувам по Света, да опитвам локални ястия, храни и напитки. Испания е една от любимите ми дестинации, а Валенсия е един от градовете, които ме вдъхновяват истински", споделя още Ник.

Преди да отпътува за финалите в Испания от 17 до 21 септември, Николай Тодоров – Ник ще организира няколко демонстрации на живо в България. Те ще се проведат на 7 септември – Пловдив, Station Street Festival, на 8 септември – Бургас, Фестивал на Рибата и Виното и 15 септември – Варна, VARNA Street Food Park.

2024 © Варна е

Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Аерогарата в морската столица е първата в Европа с напълно оборудвана отворена външна гейт зона, подчерта директорът на летището Димитър Костадинов, който представи "Гейт Гардън"
Откриха обновената външна зона на Летище Варна

Официално беше открита новата външна зона "Гейт Гардън" и нововъведенията на Терминал 2 на Летище Варна

"Гейт Гардън" бе представен от директора на аерогарата Димитър Костадинов като уникален проект поради факта, че

Летище Варна е първото в Европа, което има напълно оборудвана отворена външна гейт зона.

Според ръководството новостите ще осигурят на Летището 40% по-голям капацитет, благодарение на допълнителните 2000 кв. м площ, които гарантират гъвкавост в разпределението на потоците "Шенген", "Не-Шенген" и предоставят над 15 варианта на комбинации за групиране на пътникопотоците. 

Според калкулациите при подготовката на проекта тоталният капацитет на Терминал 2, с включен "Гейт Гардън", ще достигне над 3,5 млн. пътници. За създаването на новото пространство са изразходени над 120 000 часа човешки труд, вложени са 900 куб. бетон, над 70 тона метални конструкции, снабдено е с напълно оборудвани гейт системи за бординг процесите на летище Варна. Дейностите включват и голяма реконструкция във вътрешността на основния терминал, изразяваща се в реорганизация на вътрешните пространства, нови санитарни помещения и коридори, разширени зони за паспортно-визов контрол и др. Според прогнозите, използваемостта на "Гейт Гардън" ще надхвърля 70% включително и в периферията на активния сезон.

2025 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна