Мобилно меню

Майка намушка служителка в детска градина във Владиславово

Пострадалата жена е в добро общо състояние
Майка намушка служителка в детска градина във Владиславово

За инцидент в детска градина в кв. „Владислав Варненчик“ е съобщено в община Варна. Той е настъпил около 11 часа днес, когато майка с агресивно поведение е нахлула, преодолявайки въведения пропускателен режим. Тя е нанесла лека прорезна рана на служителка от детската градината. 

Незабавно е отправен сигнал към МВР и Спешна помощ. Медиците са прегледали и отвели пострадалата служителка в медицински център. Жената е в добро общо състояние с повърхностна прорезна рана. Директорът на градината е уведомил Агенцията за закрила на детето, които ще посетят на място семейството. 

В детската градина има въведен пропускателен режим за родителите, който е съгласно учебните занимания – сутрин при водене и късен следобед при вземането на децата, съобщава директорът на градината, като посочва, че майката не за първи път демонстрира агресивно поведение, но за първи път стига до физическа саморазправа със служител. Днес тя е имала уговорка да вземе детето си по-рано от занятия.

В детската градина нормалният работен процес не е преустановяван днес, въпреки инцидента. По случая е назначена проверка от заместник-кмета по образованието Павел Попов, включително и за обстоятелствата, поради които се е стигнало до инцидента. 

Децата не са били свидетели на деянието на агресивната майка. Служителят на градината е в добро общо състояние, без опасност за живота", уточни директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна по повод инцидента. За случая е уведомен и бащата на детето, тъй като родителите са разделени, и той ще поеме грижата за детето във времето, в което майката е задържана.

Инцидентът е станал внезапно и служителят не е провокирал агресия от страна на майката, уточни Христова. Той е породил уплаха сред персонала на градината. Поради тази причина са изпратени психолози от Центъра за психологична подкрепа към Община Варна, които ще окажат необходимата помощ, каза още Христова.

Тя изтъкна, че все още няма ясна нормативна уредба, която да урежда въпроса с пропускателния режим на външни лица до детските градини във Варна, върху което е поставен акцент по време на проведеното заседание с директорите на детски градини, за което ВАРНА Е ви информира.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

Те са в 32 общински детски градини, а системата за прием отваря на 25 юни
За трето класиране: 289 са свободните места в детските градини във Варна

 

289 свободни места са обявени за трето класиране в общинските детски градини. След анализ на данните от първите две класирания, както и възможностите на физическата среда в образователните институции и предвид социалната функция на детските градини, родителите ще имат възможност да подадат заявления за 289 места в 32 детски градини, от които 156 нови.

Така общият брой места в общинските детски градини ще достигне 2387.

Системата за прием отваря днес – 25 юни. В район "Приморски", където необходимостта е най-голяма, е разкрита нова група в ДГ "Дружба". Увеличен е броят на децата в група и в някои от градините в район "Одесос" и "Аспарухово", както и в ДГ "Иглика" във Виница. Желанието на родителите да запишат децата в най-близката детска градина по местоживеене води до неравномерното натоварване на групите и неравномерното използване на базата, например: в район "Аспарухово", в ДГ "Горска приказка" остават 18 свободни места, в район "Владислав Варненчик", в ДГ "Пламъче" – 39 свободни места, във филиала на ДГ "Теменужка" – 15 свободни места. Свободни места има и в населените места Звездица, Тополи, Константиново и Каменар.

Родителите, които желаят да се възползват от възможностите на "Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места" могат да кандидатстват за компенсация след приключване на третото класиране, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

2024 © Варна е