Мобилно меню

3187 ще са първокласниците във Варна

Текущи ремонти са извършени през лятото в 23 общински училища и 17 детски градини
3187 ще са първокласниците във Варна

На 15 септември 3187 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг. През учебната 2023/2024 година те ще се обучават в сформираните 132 паралелки в общо 48 училища, от които 37 общински, 2 държавни и 8 частни и 1 чуждестранно, съобщиха от дирекция “Образование и младежки дейности” към Община Варна.

През летните месеци бяха извършени текущи ремонти в 23 общински училища и 17 детски градини. Строително ремонтни дейности в училищата, които са приключили, включваха боядисване на класни стаи, коридори, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази и други. Такива са извършени в ІІІ ОУ "А. Кънчев", ОУ "Захари Стоянов", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Св. Кл. Охридски", ОУ "П. Р. Славейков", ОУ "Стоян Михайловски", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Христо Смирненски", СУ "Димчо Дебелянов", ІІ СУ Неофит Бозвели, III ПМГ "Акад. М. Попов", ІV ЕГ "Фредерик Жолио - Кюри" и други.

Завършени са и ремонтите в 14 детски градини, които включваха обновяване на вътрешните помещения - занимални, спални, коридори, детски площадки и др. В три градини - ДГ 42 "Българче", ДГ „Слънчо“ – филиали „Патриарх Евтимий“ и „Яне Сандански“ и ДГ 17 "Д-р Петър Берон" довършителните дейности ще приключат до края на месец септември. Създадена е организация за посещението на децата, с която родителите са запознати на родителските срещи.

Продължават дейностите по изграждане на пристройката в 7 СУ „Найден Геров“.

В ПГГСД „Н. Хайтов“ предстои ремонт на три спортни площадки.

За три училищата - ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Йордан Йовков“ е осигурено финансиране за обновяване на сградния фонд и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, но ремонтните дейности предстоят след приключване на обществените поръчки.

През новата учебна година в общинските училища и детски градини ще работят 114 здравни кабинета.

2023 © Варна е

Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Според директора Ивелина Петкова ремонтните дейности няма да попречат на провеждане на учебните занятия
Ремонт на СУ "Неофит Бозвели" планира община Варна

Оглед на материалната база на училища, в които от години не е правен основен ремонт, стартираха експерти от община Варна. Целта е Общината да има необходимата проектна готовност за финансиране по различни европейски и национални програми, които предстоят.

В първия ден от лятната ваканция заместник-кметът по образованието Павел Попов, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Антоанета Хинева и началникът на отдел "Образование" Елена Кенарова посетиха Средно училище "Неофит Бозвели" в район „Младост“. Директорът Ивелина Петкова ги запозна с настоящото състояние на материалната база.

Училището е открито през 1981 година и оттогава основен ремонт не е правен.

Със средства от родители са освежени занималните на подготвителните групи. През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има нужда от ремонт, санитарните помещения в едното крило – също, както и покривът, на места - дограмата, а обзавеждането трябва да се подмени, разказа директорът на училището Ивелина Петкова. Физкултурният салон е също със сериозни течове по тавана, а столовата не може да се използва.

Общината мобилизира ресурс да се подготви ремонт на сградата на училището и постигане на безопасната ѝ експлоатация, в това число въвеждане на мерки за енергийна ефективност, достъпност и благоустрояване на дворни пространства и др.

По думите на директора Ивелина Петкова училището може да организира учебния процес така, че евентуален ремонт да не попречи на провеждането на занятията. В СУ "Неофит Бозвели" учат деца от 1 до 12 клас в общо 34 паралелки в едносменен режим на обучение. Общият брой на служителите е 93, а на децата и учениците - 776, като броят им спрямо 2022/2023 год. бележи увеличение с 80 ученици.

2024 © Варна е