Мобилно меню

3187 ще са първокласниците във Варна

Текущи ремонти са извършени през лятото в 23 общински училища и 17 детски градини
3187 ще са първокласниците във Варна

На 15 септември 3187 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг. През учебната 2023/2024 година те ще се обучават в сформираните 132 паралелки в общо 48 училища, от които 37 общински, 2 държавни и 8 частни и 1 чуждестранно, съобщиха от дирекция “Образование и младежки дейности” към Община Варна.

През летните месеци бяха извършени текущи ремонти в 23 общински училища и 17 детски градини. Строително ремонтни дейности в училищата, които са приключили, включваха боядисване на класни стаи, коридори, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази и други. Такива са извършени в ІІІ ОУ "А. Кънчев", ОУ "Захари Стоянов", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Св. Кл. Охридски", ОУ "П. Р. Славейков", ОУ "Стоян Михайловски", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Христо Смирненски", СУ "Димчо Дебелянов", ІІ СУ Неофит Бозвели, III ПМГ "Акад. М. Попов", ІV ЕГ "Фредерик Жолио - Кюри" и други.

Завършени са и ремонтите в 14 детски градини, които включваха обновяване на вътрешните помещения - занимални, спални, коридори, детски площадки и др. В три градини - ДГ 42 "Българче", ДГ „Слънчо“ – филиали „Патриарх Евтимий“ и „Яне Сандански“ и ДГ 17 "Д-р Петър Берон" довършителните дейности ще приключат до края на месец септември. Създадена е организация за посещението на децата, с която родителите са запознати на родителските срещи.

Продължават дейностите по изграждане на пристройката в 7 СУ „Найден Геров“.

В ПГГСД „Н. Хайтов“ предстои ремонт на три спортни площадки.

За три училищата - ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Йордан Йовков“ е осигурено финансиране за обновяване на сградния фонд и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, но ремонтните дейности предстоят след приключване на обществените поръчки.

През новата учебна година в общинските училища и детски градини ще работят 114 здравни кабинета.

2023 © Варна е

Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година, а записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни
Електронният прием в първи клас започва на 15 май

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май.

3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата учебна 2024/2025 година.

Първото класиране ще бъде обявено до 17:00 часа на 30 май 2024 година. Записването на приетите деца ще става в периода 31 май – 5 юни.

На електронната платформа са публикувани: система от правила за електронен прием в първи клас; график на дейностите; информация за училищата, разпределени по административни райони; информация за адресите, включени в прилежащия район на всяко училище. Поместени са и обявените от училището свободни места. В рубриката „Често задавани въпроси“ родителите могат да се ориентират за правилата за кандидатстване и записване, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

От там информират още, че е осигурена техническа възможност чуждестранните граждани да подават заявление за прием на децата си в първи клас директно онлайн на платформата за прием.

Ако при опит за регистрация системата изписва, че няма данни за детето, подаването на заявление се случва на място в Община Варна на адрес бул. „Осми Приморски полк“ №43, ет. 11, стая 1111 в рамките на графика за прием. Работното време е от понеделник до петък от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа.

При възникнали въпроси или неясноти родителите могат да се свързват с експерти от дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел. 052/ 820 267.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна