Мобилно меню

Синдикалист: Подкрепата на община Варна към работещите в сферата на образованието е пример за другите градове

Експерти се обединиха около становището, че са необходими промени в закона за предучилищното и училищно образование и актуализация на учебните планове, за да са адекватни на нуждите на пазара на труда
Синдикалист: Подкрепата на община Варна към работещите в сферата на образованието е пример за другите градове
52

При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на предучилищното и училищното образование, която бе организирана от Синдиката на българските учители, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", със съдействието на Община Варна, с участието на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в периода 2017-2021 г.  и кмета на Варна Иван Портних. В нея се включиха учители и директори на училища и детски градини, педагогически съветници.

Преди промени в законодателството трябва да има цялостно обследване в него, посочи председателят на синдикат „Образование“ Галина Димитрова.  Веселин Рашев от Синдиката на българските учители, благодари за доброто сътрудничество с Община Варна в лицето на кмета Иван Портних и на директора на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова. "Колективните трудови договори в сферата на образованието, които подписваме във Варна, са пример за останалите градове. Вярвам, че подкрепата за учителите, която получаваме от местната власт, ще продължи", заяви Веселин Рашев.

Участниците в срещата се обединиха около идеята за необходимостта от промяна на закона за предучилищното и училищно образование. Красимир Вълчев заяви, че от приемането му са минали 6 години, което е достатъчно дълъг период, за да се видят проблемите. Той допълни, че е най-важното какво ще учат децата, които ще са на пазара на труда през 2060-2070 година. Според него учебните програми трябва да бъдат с по-малко понятия и фактология. Намаляване на административната тежест на учителите също е задача, по която трябва да се работи.

"Необходими са две-три програми за детските градини, такива за оправяне на училищните дворове и изграждане на поне 2 спортни площадки в тях, за нови и модерно обзаведени кабинети, за осигуряване на достъпна архитектурна среда в образованието, но всичко това изисква средства", смята бившият образователен министър.

2023 © Варна е

Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Предстои втори етап на класирането за първи клас
Над 90% от първокласниците във Варна са приети по първо желание
85

 

91% или 2607 първокласници са приети по първо желание при класирането в общинските училища за предстоящата учебна 2023-2024 година във Варна.

6% (169 деца) влизат по второ желание, а 3% (97 деца) са приети по трето и следващо желание. Днес приключи първият етап от приема. От подадените 3021 заявления за 3179 свободни места, са класирани 2873 деца, включително и 60 близнаци.

Въпреки че през тази година са подадени 234 заявления повече в сравнение с миналата година, след първо класиране остават незаети 306 места, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Родителите трябва да потвърдят приема на място в съответното училище, като датите за записване са от 1-ви до 6-ти юни в работното време на училищата. Некласирани остават 7% или 208 от подадените заявления, от тях с адрес в района на училището са 64 деца, като 56 от тях са с по-малко от 1 година уседналост на адреса в прилежащия на училището район. В останалите 144 некласирани заявления са посочени училища, за които бъдещите първокласници кандидатстват без адресна регистрация в прилежащия район за съответното училище, уточняват от ресорната дирекция.

Предстои втори етап на класирането за първокласници. В електронната платформа за прием www.school.uslugi.iо ще бъдат обявени и свободните места, подаването на заявления започва на 8 юни 2023 година. Родителите могат да кандидатстват само за училища, за които има обявени свободни места. В случай, че имат необходимост от техническо съдействие за работа с платформата, могат да посетят на място училището, което желаят, и да подадат заявление като първо желание.

Повече информация може да се получи от служител от отдел "Образование" на тел. 052/ 820 267.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна