Мобилно меню

Ученици строиха мостове от спагети в традиционно състезание, организирано от Варненския свободен университет

Ето кои са победителите
Ученици строиха мостове от спагети в традиционно състезание, организирано от Варненския свободен университет

Завърши IX Национално състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering". Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". 

Ето и кои са победителите в тазгодишната надпревара: I-во място е за отбор "Бумеранг" при ПГДС "Цар Иван Асен II", гр. Хасково. II-ро място заема отбора "Три Аса" от ПГСАГ "Кольо Фичето", гр. Бургас. III-то място е за отбор "Spaghetti Stroy" от ПГСАГ "Васил Левски", гр. Варна. Наградата на Камарата на инженерите в България (КИИП), получи отбор "Тройка белот" от гр. София. Камарата на строителите в България (КСБ) отличи отбор "Twelve B" от гр. Пловдив, а студентката от III курс,  специалност "Строителство на сгради и съоръжения" на ВСУ "Черноризец Храбър" Ана Димова, консултант на отбор "Боляри", получи наградата на инж. Илиян Костадинов от AMATA&Co. Грамоти за участие получиха всички състезатели в деветото издание на "Varna Spaghetti Engineering", както и техните консултанти. Най-малките участници също получиха подаръци за показаните умения в изграждането на мостове.

В деветото издание на традиционната надпревара се включиха 11 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Варна беше представена от три отбора, по два бяха тимовете от София и Бургас, а Велико Търново, Пловдив, Шумен бяха с по един. За първи път в състезанието се включи и отбор от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково, който спечели надпреварата. Всеки от отборите имаше за ментор студент в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет. 11-те възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“ от трети и четвърти курс помогнаха на отборите да се представят по най-добрия начин в състезанието.

Отборите мериха знания и сили в създаването на отваряеми мостове, като този път задачата им беше допълнително усложнена, тъй като участниците не знаеха предварително какво е зададеното разстояние между устоите на моста. Отборите трябваше да съобразят конструкцията на място. На състезателните групи бяха предоставени: подложка за мостове с фиксирани устои, полипропиленови муфи и въже, с които да направят система за отваряне на съоръжението, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и три часа за създаване на макет.

Според регламента на състезанието отварянето на моста трябва да става чрез въжето, а конструкцията - изпитана с тежести. За победител беше определен мостът, който понесе най-голям товар или остане неразрушен след натоварването. Журито оцени състезателите по три критерия: носимоспособност, икономичност на използваните материали и атрактивност. Специална тежест беше дадена и на презентацията на отборите пред журито и публиката. 

В състава на журито влязоха представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите в България, Камара на архитектите в България, проектантската компания Amata&Co и представители на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Националното състезание "Varna Spaghetti Engineering" е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя. Екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“.

2023 © Варна е / снимки: ВСУ - Варна

Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която единствена завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“
Дипломираха се фармацевтите от Випуск 2023 на Медицински университет - Варна

68 абсолвенти от специалност „Фармация“ и от първия випуск на магистърската програма „Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ към Факултета по фармация се дипломираха на тържествена церемония, състояла се на 17 февруари във Фестивален и конгресен център – Варна. Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев поздрави абсолвентите с думите:

„С полагането на Галеновата клетва днес Вие се задължавате да упражнявате добросъвестно фармацевтичната професия и да работите в полза на здравето и живота на хората. Усъвършенствайте и надграждайте своите умения ежедневно. Стремете се към високи стандарти. Отстоявайте себе си и никога не се отказвайте от правото си да вземате решения според собствените си принципи“.

От името на дипломантите първенецът на випуска Надежда Нефедова се обърна към академичното ръководство и преподавателите с думите:

„Благодарим Ви за усилията, подкрепата, мотивацията и всеотдайността. Искрено вярвам, че всеки един от нас с труд и упорство ще успее да се реализира професионално и ще бъде важна част от гилдията“.

Отличниците от специалност „Фармация“ получиха парична награда от Ректора.  Първенецът на випуска бе удостоен с награда от кмета на Община Варна и с плакет от Българския фармацевтичен съюз. Сред наградите за абсолвентите бяха сертификати за освобождаване от членски внос за една година, подаръци от Българския фармацевтичен съюз и от Районна фармацевтична колегия - Варна.

На тържественото събитие Деканът на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов връчи почетни отличия за принос в развитието на Факултета и за високи постижения в обучението на студенти, специализанти и докторанти. С плакети бяха удостоени проф. Бистра Калчева от Катедра „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“, проф. Добри Иванов от Катедра „Биология“ и проф. Любомир Македонски от Катедра „Химия“.

Абсолвентите от Випуск 2023 връчиха и наградата „Любим преподавател“. С нея бяха отличени доц. Илиян Колев от Катедра „Фармацевтична химия“  и гл. ас. Иво  Куманов от Катедра „Организация и икономика на фармацията“. Магистър-фармацевтите Цвета Стоева и Елина Андонова получиха приз от Студентски съвет към МУ-Варна за активна студентска дейност за периода 2018 – 2023 година. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър МУ - Варна