Мобилно меню

Ученици строиха мостове от спагети в традиционно състезание, организирано от Варненския свободен университет

Ето кои са победителите
Ученици строиха мостове от спагети в традиционно състезание, организирано от Варненския свободен университет

Завърши IX Национално състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering". Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". 

Ето и кои са победителите в тазгодишната надпревара: I-во място е за отбор "Бумеранг" при ПГДС "Цар Иван Асен II", гр. Хасково. II-ро място заема отбора "Три Аса" от ПГСАГ "Кольо Фичето", гр. Бургас. III-то място е за отбор "Spaghetti Stroy" от ПГСАГ "Васил Левски", гр. Варна. Наградата на Камарата на инженерите в България (КИИП), получи отбор "Тройка белот" от гр. София. Камарата на строителите в България (КСБ) отличи отбор "Twelve B" от гр. Пловдив, а студентката от III курс,  специалност "Строителство на сгради и съоръжения" на ВСУ "Черноризец Храбър" Ана Димова, консултант на отбор "Боляри", получи наградата на инж. Илиян Костадинов от AMATA&Co. Грамоти за участие получиха всички състезатели в деветото издание на "Varna Spaghetti Engineering", както и техните консултанти. Най-малките участници също получиха подаръци за показаните умения в изграждането на мостове.

В деветото издание на традиционната надпревара се включиха 11 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Варна беше представена от три отбора, по два бяха тимовете от София и Бургас, а Велико Търново, Пловдив, Шумен бяха с по един. За първи път в състезанието се включи и отбор от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково, който спечели надпреварата. Всеки от отборите имаше за ментор студент в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет. 11-те възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“ от трети и четвърти курс помогнаха на отборите да се представят по най-добрия начин в състезанието.

Отборите мериха знания и сили в създаването на отваряеми мостове, като този път задачата им беше допълнително усложнена, тъй като участниците не знаеха предварително какво е зададеното разстояние между устоите на моста. Отборите трябваше да съобразят конструкцията на място. На състезателните групи бяха предоставени: подложка за мостове с фиксирани устои, полипропиленови муфи и въже, с които да направят система за отваряне на съоръжението, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и три часа за създаване на макет.

Според регламента на състезанието отварянето на моста трябва да става чрез въжето, а конструкцията - изпитана с тежести. За победител беше определен мостът, който понесе най-голям товар или остане неразрушен след натоварването. Журито оцени състезателите по три критерия: носимоспособност, икономичност на използваните материали и атрактивност. Специална тежест беше дадена и на презентацията на отборите пред журито и публиката. 

В състава на журито влязоха представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите в България, Камара на архитектите в България, проектантската компания Amata&Co и представители на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Националното състезание "Varna Spaghetti Engineering" е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя. Екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“.

2023 © Варна е / снимки: ВСУ - Варна

Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета
Във Варненския свободен университет отбелязаха Международния олимпийски ден

В навечерието на Олимпийските игри в Париж и Деня на българския олимпиец, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в отбелязването на Международния олимпийски ден - 23 юни, по покана на Българския олимпийски комитет.

Студентите участваха в различни състезания и спортни инициативи, които се проведоха в спортната зала и парка на университета. В мини турнира се включи университетският отбор по футбол, проведоха се игри по баскетбол, бадминтон, бокс, бойни спортове и щафети. Участваха възпитаници на специалностите "Право", "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Психология", "Международен бизнес" и "Хореография".

Виктори Акачи от Нигерия, който се обучава в специалност "Международен бизнес на английски език", демонстрира блестящи боксови и футболни умения и вече е част от представителния отбор на университета.

Участието на студенти и преподаватели от ВСУ "Черноризец Храбър" в отбелязването на Международния олимпийски ден подчертава важността на спорта в университетската общност, насърчава физическата активност, изгражда екипен дух и обединява студентите. Участниците в събитието получиха грамоти от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижкия университет "Сорбоната" се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

Тази година посланието на президента на МОК Томас Бах гласи:

"Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира!"

2024 © Варна е