Мобилно меню

Кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт организират тази събота в центъра на Варна

Първото по рода си съоръжение у нас е закупено със средства от благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам"
Кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт организират тази събота в центъра на Варна

Тази събота в центъра на Варна организират кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт, закупен със средства, събрани от благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам". Събитието ще е от 10 до 16 часа в района на Севастопол. Както ВАРНА Е ви информира, първият в България мобилен пункт за кръводаряване бе дарен на Районен Център по Трансфузионна хематология - Варна от организаторите на благородната инициатива "Аз Вярвам и Помагам", чиято цел е да подпомага здравеопазването в региона.

По време на събитието тази събота, в района на Севастопол, ще бъде организиран и Благотворителен базар "Аз Вярвам и Помагам", от който може да бъдат закупени продукти и артикули с кауза. Средствата ще бъдат насочени към изпълнението на останалите цели от обявената "КАУЗА ПОЛОВИН МИЛИОН". След закупуването на мобилния пункт за кръводаряване, който беше цел номер едно в списъка, средства се събират за втора детска и неонатална линейка, както и медицинска апаратура и оборудване за отделението по Детска хирургия  в МБАЛ "Св. Анна - Варна", където се оперират и лекуват хиляди бебета и деца до 18 години.

Екипът на Сдружение "Аз Вярвам и Помагам" се насочват към поредната си инициатива тази събота, след успешната организация на деветото поредно мащабно събитие за събиране на капачки и стотинки, което се проведе на 30 септември, пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично", по време на което бяха събрани рекордните 18 587 лв. от кутията за дарения, както и 24 000 кг пластмасови капачки, което в парични средства се равнява на 18 000 лв.

2023 © Варна е

"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени", имаше за цел да предложи начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности
"Светът на щастливото детство" обсъдиха украински жени лидери на форум край Варна

Мащабен украински женски форум се проведе на 1 и 2 юни в курорта Златни пясъци край Варна. Събитието, организирано от международната инициатива "Обединени жени" в чест на Международния ден на детето, беше под наслов "Светът на щастливото детство". В него се включиха повече от 300 жени лидери от 15 страни, включително Украйна. Те обсъдиха предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, образованието, здравеопазването и социалната защита на децата, които действат в съвременния свят и си поставиха за цел да предложат начини за осигуряване на безопасна и подкрепяща среда за всички деца, независимо от техния социален статус, етническа принадлежност или физически възможности.

Анастасия Петренко, основател на инициативата "Обединени жени" и носител на номинацията "Доброволец на годината" от 2014 до 2022 г., се обърна към участниците в събитието с думите:

"Всяко дете заслужава щастие и безопасност. Нашият форум е насочен към създаване на условия за обединяване на усилията за доброто по-добро бъдеще на нашите деца".

Три пленарни дискусии се проведоха по време на двудневното събитие.

Първата от тях беше на тема "Интеграция на украинските майки в различни страни по света: предизвикателства, опит и подкрепа" и засегна въпросите за интеграцията, културната адаптация и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации по места.

Втората пленарна дискусия беше озаглавена "Децата са нашето специално съкровище". Фокусът на разговора беше поставен върху социалната адаптация и подкрепа на идентичността на украинските деца емигранти, както и гарантирането на достъп до образование, здравеопазване и осигуряване на творческо развитие.

Третата тема в рамките на форума беше "Изграждане на бъдещето: Значението на семейните ценности за децата", а основната ѝ задача беше да изтъкне влиянието на семейните ценности върху формирането на личността на детето.

Освен пленарни дискусии, представители на инициативата "Обединени жени" проведоха хуманитарна мисия, по време на която повече от 500 украински деца получиха подаръци. Събитието беше подкрепено от представители на украинския и български бизнес, държавни институции и обществени организации.

Участниците във форума единодушно подкрепиха и подписаха Декларацията на Обединените жени, призовавайки за международна сътрудничество за подобряване на живота на децата по света.

Събитието "Светът на щастливото детство" беше важна стъпка към създаването на стабилно и справедливо бъдеще за всички деца. Форумът отново изтъкна важността на международния диалог и сътрудничество за решаване на глобални проблеми.

Международната инициатива "Обединени жени" (United Women) е основана на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави. Първото събитие на United Women в България беше на 1 април и се проведе в хотел Черно море в центъра на Варна. Тогава във форума се включиха около 70 жени, подкрепящи идеите на организацията, докато във второто събитие на организацията у нас участниците са над 300. Междувременно от United Women организираха поредица форуми в различни европейски градове, сред които Констанца, Румъния (14 април), Реус, Испания (19 април), Вроцлав, Полша (20 април), Берн, Швейцария (21 април), Хертогенбош, Нидерландия (11 май), Нюрнберг, Германия (18 май), Женева, Швейцария  (18 май), Париж, Франция (26 май).

2024 © Варна е / снимки: United Women