Мобилно меню

Кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт организират тази събота в центъра на Варна

Първото по рода си съоръжение у нас е закупено със средства от благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам"
Кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт организират тази събота в центъра на Варна

Тази събота в центъра на Варна организират кръводаряване в уникалния за България мобилен пункт, закупен със средства, събрани от благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам". Събитието ще е от 10 до 16 часа в района на Севастопол. Както ВАРНА Е ви информира, първият в България мобилен пункт за кръводаряване бе дарен на Районен Център по Трансфузионна хематология - Варна от организаторите на благородната инициатива "Аз Вярвам и Помагам", чиято цел е да подпомага здравеопазването в региона.

По време на събитието тази събота, в района на Севастопол, ще бъде организиран и Благотворителен базар "Аз Вярвам и Помагам", от който може да бъдат закупени продукти и артикули с кауза. Средствата ще бъдат насочени към изпълнението на останалите цели от обявената "КАУЗА ПОЛОВИН МИЛИОН". След закупуването на мобилния пункт за кръводаряване, който беше цел номер едно в списъка, средства се събират за втора детска и неонатална линейка, както и медицинска апаратура и оборудване за отделението по Детска хирургия  в МБАЛ "Св. Анна - Варна", където се оперират и лекуват хиляди бебета и деца до 18 години.

Екипът на Сдружение "Аз Вярвам и Помагам" се насочват към поредната си инициатива тази събота, след успешната организация на деветото поредно мащабно събитие за събиране на капачки и стотинки, което се проведе на 30 септември, пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично", по време на което бяха събрани рекордните 18 587 лв. от кутията за дарения, както и 24 000 кг пластмасови капачки, което в парични средства се равнява на 18 000 лв.

2023 © Варна е

Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Глобалната платформа United Women има за цел да обедини жените - лидери, по целия свят, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост
Украински жени - лидери, се събраха на конференция във Варна

Повече от 70 украински жени - лидери, представляващи различни неправителствени организации в България, се събраха на форум във Варна на 1 април, който се състоя в хотел "Черно море". Целта на инициативата е да изрази подкрепа за мисията на глобалната платформа за обединяване на жените United Women. Срещата, която е и първа по рода си за United Women, България, бе подкрепена от общественици и представители на благотворителни организации, убедени във важността и необходимостта на тази инициатива. Платформата United Women има за цел да обедини жените - лидери, за постигане на мир, сигурност и социална справедливост. 

Повече от 6 милиона души (предимно жени и деца) са напуснали Украйна през последните две години, сочи статистика на ООН. United Women изразява загриженост към тяхната съдба и се стреми да създаде условия за жените, които остават да живеят в чужбина, да реализират потенциала си и да водят активен живот.

На събитието във Варна присъстваха майки от Украйна и техните деца, които - принудени да избягат от войната, сега живеят във Варна. Те споделиха, че за тях Варна се е превърнала във втори дом, който любезно ги е приютил. Децата изпяха в хор песента „Перлата на Украйна". 

По време на срещата във Варна бяха ратифицирани Декларацията и Работната концепция на United Women. Участниците във форума изразиха категорично намерение да обединят усилията си в застъпничеството за мир, защита на правата на жените и децата, и борба с насилието срещу тях.

Призив към жените на Украйна и целият свят да се присъединят към инициативата на платформата United Women и да се борят за съвместно постигане на целите за мир, сигурност и социална справедливост, отправиха Анастасия Петренко и Алена Николаенко. Анастасия Петренко е основател на международната платформа United Women, победител от номинацията “Доброволец на годината от 2014 до 2022“ и основател на женския клуб “SCL” в Украйна. Алена Николаенко е председател на Всеукраинската обществена организация “Съвет на многодетните семейства на Украйна“. 

Международната инициатива на платформата United Women разкрива възможности и нови хоризонти, и дава нова посока на глобалното женско лидерство. Идеята, целите и мисията, които са в основата на United Women съответстват напълно на съдбата и амбициите на украинските жени. Всяка участничка в срещата във Варна изрази желанието си да се присъедини към платформата. 

Начало на международното обединение United Women е поставено на 4 март 2024 година в Братислава, когато повече от 100 украински жени - лидери, представляващи различни обществени организации в 15 страни, включително и Украйна, решават да създадат единна платформа за подкрепа, със седалище в Швейцария и представителства в 14 държави.

Следващите срещи на жените - лидери от платформата United Women, ще се състоят през април в градове в Полша, Румъния, Швейцария, Холандия и Испания. 

2024 © Варна е / снимки и видео: United Women